Quantcast
Channel: Heel Gezonde Mama - Over Leven
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Recept: Mexicaanse salade

$
0
0

Mexicaanse Salade

Recept voor een snelle salade, met respect voor het Zuur –Base evenwicht






Ingredienten voor 1 persoon:

Voor de  salade:

½ cup rode kidneybonen (gekookt en afgekoeld)*
½ cup mais (gekookt of gestoomd en afgekoeld)*
Halve komkommer met schil in stukjes
¼ mango in stukjes
½ rode paprika in stukjes

Voor de dressing:

1 EL olijfolie of pompoenpitolie
1 tl azijn
Snufje Keltisch zeezout (naar smaak)
½ tl mosterd (zonder suiker!)
1 tl rijststroop
Eventueel: ¼ zakje Pack B van Ringana **

Aan de slag:

Doe alle ingredienten voor de salade in een kom. Roer nu alle ingredienten voor de dressing goed door en verdeel dit over de salade. Nu alles goed husselen en…..genieten maar!

Mama Sanna

*              Bonen kun je het beste zelf van te voren weken, koken en bewaren. Zo heb je onbewerkte gare bonen altijd bij de hand. Als je daar geen tijd voor hebt, kun je ook gebruik maken van bonen in glas (let op dat er geen suiker bij zit!). Bonen in blik zijn de laatste keuze omdat de binnenkant van blik is bekleed met een laagje die BPA bevat en andere hormoonverstorende stoffen. Dit geldt ook voor mais: wanneer je ze niet zelf van tevoren kunt koken kies dan in eerste instantie voor glas en neem blik als het echt niet anders kan.


**            Ringana Pack B is een zakje met gevriesdroogde groenten en kruiden (en -extracten) die zo zijn samengesteld dat ze je een enorme boost aan vitaminen en mineralen geven en je lichaam optimaal ondersteunen bij het herstellen van het Zuur Base evenwicht. Ook handig als je b.v. door omstandigheden even een tijdje te veel verzurende voeding hebt gebruikt. Eén zakje bevat het equivalent aan voedingswaarde van maar liefst 2.5 kilo groente en fruit! Doordat het vers is gevriesdroogd en dus nog helemaal natuurlijk is, is het optimaal opneembaar voor ons lichaam. Pack B is ideaal te gebruiken als kruidenzout in allerlei gerechten. Meer info: www.heelgezondmooi.nl

zeperd

$
0
0


Omdat ik in de kinderopvang werk, en thuis ook nog luiers verschoon, komen mijn handen dagelijks ontelbare keren in aanraking met water en…..zeep. Van nature heb ik een heel gevoelige en droge huid. Het vele handen wassen heeft mijn handen dan ook omgevormd in droge, trekkerige werkhanden inclusief (pijnlijke) kloven.

Tot nu toe was er geen énkele zeep waar ik tegen kon. Zelfs de zeep van mijn favoriete merk Ringana deed mijn handen pijn. Totdat de zeep onlangs van samenstelling is veranderd. Geen idee welk stofje er nu precies is veranderd, maar opeens gaat het stukken beter! En daar ben ik blij om, want ik weet dat Ringana de enige cosmetica producent ter wereld is die voor de volle 100% gaat. In alles! Voor mij als klant, maar ook voor het milieu en de dieren. Ik wíl dus eigenlijk helemaal geen andere merken meer gebruiken. Zeker omdat ik weet wat er in “normale” zepen allemaal voor rommel zit….

Anti Bacterieel

Normale zeep bevat vaak “anti-bacteriele” ingredienten. Eigenlijk is dit een stomme marketing-truc, want het is nooit bewezen dat het wassen met die zepen er voor zorgen dat we minder ziek worden. Maar goed, het wordt in ieder geval gedaan, en van die anti-bacteriele ingredienten is er één die je zorgen zou moeten baren:  Triclosan. Dit is een stofje die hormoonverstorend werkt, en wordt gelinkt met aandoeningen zoals allergieen, schildklieraandoeningen, gewichtstoename en ontstekingsreacties. En dan hebben we het nog niet over de bekende parabenen die je er in vindt. Vaak wordt er beweerd dat een zeep “hydraterend” is. Je voelt dan ook zo’n lekker zacht laagje over je handen, als een soort “film” ligt dat dan over je huid heen. Dat dit niet zo gezond is, weten de meeste mensen niet.
Ook zijn de reinigende stoffen in de reguliere zepen vaak zo agressief dat niet alleen de schadelijke bacterien worden gedood, maar ook de goede bacterieen die je lichaam juist helpen. Met het  gebruiken van reguliere zeep haal je dus eigenlijk een flinke zeperd. Eigenlijk zou het ideaal zijn als je je huid zo kunt behandelen dat je de balans tussen de verschillende bacterieen kunt ondersteunen. Zo blijft je huid beschermd en stralend gezond. En schoon, uiteraard! J

Balans en respect

Deze holistische kijk is de basis waarop Ringana haar producten ontwikkelt. De verse ingredienten worden zo samengesteld dat ze het lichaam ondersteunen in haar werking.  En dus vind je in de handzeep prachtige ingredienten (Ecocert gecertificeerd) zoals Aloe Vera, kokosolie, amandelolie en zwarte komijnzaadolie. Aloe Vera is niet alleen huidverzorgend, maar ook anti-septisch. Zwarte komijnzaadolie werd al door Cleopatra gebruikt en staat bekend om zijn krachtige werking tegen ontstekingen en huidirritaties.



In de reguliere cosmetica wereld worden ingredienten zoals Aloe Vera ook vaak genoemd. Maar als je nagaat dat in deze producten de werkzame stoffen slechts 3 tot 4 %  van het totale product uitmaken, zul je misschien begrijpen dat er nagenoeg niets van deze kostbare ingredienten in zit. Daarbij komt dat álle cosmetica producten die in de winkel liggen, minimaal 24 maanden houdbaar moeten zijn. Hoe kan een pure olie zo lang houdbaar zijn? Olie van echte kwaliteit met een hoog aandeel in essentiele vetzuren wordt snel ranzig. Het bestaat dus niet dat je dat zo lang goed kunt houden.

En dat is het verschil: Ringana gebruikt uitsluitend de verse ingredienten van de beste kwaliteit. Het heeft dan ook een houdbaarheidsdatum. Voor de zeep is die gelukkig best lang: mijn huidige stukje zeep is houdbaar tot oktober 2017. Tegen die tijd is die echt wel op. Want ik kan hem overal voor gebruiken: mijn handen, voor de kinderen onder de douche én voor het wolvilten. En ook leuk: het wordt geleverd in een bio-katoenen gastendoekje. Die heb je er dus ook meteen gratis bij!

Nu eens kijken hoe snel mijn handen zich zullen herstellen. In ieder geval leg ik nu overal een stukje Ringana zeep neer: bij elke kraan in mijn eigen huis, maar ook in het kinderdagverblijf waar ik werk. Zo maak ik de badkamers in mijn omgeving niet alleen een stukje  groener, maar ook gezonder!


Mama Sanna

Recept: NRG broodjes (glutenvrij, veganistisch, suikervrij)

$
0
0
Deze broodjes zijn gebaseerd op de recepten die er op het internet in omloop zijn voor de “Oathie” (zie hier de blog die ik daarover schreef). Eerlijk gezegd komen geen van allen in de buurt van de smaak en textuur van de Oathie, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten haver en noten.
Ik noem deze broodjes dus bewust geen Oathies. Wie weet kom ik ooit nog eens bij het “Eureka” moment en bak ik plotseling Oathie achtige broodjes. Tot die  tijd houd ik het dus maar op andere namen. Omdat deze broodjes boordevol goede vetten en vezels zitten, noem ik ze NRG broodjes. Want goede vetzuren voeden je brein en de vezels en de haver zorgen ervoor dat je lichaam de energie geleidelijk opneemt en er langdurig op kan draaien. Kortom: NRG!!!!

Ingredienten:

1 kop havermout
2 EL Psyllium vezels
100 gram gemengde noten (ongebrand/ongezouten)
150 gemengde zaden (Ik koos voor chia, sesam, zonnebloem, pompoen en maanzaad)
50 gram gebroken lijnzaad
1 tl Keltisch Zeezout
3 EL gesmolten kokosolie
175 ml water

Benodigde hardware: keukenmachine, oven, bakplaat, bakpapier

Werkwijze:

Doe de psylliumvezels in een kom met het water. Laat dit c.a. 5 minuten staan. Het vormt een dikke gelei. Doe alle noten, zaden en de havermout in de keukenmachine en maal het zo grof of fijn als je zelf het prettigste vindt. Hoe fijner je het maalt, hoe meer het de substantie zal krijgen van een brooddeeg. Eventueel kun je een gedeelte heel fijn malen, en een klein gedeelte wat groffer laten en later toevoegen voor een krokante bite.

Doe de noten/zaden/havermout mix in een beslagkom en voeg de kokosolie en het zout toe. Roer dit goed door. Voeg nu de psylliumzaad-gelei toe. Roer weer heel goed door. Laat dit mengsel nu een uur rusten.

Verwarm na een uur de oven voor op 180 graden (Hete lucht: 160 graden). Vorm van het beslag gelijke bollletjes en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak je bolletjes in ongeveer 40 minuten gaar. Je weet wanneer ze klaar zijn al ze aan de buitenkant krokant voelen en de geur vrij komt.

Laat ze afkoelen. Je hebt nu heerlijke “broodjes” die je zowel warm als koud kunt eten. Ze zijn ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Tip: lekker met zelfgemaakte pesto, fetakaas (– indien je niet vegan wilt-) , paprika, komkommer en sla. Strooi wat Kruidenzout van Dr. Vogel of Pack B van Ringana erover voor wat extra smaak en/of vitamineboost.

Enjoy!


Mama Sanna

Recept: Chocolademousse of - dip

$
0
0


Met dit heerlijke chocolade-toetje verwen je ieder kind (en jezelf!). En ondertussen eten ze ook nog gezond! Wie had dat gedacht? Deze mousse kan voor allerlei doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld als dip voor soepstengels of als topping voor cupcakes of taart. Lekker makkelijk gezond dus!

Ingrediënten:

1 avocado
40 tot 50 gram dadelstroop*
25 gram cacao- of carobepoeder. Je kunt ook een mengsel van de twee gebruiken. **
snufje vanillepoeder (het merg van een vanillestokje)

*Dadelsiroop maak je snel en makkelijk zelf. Gebruik hiervoor dadels zonder pit en voeg water naar smaak toe (Verhouding c.a. 12 dadels op 60 ml water). Snijd de dadels alvast een beetje fijn, dit maakt het blenderen straks makkelijker. Week de dadels c.a. 2 tot 3 uur in het water. Doe ze daarna mét het weekwater in blender of keukenmachine. Pureer het zo fijn mogelijk tot het een vloeibare pasta wordt (geef de motor tussendoor af en toe wat rust!). Deze pasta kan in een jampotje in de koelkast bewaard worden. Zo kun je het tot wel drie weken goed houden.

**Dit recept is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden. Let op: gebruik voor kinderen onder de twee jaar het liefste geen cacao maar carobe, i.v.m. de caffeine die in cacao zit. (natuurwinkel, c.a. 2euro). Gebruik het liefste rauwe cacaopoeder (natuurwinkel): daarin zitten alle gezonde stoffen waar cacao zo bekend om staat. De “gewone” cacaopoeder is erg bewerkt en geeft vaker allergische reacties.

Werkwijze:


Halveer de avocado, schep het vruchtvlees in de mengkom van je blender of keukenmachine. Voeg de dadelstroop toe, de cacao- en/of carobepoeder en de vanille, en mixen maar! Er ontstaat een romige mousse. Te dik? Voeg wat water toe.


Enjoy!

Mama Sanna

Mama op rolletjes

$
0
0
Woensdagmiddag…… Ik moest met mijn zoon nog even terug naar school voor de uitslag van zijn Eindtest. “Zullen we op skeelers gaan?” hoorde ik mezelf opeens vragen. “Echt waar?!” vroeg hij blij. “Tuurlijk!”  riep ik. En hoewel ik zelf verbaasd was over deze spontane ingeving, werd ik steeds enthousiaster.

Terwijl ik mijn Rollerblades (de enige echte!) uit de jaren negentig uit de schuur opdiepte, kwam er een klein gemeen stemmetje in mijn hoofd naar boven. “Jij? Skeeleren? Je bent bijna 45! Je hebt al 15 jaar niet meer geschaatst!” En ik bedacht dat ik maar even wat beschermers er bij moest zoeken. Het stemmetje kende geen genade, en nu deed mijn hoofd ook nog mee. Op een groot projectiescherm zag ik plaatjes van mijzelf, wild zwaaiend met mijn armen en languit achterover vallend. Met lachende pubers om me heen die meewarig tegen elkaar zeiden “oh, oh, oh, die ouders willen zeker ook nog even hip doen!”. Het volgende plaatje liet zien hoe ik met een arm in het gips op mijn werk zou verschijnen, waar ik zou moeten uitleggen dat ik mijn pols had gebroken bij het skeeleren.

Maar toen was ik het zat: ik besloot het stemmetje én de filmpjes een halt toe te roepen. “Schaatsen is net als fietsen, dat verleer je nooit”, zei ik tegen mezelf. En als plaatje zag ik mezelf met een lachend gezicht en met de wind over mijn blozende wangen door de straten crossen. Een blije zoon naast me: gewoon genietend.

En zo ging het ook: mijn spieren moesten wat wennen, want die waren al heel wat jaren niet meer gebruikt. Maar verder ging alles nog net zoals vroeger. Ik heb genoten en het was nog leuker om dit te kunnen delen met mijn kind. “Dit moeten we vaker doen, mam!” zei hij. “Afgesproken!” antwoordde ik hijgend, want ja….mijn conditie moet nog wel even opgekrikt worden hoor. Maar al met al was ik trots op mezelf en als ik het toch even stiekem mag zeggen: ik ben best een hippe moeder (ssssssstttt niet verklappen!) ;)


Mama Sanna

Recept: champignonburgers (vegan)

$
0
0

Wanneer je geen of minder vlees eet, heb je toch af en toe ook wel eens behoefte aan een hartig hapje naast je groente op je bord. Ook is het belangrijk dat je voldoende eiwitten tot je neemt, dus die "sidekick" is goed om er bij te doen. Ook al is het maar af en toe.
Nu heb je natuurlijk in de winkel allerlei vegetarische vlees-alternatieven. Maar meestal zitten ze boordevol rommel en meestal wordt er gebruik gemaakt van tarwe. In mijn geval is dat dus niet zo handig. En wist je dat de meeste van die vegetarische burgers en ballen ook nog eens suiker bevatten? Helaas ook die van mijn favoriet: de Vegetarische slager. (Een uitzondering daarop zijn de kipstukjes -even een tip tussendoor-) Daarbij komt dat mijn portemonnee al die vervangers ook helemaal niet trekt. Je bent zo minimaal 3 euro kwijt voor twee burgers. Tel maar op, als je vier kinderen hebt!

En dus maak ik af en toe eens zelf een burgertje. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is niet altijd even geslaagd, moet ik zeggen. Maar deze waren erg lekker en zelfs de kinderen die geen champignons lusten, vonden ze best lekker (mijn oudste drie zijn echte vleeseters....zucht). Dit is dus een recept om te delen, en daarom vandaag: de Champignon Burger!

Ingredienten:

1 doosje champignons of kastanje champignons
250 gram gekookte rode linzen (of een blikje)
2 tenen knoflook
1/2 kop havervlokken
2 EL kokosolie
1 EL Shoyu
1 tl Provencaalse kruiden

Je kunt ze in de oven bakken of in een koekenpan. (zie werkwijze)

Werkwijze:

Snijd de knoflook heel fijn en laat het even 20 minuten rusten (zo komen er enzymen vrij die de knoflook nog gezonder maakt). Maak intussen de champignons schoon met een keukenpapiertje of groenteborsteltje en maal ze fijn in een keukenmachine, of snijd ze in heel kleine stukjes.
Oven: Verwarm nu de oven voor op 170 graden (hete lucht: 160 graden).

Verhit wat (kokos)olie in een koekenpan en laat de knoflook fruiten. Voeg de champignons toe en roerbak tot ze beginnen te slinken. Doe nu de linzen, de haver, shoyu en de kokosolie erbij en roer het goed door. Zet het vuur uit.

Oven: leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm nu van het mengsel kleine balletjes en druk ze plat op de plaat. Schuif dan de plaat in de oven en bak ze gedurende 20 tot 30 minuten tot ze aan de buitenkant wat krokanter aan voelen.

Koekenpan: neem een snijplank en vorm van het mengsel kleine balletjes. Deze druk je lichtjes plat op de snijplank. Plakt het te veel? Leg dan even wat bakpapier eronder. Verhit dan wat (kokos)olie in een koekenpan en bak de burgers rondom bruin.

Serveer deze burgers met een lekkere salade, of naast de avondmaaltijd als echte vleesvervanger.

Enjoy!

Mama Sanna


Recept: Bananen-Haverkoeken (suikervrij, glutenvrij*, vegan)

$
0
0

Vanmorgen kwam ik beneden en rook het meteen: overrijpe bananen! Zonde om weg te gooien natuurlijk, dus ik heb er maar een recept bij verzonnen. Het resultaat: heerlijke gezonde koeken voor de lunchbox van de kinderen. Zonder toegevoegde suikers, gluten* en ei. Voor langdurige energie.

Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 40 minuten

Ingredienten:

2 bananen
1 1/2 cup havermout
1 appel (met schil)
1 EL kokosolie
1/2 cup rozijnen
1/2 tl kaneel

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht: 160). Snijd de appel in kleine stukjes. Doe de bananen met de appel in een keukenmachine en pureer het. Voeg aan het einde de kokosolie en kaneel toe en meng het nog even goed door. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Voeg dan de havermout en de rozijnen toe en spatel dit mengsel goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm ballen van het kleverige deegje en druk ze plat op de bakplaat. Schuif vervolgens de plaat in het midden van de oven en bak de koeken in c.a. 40 minuten gaar.

De koeken blijven zacht. Hoe langer je ze bakt, hoe droger ze worden. Dit kun je dus aanpassen aan je eigen smaak. Experimenteer er gerust mee.

Enjoy!
Mama Sanna

* Haver bevat van zichzelf geen gluten. Toch kan het gluten bevatten vanuit besmetting met andere granen. Voor mensen met Coeliakie is het dus belangrijk om haver te kopen met het "glutenvrij" symbool erop!

Recept: Pinda Chocolate chip koeken (gluten*- en suikervrij/vegan)

$
0
0

De vorige haverkoeken waren zo'n succes in ons gezin, dat ik verder ben gaan experimenteren. En als ik banaan proef, dan krijg ik altijd een onweerstaanbare trek in....pindakaas! Dus....deze koeken zijn voor al die pindakaas met banaan liefhebbers. Heel Gezond smullen in de lunchbox en ook uitstekend voor sporters!



Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 30 minuten

Ingredienten:

2 bananen
1 1/2 cup havermout
1/2 cup pinda's
1/2 cup cacao nibs
3 EL pindakaas (100% pinda)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht: 170). Doe de bananen, de pinda's en de cacaonibs in een keukenmachine en pureer het. Voeg aan het einde de pindakaas toe en meng het nog even goed door. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Voeg dan de havermout toe en spatel dit mengsel goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm ballen van het kleverige deegje en druk ze plat op de bakplaat. Schuif vervolgens de plaat in het midden van de oven en bak de koeken in c.a. 30 minuten licht bruin en gaar.



De koeken blijven zacht. Hoe langer je ze bakt, hoe droger ze worden. Dit kun je dus aanpassen aan je eigen smaak. Experimenteer er gerust mee. Ze blijven heerlijk in een luchtdichte trommel (c.a. 4 dagen). Bewaar ze in de koelkast voor langere houdbaarheid (+ 1 week). Je kunt ze ook invriezen. Varieer gerust met de bananen-haverkoeken met rozijnen. Dat recept vind je hier: Bananen-Haver koeken

Enjoy!
Mama Sanna

* Haver bevat van zichzelf geen gluten. Toch kan het gluten bevatten vanuit besmetting met andere granen. Voor mensen met Coeliakie is het dus belangrijk om haver te kopen met het "glutenvrij" symbool erop!

Fris Frambozenijs (vegan en geraffineerde suikervrij)

$
0
0

We hebben deze week een emotionele week achter de rug: afscheid van de basisschool voor mijn oudste zoon (groep 8) én tegelijk ook voor zijn zusje, die om allerlei redenen van school gaat wisselen. En wat helpt het beste om je snel weer vrolijk te voelen? IJS natuurlijk! :) En dus kwam de Zoku* weer tevoorschijn van achter uit het vriesvak, en maakte ik lekker fris frambozenijs. Om je vingers bij af te likken!

Als basis gebruikte ik wat ingevroren bananenstukjes. Die liggen bij ons altijd in de vriezer, want zo kun je altijd snel gezond ijs maken (zie de andere ijsrecepten op deze blog!). En omdat ik niet gewoon waterijsjes wilde maken, maar ze ook wat romig wilde laten smaken, leek het me een goed idee om een zakje te gebruiken. In één zakje vries ik altijd twee in plakjes gesneden bananen in. De combinatie met de amandelmelk (zie recept) zorgde voor een beetje een yoghurt achtig effect. Mjammie!

Wil jij ze ook maken? Dat gaat echt heel gemakkelijk met de Zoku. Heb je die niet, dan kun je natuurlijk ook gewone ijsvormpjes gebruiken, maar dan moet je ze wel een zestal uren laten bevriezen. Met dit recept maak je 9 Zoku ijsjes (die zijn erg groot, dus in gewone vormpjes worden het er minimaal 12)

Wat heb je nodig:

2 in plakjes gesneden bevroren bananen
300 ml amandelmelk (zonder suiker!)
100 ml rode vruchten diksap
2 handjes verse frambozen
Eventueel: beetje bietensap (1/2 theelepel) voor de kleur.


Werkwijze:

Pureer de bananen met de amandelmelk en het diksap in een blender tot een romige roodbruine vloeistof. Wil je het een mooiere kleur geven? Dan kun je eventueel wat bietensap toevoegen. Pas op dat dit niet te veel wordt, anders smaakt het zo gronderig.
Snijd de frambozen door de helft en leg ze klaar op je werkblad. Neem het spateltje en de kannetjes uit de Zoku set. Giet het amandelmelkmengsel over in de kannetjes. Haal nu de Zoku vorm uit de vriezer en zorg dat je de ijsstokjes klaar heb liggen.
Neem nu een framboosje op het spateltje en plak het tegen de zijkanten van de Zoku vorm. Doe dit tot je er ongeveer vier in hebt zitten per ijsvormpje. Zet het ijsstokje er in en giet het melkmengsel erbij. Wacht tot de ijsjes hard zijn geworden. Wikkel er dan een folietje omheen en leg ze in de vriezer. Herhaal nu de werkwijze voor de volgende ijsjes.

Tip: ik plaats de Zoku altijd weer in de vriezer om de ijsjes sneller hard te laten worden én om te voorkomen dat de vorm te warm wordt en het ijsjes maken te lang gaat duren. Zo heb ik binnen no-time een heleboel ijsjes klaar.

Geen Zoku?

Dan is het wat lastiger om de verse vruchten in het ijs te verdelen. Meestal drijven ze naar boven. Doe de verse framboos in dit geval als eerste in de vorm en giet dan het amandelmelk mengsel erbij. Stokje er in en dan in de vriezer zetten. Na c.a. 8 uur is het ijs klaar.

Enjoy!!!

Mama Sanna

*Wat is de Zoku? Zoku is een Amerikaans merk waarmee je heel snel ijsjes kunt maken. Nog mooier: je kunt er niet alleen gewone waterijsjes mee maken, maar doordat je er allerlei handige accessoires bij kunt kopen, kun je verschillende kleuren ijsjes maken, vormpjes er in maken én gevulde ijsjes (sinassplit) maken. Ideaal als je gezonde, suikervrije ijsjes wilt maken. Je vindt de Zoku in de gespecialiseerde kookwinkel, maar natuurlijk ook op internet. Vaak zijn er in de zomer leuke aanbiedingen.

9 zomerse toppers voor in de koffer!

$
0
0




De zomer is nu voor iedereen echt begonnen. Velen van jullie trekken er de komende tijd op uit om te genieten van de warme zomerzon. Deze weken laden we ons vaak op voor de rest van het jaar. De zon is dan ook erg belangrijk voor onze gezondheid. Maar je weet het: doe het verstandig!

Voor wie verstandig wil genieten van alles wat de zon en de zomer je biedt, heb ik hier een overzicht van de top zomer producten van Ringana. Een aantal van deze producten zijn onmisbaar wanneer je echt optimaal voordeel wilt halen uit deze weken zodat je lijf er de rest van het jaar op kan teren.

Ik noem eerst mijn eigen favorieten, en daarna geef ik je nog een paar tips voor producten die misschien bij jou passen.

Wil jij meer info over Ringana en/of deze producten? Kijk dan op www.heelgezondmooi.nl Je kunt ze daar ook bestellen. 

Geniet van jouw zomer!

Mama Sanna


Mijn favorieten:

1. STERKE LIJFWACHT. Wie zijn huid op natuurlijke wijze wil beschermen zit helemaal goed met de watervaste, nanodeeltjesvrije RINGANA zonnebalsem SPF 20. De oostafrikaanse olie Crambe Abyssinica is niet vet en laat zich makkelijk opbrengen. Coenzym Q10 vormt een symbiose met een kurkuma-extract: samen gaan ze de strijd aan met de vrije radicalen en verhinderen zo vroegtijdige huidveroudering.

2. ENDLESS SUMMER. De RINGANA bruiningsactivator is een intelligente after-sunverzorging met speciale ingrediënten die je bruine tint versterken. Het ruikt zacht naar kokos, trekt snel in en zorgt voor een aangenaam aanvoelende huid. Sintjanskruidextract, aloë vera en ontstekingsremmend zoethoutwortelextract kalmeren en verzorgen tegelijkertijd en zorgen voor een lang aanhoudende bruine tint.

3. COOL BLIJVEN. De RINGANA benenspray is op hete zomerdagen de perfecte verfrissing voor je hele lichaam! Met extracten van chinese mint en gember is deze spray aangenaam verkoelend en zorgt voor een snelle opkikker. Tip: zet hem in de koelkast voor een heerlijk frisse kick op extra hete dagen.

5. KLEIN MAAR FIJN. Met de praktische RINGANA reisverpakkingen hoef je onderweg niet zonder je lievelingsproducten te zitten. Van de gezichtsverzorgingsset, de lichte makeup tot en met de lichaamsverzorging: de RINGANA mini’s zijn tijdens iedere vakantie je ideale reisgenoten.

7. SUPERFOOD TO GO.  De drie op elkaar afgestemde “PACKS 1 day” verzorgen je lichaam met alle belangrijke vitamines, mineralen en secundaire plantstoffen. Door hun handige formaat zijn ze ideaal voor onderweg en voor op reis.

9. LET THE SUNSHINE IN. RINGANA CAPS sun zijn je slimme metgezellen voor zomer, zon en zonneschijn. Extracten van afrikaantjes, Polypodium Leucotomosblad en groene thee reactiveren de natuurlijke beschermings- en herstelfuncties van je huid. Ze beschermen je tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering en geven je huid zo een “healthy touch” ;-)

En deze zijn ook erg handig in de zomer:

 4. SHAKE IT BABY. De RINGANA shaker is niet alleen uitstekend geschikt als waterreservoir tijdens een ontspannen dagje aan het strand, maar hij biedt  ook eindeloos veel mogelijkheden voor ijskoude supershakes: gewoon wat crushed ice samen met eenRINGANA PACK shaken en je hebt een iced-superfood-frappé: voor wie op de lijn let een heerlijke verfrissing op hete zomerdagen.

6. NATUURLIJKE ENERGIEBOOSTER. RINGANAchi_ _, de energydrink ter grootte van een shotje, brengt je niet alleen snel op volle toeren, het is ook het perfecte alternatief voor koffie.  Gember, maca, ginseng en natuurlijke cafeïne bevorderen je prestatievermogen, maken je alert en bevorderen je concentratie op geheel natuurlijke wijze.

8. HET KOELE NAT. Wanneer je na het zwemmen niet meteen je natte badpak uittrekt, kan je onderlijf snel afkoelen: zo krijgen bacteriën vrij spel. RINGANA CAPS hydrobevatten cranberry-extract dat deze bacteriën ervan weerhoudt zich op je blaaswand te vestigen. Werkzame stoffen uit de hibiscusbloesem en indische dovenetel hebben ook een gunstige werking op de gezondheid van je blaas.


Nu staat niets je meer in de weg voor een perfecte vakantie ;-)

METEEN BESTELLEN? KLIK HIER


Het vuilnis van Ringana....

$
0
0
In deze Ringana week vertel ik elke dag iets over het bedrijf en/of de producten. Vaak praat ik over de 100% filosofie van Ringana. Die 100% geldt voor vier onderdelen:

100% vers
100% werkzaam
100% consistent
100% Ethisch

En die ethiek, daar gaat het vandaag over. Ik ken geen enkel bedrijf dat haar visie op duurzaamheid, diervriendelijkheid en sociale verantwoordelijkheid zo ver doorvoert als Ringana.

Wist je bijvoorbeeld dat alle (productie-) ruimtes en machines gereinigd worden met pure biologische lavendel-alcohol? Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat er op deze manier geen énkel risico bestaat dat er ook maar één minuscuul klein chemisch deeltje in de producten zou kunnen komen.

Mens en dier

Steeds meer bedrijven willen groen zijn. Want het is hip en inderdaad zien ze steeds meer in dat het belangrijk is om goed voor de aarde te zorgen. Ringana is ontstaan vanuit het hart. Vanuit de wens de aarde, de mensen en de dieren te verzorgen. Je kunt nu eenmaal niet voor de mensen zorgen als je ook niet zorg draagt voor de aarde en haar andere bewoners, de dieren. Wij zijn allemaal verbonden, hoe je het ook wendt of keert. Twintig jaar geleden was dat een beetje zweverig. Nu is het trendy.

Juist omdat het vanuit het hart is ontstaan, wil Ringana absoluut geen concessies doen. Neem bijvoorbeeld het dierenwelzijn: natuurlijk worden er op de producten én de ingredienten geen dierproeven gedaan. Maar Ringana gaat verder dan dat: alle producten zijn volledig vrij van dierlijke ingredienten! Helemaal veganistisch dus.

Tot in detail

Een grappig voorbeeld van geen concessies doen aan je ideaal is het voorval met de handdoekjes een paar jaar  geleden. Zoals je misschien weet, pakt Ringana al haar breekbare producten in met een biologisch katoenen handdoek of gastendoekje. (zie foto) Op deze manier is het product goed beschermd, voorkom je het gebruik van milieubelastende verpakkingsmaterialen én geef je de klant net dat leuke extraatje (wederom: hoe ver ga je in het doorvoeren van je ethiek?!).
Op een gegeven moment ontdekte Andreas (de grondlegger van Ringana) dat het labeltje van de handdoeken niet van biologisch katoen was. Maar dat kon natuurlijk niet!!!! De handdoekjes werden even niet meegegeven en Andreas ging op zoek naar een oplossing. En hij vond het! Vanaf die dag worden de handdoekjes weer gebruikt als beschermingsmateriaal en je kunt er van op aan: iédere vezel van het handdoekje, tot het label aan toe is biologisch katoen!


De dromer

Persoonlijk was kennis maken met Ringana en de filosofie erachter zó inspirerend! Hoe vaak hoor je wel niet dat je geen zaken kunt doen als je geen consessies doet? En als je aangeeft dat je holistisch en duurzaam wilt werken, wordt er vaak schamper gereageerd: men ziet je als een dromer!
Andreas en Ringana hebben laten zien dat het tegendeel waar is: het kan wél! De wereld een stukje beter maken én een goed product neerzetten die het zakelijk gezien enorm goed doet. Weet je bijvoorbeeld dat Ringana elk jaar 30 tot 40 procent groeit? Welk bedrijf kan dat nog meer zeggen?

De idealist

Van de visie op duurzaamheid in de productie, eindproduct en verpakking (alles van het postpakket kan bij het GFT afval!) tot en met de keuze van leveranciers: álles moet passen in de 100% visie van Ringana. Dat betekent voor de ingredienten dus ook: zo veel mogelijk biologisch, áltijd Fair Trade, vegan en de beste kwaliteit.
Door de leveranciers eerlijk te betalen heb je als bedrijf eigenlijk al een heel stuk van je goede werk gedaan. Maar Ringana gaat nog verder: zij steunt b.v. diverse community-projects in Afrika. Verantwoordelijkheid nemen voor de aarde, voor de gezondheid van mens en dier....dat neemt Ringana letterlijk. En dat merk je, bij elke keer dat je iets van Ringana gebruikt (als hooggevoelig persoon kun je ook de hogere energiewaarde merken).

Vuilnis
 
Ik kan nog heel veel vertellen over alle kleine dingetjes waar Ringana in laat merken dat ze echt voor de volle 100% gaan. Maar het beste symbool ervan vind je misschien wel in de prullenbak: per week heeft Ringana namelijk slechts twee volle vuilnisbakken....... Bedenk even hoeveel vuilnis jij in je eigen huishouden produceert. En bedenk nu eens hoeveel producten er bij Ringana per week worden gemaakt om in heel Europa te kunnen leveren. Ja? Zie je het plaatje voor je? Dan begrijp je dat het vuilnis van Ringana eigenlijk álles zegt over hoe ze er in staan. Ze dóen niet groen........Ze ZIJN groen! They walk the talk.....


Meer weten of meteen bestellen?

Sterrenstof

$
0
0


Ik kijk naar de Canal parade, wachtend op de boot van mijn neef (nr 67, dames en heren!) en ben eigenlijk zomaar even ontroerd. "Waarom?" vraagt mijn dochter van 7. "Omdat mama het zo fijn vindt dat wij in een land leven waar je écht helemaal jezelf mag zijn. Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, waar je in gelooft, wie je lief hebt of wat voor kleur je hebt.....je bent geweldig zoals je bent". Dochterlief knikt en speelt lekker door. Want voor haar is dat een doodnormaal iets. Wij voeden haar zo op. En ik pink een traantje weg want ik besef: dat zeg ik nu wel, maar ook hier in NL wordt nog steeds niet door iedereen zo gedacht. 
Of het nu gaat om HLBT's, vrouwen, gehandicapten, kleurlingen of vluchtelingen (en ik vergeet misschien wel een groep, maar ik denk niet in hokjes, sorry).....er is nog steeds een hoop terrein te winnen op het gebied van onvoorwaardelijke acceptatie.

En dan zie ik dit filmpje op Facebook (zie link hieronder), met de tekst erbij: 

"Being humble and kind enough to feel love for and connection with the smallest creatures on earth , could help us feel love and connection on a bigger level towards our fellow humans upon earth..." 
En ik denk: "zo is het.....het begint bij het voelen van de verbinding met álles wat leeft. Van het kleinste tot het grootste deeltje. Want wij zijn allemaal opgebouwd uit hetzelfde stofje.....sterrenstof. Is het daarom dat ik in alles de magie (het wonder) kan zien? 

Namasté 
Mama Sanna

Voor wie geen Facebook heeft, heb ik hier een vergelijkbaar filmpje...

https://www.facebook.com/yourworld01/videos/1230628496972058/

Hoera, het is herfst!!!! (recepten!)

$
0
0
De herfst is echt begonnen. En dat merk je in ons huis aan de geuren: appels, (stoof-)peren, kaneel..... Met rode konen van het fietsen komen de kinderen binnen en roepen "Wat maak je mam? Het ruikt zó lekker!". Echte najaars-gezelligheid. I love it!

Ken jij het verhaaltje van de krekel en de mier? Vandaag was ik als een echte mier ons huishouden aan het voorbereiden op de winter die komen gaat. Eind september hebben we appels en peren geplukt, en afgelopen weekend kreeg ik een super-deal op de markt: een complete doos met rijpe bananen (meer dan 20 kilo) voor 5 €. Daar kon ik mee aan de slag!

Het is goed om in deze tijd van het jaar een voorraad te maken. Nu oogsten we de verse vruchten die boordevol vitamines en mineralen zitten om je door de koude wintermaanden heen te trekken. Het is op dit moment betaalbaar en we kunnen er zúlke lekkere dingen van maken. Profiteer hier dus van!

Zoals je ziet, ben ik vandaag aan de slag gegaan met de bananen en de stoofperen. Naast het bakken van lekker bananenbrood en bananen-haverkoeken, heb ik ook porties bananenplakjes ingevroren (voor ijs en smoothies) én zes trays bananenchips gedroogd. Heerlijk voor door de muesli, in dadelrepen of gewoon uit het vuistje en in de lunchbox van de kinderen.

Vandaag geef ik je het recept van een overheerlijk glutenvrij bananenbrood. Maar ook de recepten voor de stoofperen en de bananen-haverkoeken kun je hier op de blog terug vinden door op de link te klikken. Al deze recepten zijn (uiteraard!) zonder geraffineerde suiker, maar ook glutenvrij en veganistisch. Ik wens je een heerlijke herfst toe!

Mama Sanna




Recept: Bananenchips maken







Recept: Bananen-Haverkoeken

















Recept: Stoofperen





















Recept van vandaag: 

Mama's Heel Gezonde Bananenbrood (glutenvrij, natuurlijk zoet en vegan)


Dit broodje levert energie op een gezonde manier, zit barstensvol vezels en is een prima basis voor allerlei beleg. Het is licht zoet, mild van smaak en zacht. Geschikt voor jong en oud!

Ingredienten:

2 koppen rijpe bananen (geprakt)
1 kop havermeel (fijngemalen havervlokken)
1/2 kop amandelmeel
1/2 kop gedroogde (baby-)vijgen (in stukjes gesneden)
Snufje Keltisch Zeezout
1 tl wijnsteenzuur-bakpoeder
1 EL lijnzaadmeel (fijngemalen lijnzaad)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven: 180 graden). Meng in een kom alle ingredienten behalve het lijnzaadmeel en de vijgen goed door elkaar. Voeg vervolgens de vijgen toe en als dat goed is doorgemengd, als laatste het lijnzaadmeel.

Doe wat bakpapier in een kleine brood- of cakevorm. Stort het beslag in deze vorm en plaats het in de voorverwarmde oven. Bak het broodje gaar in 60 tot 70 minuten. Let op: het broodje blijft zacht aanvoelen, maar krijgt een iets hardere bruine korst. Bij het indrukken voel je dat het broodje terug veert, en als je er op klopt, klinkt het hol. Dat betekent dat het gaar is.

Haal het broodje uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Voor gebruik in plakjes snijden.

Heerlijk met (zelf  gemaakte) notenpasta of pindakaas. Ook appelstroop en jam of chutney (zonder toegevoegde suikers) doen het erg goed op dit brood.

Enjoy!

Mama Sanna


True Colors (review Trolls)

$
0
0



Vandaag ging ik naar de bioscoop met onze jongste dochter. Zij had gekozen voor de film “Trolls”. Ik keek er naar uit: het leek me een leuke, lieve film met schattige figuurtjes. Maar ik had echt niet kunnen vermoeden dat het me zó diep zou raken!

Voor mij was het bijna een persoonlijk verhaal: ik ben altijd een gevoelig kind geweest. Nu zouden ze zeggen een Hoog Sensitief kind, maar dat wist men toen niet zo. De jaren zeventig begonnen best happy, boordevol wolvilt en gehaakte spreien, maar gaandeweg richting de jaren tachtig werd alles steeds somberder en zwartgalliger. Voor wie er toen nog niet was: de wereld was in de greep van de Koude Oorlog. Kort door de bocht: een wapenwedloop tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten. Mensen waren bang dat elk moment de atoombom kon vallen. Daar werden liedjes over geschreven, en op school lazen we boeken zoals “On the Beach” van Nevil Shute. In dit boek is “de bom” gevallen en de hoofdpersonen in het boek leven in Australie waar de gifwolk naar toe aan het drijven is. Zij zijn de laatst levende mensen op aarde, en weten dat hun laatste uren zijn ingegaan…… Pffffff lekker verhaal he? 
Moet je je voorstellen dat je als kind in zo’n sfeer op moet groeien! Reken daarbij dat het bij ons thuis ook een soort Koude Oorlog was, dus het was voor een gevoelig kind als ik echt niet makkelijk. Aan het begin van mijn tienerjaren werd ik dan ook ernstig depressief. Zo erg zelfs dat ik aan de anti-depressiva werd gezet. Kortom: mijn leven was op dat moment zwarter dan zwart. Mijn moeder noemde het altijd “Weltschmerz”, oftewel: ik droeg het leed van de wereld op mijn schouders.

Gelukkig is het met mij helemaal goed gekomen. Sterker nog: ik ben een ras-optimist en dat is echt vanuit mijn binnenste hoor, dat is niet gespeeld. Ik zie gelukkig in alles de zonzij en vind het leven prachtig. Maar ik weet ook nog heel goed hoe het voelde om als kind zo ontzettend bang te zijn voor het leven. Voor de grote boze buitenwereld.


En dát is nou precies waar Trolls over gaat: de vrolijke, vredelievende trolletjes die bedreigd worden door de grote Bergens. De trollen leven in een kleurige wereld (inclusief wolvilt!) boordevol muziek en gezelligheid. De Bergens zijn somber en zwartgallig en geloven dat de enige manier om  je gelukkig te kunnen voelen is een trol te eten.

In de film zijn verschillende kleine diepzinnige momenten die mij recht in mijn hart raakten. Ik besefte dat het voor heel veel kinderen op dit moment nét zo zal voelen als toen ik jong was: onveilig, somber en keihard. De thema’s van nu zijn “buitenlanders”, vluchtelingen, het gebekvecht van politici op de televisie, computerspelletjes waarbij je elkaar dood moet schieten, terreuraanslagen
waar volwassenen over praten, enzovoorts, enzovoorts. Het nodigt een kind niet uit om zijn hart open te zetten en het leven vol vertrouwen zingend door te huppelen, zullen we maar zeggen. Ik hoor bij heel jonge kinderen tot mijn schrik al vaak cynische en sarcastische opmerkingen. Dat shockeert me echt, want in principe is mij altijd geleerd dat cynisme en sarcasme niet begrepen werden door kinderen. Dat alleen volwassenen dat deden. Het zegt voor mij heel veel over hoe ver veel kinderen van hun gevoel af komen te staan. Dat zij hun onzekerheid, hun angst moeten verbergen achter een hard schild. Net zoals Knoest (Branch) in de film dat doet.

Gelukkig komt het in de film (zoals het hoort) helemaal goed: op het moment dat het het áller moeilijkste is en alle trollen hun vertrouwen en blijheid verliezen, komt het keerpunt. Het is op dat moment dat een oud nummer van Cyndi Lauper wordt gezongen: True Colors. Prachtig omgezet naar dit verhaal. Zo goed zelfs, dat alle kinderen die om me heen zaten er helemaal stil van werden. En bij mij stroomden de tranen over mijn wangen. Want ik voelde dat kind in mezelf, dat met zo veel liefde en hoop op de wereld was gekomen en zo veel kilte en onverschilligheid ontmoette. En ik kon alleen maar denken: wat mooi dat de kinderen van nu die zich ook zo voelen nu deze boodschap mee krijgen!


Want de boodschap van de film was dat blijdschap en geluk in iederéén zit. En dat die enge boze vijand eigenlijk óók gewoon iemand is die gelukkig wil zijn. Wanneer je je hart openzet en het toe wilt laten, kun je gewoon allemaal gelukkig zijn. En inspireer je de ander misschien om het ook te doen. Dúrf het maar! En weet je niet hoe? Begin dan gewoon met muziek en dans: want dan gaat je hart vanzelf zingen.

Een prachtige boodschap. Niet alleen voor de angstige gevoelige kinderen van nu, maar ook voor al die volwassenen die een beetje vergeten zijn hoe ze bij dat onbevangen gevoel kunnen komen. Het is belangrijk om deze boodschap te delen. Juist nu!

Dus….of je nu kinderen meeneemt of niet: ga lekker naar Trolls en spread the happiness!

True Colors                        Cyndi Lauper

You with the sad eyes                                                  Jij met je verdrietige ogen
Don't be discouraged                                                   Geef de moed niet op
Oh I realize                                                                       Oh ik weet ook wel
Its hard to take courage                                              dat het moeilijk is om moed te hebben
In a world full of people                                              in een wereld vol mensen
You can lose sight of it all                                            kun je soms het zicht verliezen
And the darkness inside you                                     en het duister binnen in je
Can make you feel so small                                       kan je dan zo klein laten voelen

But I see your true colors                                           Maar ik zie je ware kleuren
Shining through                                                              er doorheen schijnen
I see your true colors                                                   Ik zie je ware kleuren
And that's why I love you                                           en dat is waarom ik van je houd
So don't be afraid to let them show                       Dus wees niet bang en laat hen
Your true colors                                                              jouw ware kleuren zien
True colors are beautiful                                             Ware kleuren zijn prachtig

Like a rainbow                                                                 Als een regenboog….

lampionnen maken van karton DIY

$
0
0

Voor Sint Maarten, maar ook gewoon voor een gezellig feestelijk licht-accent in je huis kun je met kinderen heel eenvoudig prachtige lampionnen maken van karton. Ik heb deze keer gekozen voor een rechthoekige- en een appelvorm.

De rechthoekige is even wat meer werk bij het voorbereiden, het appeltje heb je snel voor elkaar. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig:

Voor 1 lampion:

Een groot vel karton in een leuke kleur
Vliegerpapier (twee vellen) in een bijpassende kleur

Plat decoratie materiaal. Denk aan:
-gedroogde herfstbladeren
-zelf geknipte figuurtjes uit papier
-snippers gekleurd transparant of crépe papier

Papierlijm
lineaal
Schaar
Scherp mesje en snijplank andere harde ondergrond waar op gesneden mag worden
Perforator
Chenille draad in bijpassende kleur (een lintje of ijzerdraad kan ook) als je de lampion wilt ophangen.

Voor de appel: de onderkant van een vierkant sap- of melkkarton

Aan de slag:

Rechthoekige lampion:


Teken de basisvorm uit op het karton met behulp van een lineaal. (zie voorbeeld hieronder).
Maak elke rechthoek cm lang en  cm breed. In totaal krijg je vier rechthoeken. Onder de laatste rechthoek teken je een vierkant uit van 15x15cm. Geef één kant van de rechthoeken-rij een plakrand van c.a. 1.5 cm en geef het vierkante vlak aan alle randen een plakrand van 15 c.m. (zie voorbeeld).
Knip of snijd dit figuur uit.




Snijd uit elke rechthoek een venster met ronde randen. (zie rode lijn op voorbeeld). Trek alle vouwlijnen over met een schaar die je langs een lineaal houdt. Zo gaat het in elkaar vouwen straks veel makkelijker.

Knip uit het vlieger papier 8 (!) rechthoeken die over de vensters passen. Plak op elk venster vervolgens 1 stukje vliegerpapier.
Versier de vensters nu met je decoratiemateriaal. Je kunt hierbij kiezen voor lichtdoorlatend materiaal of juist werken met schaduwen en ondoorzichtige materialen gebruiken. Laat je fantasie de vrije loop! Plak het goed vast. 


Klaar? Breng een randje lijm aan op de randen van het eerste vel vliegerpapier (waar je op hebt geplakt) en breng een tweede vel vliegerpapier er op aan. Druk goed aan. Nu blijven je decoraties zitten en trekken ze niet krom. Ook kunnen échte kaarsjes nu minder schade aanrichten. Het lijkt dus overbodig, maar het maakt het écht mooier en veiliger!


Laat je werkje goed drogen. Liefst plat liggend. Droog? Dan kun je lijm aanbrengen op de plakranden en zet je de lampion in elkaar.

Maak met een perforator een gaatje in de bovenkant van één rechthoek. Doe het zelfde precies tegenover dat gaatje in de rechthoek aan de andere kant. Bevestig nu een chenille draad aan de ene kant, breng hem over naar de andere kant en maak hem daar ook vast. Je hebt nu een soort hengsel.
(Wil je de lampion niet ophangen of dragen? Dan hoef je dit natuurlijk niet te doen.) Klaar!

Appel:


Teken de vorm van een appel op een stuk karton (zie voorbeeld). Doe dit twee keer. Knip het uit.


Snijd nu bij elke appel een venstertje uit (zie rode lijn op het voorbeeld). Neem het vliegerpapier en knip twee rechthoekige velletjes uit die passen over het venster. Plak vervolgens op elke appel 1 velletje vliegerpapier.






Versier de vensters nu met je decoratiemateriaal. Je kunt hierbij kiezen voor lichtdoorlatend materiaal of juist werken met schaduwen en ondoorzichtige materialen gebruiken. Laat je fantasie de vrije loop! Plak het goed vast.


 Klaar? Breng een randje lijm aan op de randen van het eerste vel vliegerpapier (waar je op hebt geplakt) en breng een tweede vel vliegerpapier er op aan. Druk goed aan. Nu blijven je decoraties zitten en trekken ze niet krom. Ook kunnen échte kaarsjes nu minder schade aanrichten. Het lijkt dus overbodig, maar het maakt het écht mooier en veiliger!


Laat je werkje goed drogen. Liefst plat liggend.

Meet nu de breedte op van het melkpak dat je gebruikt. Teken met behulp van een lineaal dan een rechthoekige strook uit op karton met de breedte van het melkpak. (zie voorbeeld)

 De lengte van de strook moet ongeveer even lang zijn als driekwart van de omtrek van de appel. Dat meet je zo: leg de strook karton met zijn zijkant op ongeveer een kwart van de bovenkant van de appel aan de linkerkant. Laat het karton helemaal onder de appel doorlopen en eindig dan op een kwart aan de bovenkant aan de rechterkant. Dit is de lengte die je strook nodig heeft.
Teken aan weeszijden van de strook  een plakrand. Let op: omdat het rond gevouwen moet worden, dien je deze plakrand in kleine stukjes van ongeveer een centimeter te verdelen. (zie voorbeeld)

Knip deze strook uit. Is je appel intussen droog? Bevestig dan de twee appelhelften aan twee zijden van het melkpak. Zorg dat de appelbodem verder uitsteekt dan het melkpak. Hij steunt bij het staan dan op de appel, niet op het melkpak. Leg dit even plat te drogen.
Bevestig nu de kartonnen strook aan de lampion: doe lijm op de plakstroken en plak zorgvuldig de strook tussen de beide appelhelften. Laat weer plat liggend drogen.

Droog? Maak met een perforator een gaatje aan de bovenkant van de appel (niet in het steeltje, dat is niet stevig genoeg).Doe dit aan beide kanten recht tegenover elkaar. Maak nu een hengsel van het chenilledraad door het aan beide kanten in het gaatje vast te draaien. (Wil je de lampion niet dragen of hangen, kun je deze stap overslaan). Klaar!!!!
Ik wens je er veel plezier mee. Laat je hieronder even weten hoe het bij jou is geworden? Foto’s zijn ook altijd welkom!!!!


X Mama Sanna



Sint Maarten 2016

$
0
0






Hoera, het is weer Sint Maarten!!!!! Vanuit mijn kindertijd is dit één van mijn favoriete jaarfeesten. Eigenlijk begint voor mij vandaag de feesttijd: genieten van  koude en warmte, donker en licht. Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst….ik kan het niet helpen: ik ben er dól op!

In ons huis wordt er in deze dagen wat afgeknutseld, gekookt en gebakken. Overal vind je lichtjes: kaarsjes, lampionnetjes, lichtslingers. Maar ook vind je overal dingetjes uit de natuur: van kastanjes tot pompoenen en van eikeltjes en dennenappels tot gedroogde herfstbladeren. En álles wordt gebruikt om te knutselen of te koken. Want ik geef mijn kinderen heel graag mee dat Moeder Aarde ons alles schenkt wat we nodig hebben. Wij mensen kunnen het materiaal vervolgens omvormen tot iets bruikbaars. Zo is de verbinding altijd aanwezig in mijn opvoeding: mens en natuur hebben elkaar nodig.

Ik hoor van veel mensen dat ze Sint Maarten maar een raar feest vinden. Dat ze het vreselijk vinden, al die bedelende kinderen aan de deur. Ik snap dat wanneer je kijkt met je verstand en de symboliek erachter niet verstaat. Je weet het: alleen met het hart kun je goed zien en dat is met dit soort dingen zéker zo.
Wat ik de kinderen thuis én op mijn werk altijd mee geef is dat Sint Maarten gaat over “samen delen”. Het verhaal van de ridder Maarten die zijn mantel deelt met een arme bedelaar, gaat niet over kerk of religie maar over een basis gegeven: dat je je als mens soms aangesproken kunt voelen om iets vanuit je hart met een ander te delen.

Samen delen: dat is wat Sint Maarten ons laat zien

Dat is natuuurlijk een fantastisch thema voor (vooral jonge) kinderen. Want delen kan soms ook best moeilijk zijn. Maar als je vroeg leert om te voelen dat een ánder ook pijn of verdriet kan hebben, net als jij, ontwikkel je de verbinding tussen je hart en je handelen.

Met de verhalen over Ridder Maarten, de liedjes over het licht in het donker en de sfeer van met elkaar de warmte beleven ontstaat er een gevoel van warmte.  Een gevoel dat je nooit meer vergeet (kan ik uit eigen ervaring zeggen) en wat je telkens weer kunt oproepen als het even donker wordt in je leven. Ik noem het hartewarmte. En dat kun je delen. Telkens weer en onuitputtelijk. En als je geluk hebt, deelt een ander het ook en dan voel je de verbondenheid op zijn sterkst.

Praktisch gezien vertaal ik het delen voor de kleintjes met: “jij brengt een lichtje en een mooi liedje naar de mensen. En wat delen zij dan met jou?” “Snoep!!!” roepen ze dan natuurlijk in koor. En dat is helemaal ok. Het gaat om het besef dat ze weten dat ze iets te geven hebben op deze avond. Niet alleen te halen. Hun mooie lampion is gemaakt met liefde, aandacht en hun uiterste kunnen. Dat is een geschenk uit het hart die zij aan de “hele wereld” laten zien. Hun liedjes zijn een feest om naar te luisteren en zo maken ze vele harten blij. Daar mag dan toch best iets lekkers tegenover staan?



Het spreekt voor zich dat ik hoop dat ieder kind vanuit deze gedachte dan ook echt mooie liedjes gaat zingen vanavond. En kom je zelf niet verder dan “Sinte Maarten Mik Mak”, dan heb ik op ons You Tube kanaal nog drie liedjes staan die je nog snel even kunt leren. Luister maar:






Heb je zin (en tijd) om te knutselen? Dan kun je je uitleven met de volgende knutseltips:

Maak een kartonnen lampion (eenvoudig of iets moeilijker):

Verschillende leuke ideetjes voor lichtjes bij Sint Maarten en Sinterklaastijd:

Maak snel en eenvoudig een lampionnenslinger:

Zin om all the way te gaan en een lampion te maken van pompoen? Zie hier hoe:


Schokkend: kinderen met anorexia steeds jonger

$
0
0

Het was een hot topic in het nieuws, en ik kan er nu eindelijk even iets over zeggen: steeds meer kinderen hebben anorexia nervosa. Kinderen tussen de 8 en 13 jaar zijn nu een nieuwe patientengroep en dat baart Nederland (terecht) zorgen.

Maar waar ik me aan stoorde is de beperkte berichgeving. Er wordt met het vingertjje gewezen naar de hype rond gezonder eten als de oorzaak. Ik denk niet dat dit (geheel) terecht is.

Artikel in Noord Hollands Dagblad

In een interview met een meisje bij het nieuws, hoorde ik haar zeggen dat ze haar buik en gezicht te dik vond. Het was een "gewoon" kind, van een jaar of 9/10. Er werd gezegd dat het te maken heeft met de focus op gezond eten van tegenwoordig. Kan best zijn, maar heeft er ook wel eens iemand gekeken naar de programma's waar onze jonge kinderen naar kijken? Bratz, Barbie prinsessen, K3...volwassen vrouwenlijven (om het over uber slank nog maar niet eens te hebben) die als rolmodel fungeren voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen. Maar op die leeftijd heb je nu eenmaal een buikje en een "bolle" toet! Dat hoort er bij!In de kinderopvang hoor ik niets anders dan meisjes (en jongens overigens) die Anna en Elsa spelen: de slanke (en volwassen) prinsessen uit Frozen. Daar hoor ik de wetenschappers in deze discussie niet over.Onlangs liet ik mijn dochter van 7 een aflevering zien van de oorspronkelijke serie Maja de Bij. Ze was geschokt: "wat is Maja dik!" En ja hoor, bij het bekijken van de moderne gecomputeriseerde versie was het duidelijk te zien: ons kleine bijtje Maja had een metamorfose ondergaan: ze was een heel stuk slanker én "volwassener" in haar uiterlijk. Dat is toch geen normaal beeld voor een jong kind om zich aan te spiegelen?
Maja anno nu


Maja in de jaren zeventig
Ik hoop dat deze observatie ook eens mee genomen kan worden in de onderzoeken naar dit fenomeen bij kinderen. Ik ben blij dat ouders juist steeds bewuster worden van het belang van gezonde voeding. Ook daarin moet niet overdreven worden (en al helemaal niet over te dik worden beginnen als ze eens een ijsje eten zeg!)

Maar laten we wel wezen: onze voeding kan veel gezonder. Maar dat zou "gewoon" moeten zijn, en geen obsessie.

Wat vind jij? Ik hoor graag jouw mening over dit onderwerp!

mama Sanna

Geluk in de pocket! (review)

$
0
0

Nu het jaar 2016 bijna is afgelopen en we weer volop goede voornemens maken voor het nieuwe jaar, heb ik een heel toepasselijk nieuwjaars-cadeau voor je: Geluk!

Ja, want volgens de schrijver van “Geluk in de pocket” kan iedereen de baas worden over zijn eigen geluk. En Heel Gezonde Mama is het daar roerend mee eens, vandaar dat ik dit boek met veel interesse heb gelezen. En jij kunt hem winnen! Hoe? Dat lees je onderaan deze review. Want eerst vertel ik je graag meer over wat je van dit boek kunt verwachten.

Pep Degens is auteur van “Wie is hier nou de baas?” en “Droom jouw leven, leef jouw dromen”. Hij zit ruim vijftien jaar in het trainersvak en bereikt met zijn ZEKERtraining opmerkelijk hoge resultaten. Dat leverde hem dit jaar een tweede prijs op bij de Wedstrijd om de Beste Opleider van Nederland. Geluk boeit hem mateloos en hij is een man van de actie: “Je leert door gericht en bewust te ervaren, reflecteren en  opnieuw proberen”, aldus Pep.
En die no nonsense aanpak vind je terug in dit boek. Een boek dat lekker wegleest, maar je wel tot denken én actie aanzet.

Natuurlijk heb ik als “Spiritueel Lifecoach” veel boeken gelezen over geluk. Want “geluk” is toch iets wat ieder mens nastreeft? Maar wat is geluk? En nog belangrijker: hoe vindt je het? Tot nu toe was dit vooral een filosofisch vraagstuk, en zo waren de boeken dan ook. Van de Dalai Lama tot Nelson Mandela of Annemarie Postma: iedere persoon met levenswijsheid heeft wel een mening over wat geluk is en hoe je het kunt vinden. Maar het bleef tot nu toe toch vooral een vorm van filosoferen en dat maakte het voor velen te zweverig. Er ontbrak een “How To”.
Pep heeft een soort van samenvatting gemaakt van alle kennis die we hebben over het geluksgevoel van mensen. Het resultaat is een heel praktisch handvat waarmee je je eigen geluk kunt vinden. Want wat jóuw geluk is, is natuurlijk heel persoonlijk. Wat mij gelukkig maakt, kan jou misschien helemaal geen mallemoer schelen.

Prettig aan “Geluk in de Pocket” vind ik de luchtige manier van schrijven, over toch wel een “moeilijk” onderwerp. Want wat al gauw blijkt, is dat je om geluk te kunnen vinden, wel aan jezelf moet werken. Want jouw kijk op jezelf, en de wereld om je heen bepaalt niet alleen hoe je geluk ervaart, maar ook of je het lef hebt om voor je geluk te gaan!

Spagaat van onbehagen
De basis bij het werken aan je geluk, is de “Spagaat van onbehagen”: een spagaat tussen “wat we hebben” en “wat we willen”. Deze spagaat ervaren we allemaal: eigenlijk weten we namelijk allemaal wel heel goed wat we graag willen in ons leven. De vraag is alleen: ga je ervoor? En wat heb je daarvoor nodig?
Vaak houdt angst ons tegen: je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. “Wat als ik alles opgeef om mijn dromen na te jagen en het mislukt?”
Het fijne van dit boek is dat Pep hier een heel duidelijk stappenplan voor heeft ontwikkeld. Want je kunt wel praten over je angst en alles wat daar achter zit, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Je wilt er gewoon van af, toch? Met het stappenplan bepaal je wat jou gelukkig zou maken, wat er voor nodig is om het te bereiken én wat je tegenhoudt. En die hindernissen kun je met behulp van het stappenplan één voor één aanpakken.

Medogenloos verantwoordelijk
De kern van Pep’s aanpak is dat hij je laat zien dat je zélf verantwoordelijk bent voor je leven en hóe je dat leeft. Pep noemt dit “medogenloos verantwoordelijk”. Een voorwaarde om geluk te creeren. Want wanneer je je verschuilt achter omstandigheden of gebeurtenissen, creeer je maar één ding: spijt. En is dat nou niet zonde?
Natuurlijk zijn omstandigheden en gebeurtenissen niet altijd te sturen. Iets kan je overkomen. Maar wat je wel kunt sturen is hoe je er mee óm gaat. En dat is een heel belangrijke sleutel naar geluk.

Dus…..durf jij het aan om jezelf in 2017 medogenloos verantwoordelijk te maken voor je eigen geluk? Ga dan aan de slag met dit boek, die ik je van harte kan aanbevelen. Je vindt de gegevens onderaan dit bericht.

Zin om dit boek te winnen? 

Doe dan mee met deze weggeef-actie!

Wat moet je er voor doen?

Schrijf in een paar kernwoorden wat jou gelukkig zou maken in 2017. En schrijf daarna wat je zou kunnen tegen houden om die doelen te bereiken.

Stuur dit lijstje vervolgens naar: heelgezondemama@gmail.com Doe dit vóór 1 januari 2017
Vergeet niet je naam en e-mail adres  erbij te vermelden.

Het boek wordt verloot onder de deelnemers. De winnaar krijgt het boek “Geluk in de Pocket” gratis toegestuurd én een persoonlijk berichtje van Sanna waarin ik je enkele tips zal geven om te werken aan datgene wat jou tegenhoudt (datgene wat jij op je lijstje hebt gezet). Als je gewonnen hebt krijg je persoonlijk bericht.

Privacy: de  voornaam van de winnaar wordt bekend gemaakt op Facebook en Twitter, maar je gegevens blijven volledig anoniem. Ook jouw ingestuurde lijstje wordt (uiteraard!) niet gepubliceerd.

Leuke actie? Deel het met vrienden en bekenden, zodat ook zij een kans hebben om het geluk te vinden in 2017.

Niet gewonnen of kun je niet wachten met lezen?
Geen probleem: het boek is te bestellen bij o.a. Bol.com en Managementboek.nl
Gegevens:

Titel: Geluk in de pocket
Auteur: Pep Degens
Uitgeverij: AnderZ
ISBN: 9789462960374                    

Directe bestellink: KLIK HIER (opent in een aparte pagina)

Meer weten over Pep, zijn trainingen en/of de activiteiten en andere boeken van uitgeverij Anderz? Kijk op:

Ik wens je een GELUKkig 2017!                                
Mama Sanna

Blue monday....waarom je goede voornemens (nu) niet werken

$
0
0
Vandaag is het Blue Monday.... De derde maandag in januari. Deze dag is zo genoemd omdat de meeste mensen op dit moment beseffen dat hun goede voornemens niet van de grond zijn gekomen. Om treurig van te worden natuurlijk....Maar waarom gebeurt dat toch steeds?

De meesten van ons willen het nieuwe jaar beginnen met een frisse start. We willen het anders....beter.... En daarom maken we een lijstje met dingen waar we ons aan moeten houden om het anders en beter te maken in het nieuwe jaar. Vaak zijn het dingen waar we al jaren tegen op zien (zoals stoppen met snoepen of roken), maar nu moet het dan toch echt gebeuren. En de magische datum is dan 1 januari.

Een mooi streven, en inderdaad: zo'n nieuw jaar is een mooi moment om met een schone lei te beginnen. Maar waarom lukt het dan toch niet? Daar zijn verschillende redenen voor.

1)    Gewoontes veranderen kan niet met alleen wilskracht
2)    Ons gedrag is afhankelijk en beinvloedbaar door verschillende factoren, waaronder het ritme van de natuur.
3)   Sommige gewoontes worden in stand gehouden door omgevingsfactoren waar we ons (nog) niet van bewust zijn.

Wilskracht
De kracht van onze wil is een hele sterke. Maar die helpt ons maar een korte periode. Het vraagt te veel om dit voor een langere termijn vol te houden. Dat is waarom zo veel dieten of pogingen om te stoppen met roken sneuvelen. De beslissing om te stoppen met roken, of om af te vallen is dan vaak genomen vanuit een soort dwang van buitenaf. "Het is beter voor me om af te vallen" of: "ik zou eigenlijk moeten stoppen met roken".

Merk je een verschil tussen deze zinnetjes of bijvoorbeeld deze: "ik heb geen zin meer om te roken". Bij deze zin komt het gevoel van binnen uit, in plaats van buitenaf. Je doet het omdat je er zélf geen zin meer in hebt, maar als je zou willen, zou je gewoon weer mogen beginnen. Het gevolg: minder dwang en een grotere slagingskans. Wilskracht is een vorm van dwang. Je forceert iets wat niet van binnen uit komt. Gedoemd te mislukken!

Ons gedrag en de invloeden van buitenaf
We zijn het ons niet altijd bewust, maar veel van wat we doen en vooral wannéér we iets doen wordt beinvloed door andere factoren dan onze eigen wil. Eén van die factoren is het ritme van de natuur. Want hoewel we het soms vergeten: wij zijn een onderdeel van de natuur. Als vrouw ben je bijvoorbeeld afhankelijk van je maandelijkse cyclus, maar ook als man kun je beinvloed worden door de natuur. Ik ken mannen die b.v. veel emotioneler zijn rond volle maan.

Het besluit om te gaan lijnen of te detoxen in januari is daarom naar mijn mening een volslagen waanzinnig idee! Denk je eens in: het is hartje winter. Koud....Donker.... En jij wil je lijf nu ontdoen van zijn beschermende vetlaagje? Minder gaan eten? Rauwkost knabbelen en daarna een rondje gaan schaatsen?
Wie kijkt naar de natuur, ziet dat onze dierenvrienden het heel anders aanpakken. Zij slapen, of hebben gezorgd voor een goede voorraad voedingsmiddelen (rijk aan o.a. gezonde vetten) om de winter door te komen. En de planten? Zij hebben al hun sappen uit hun bladeren en takken getrokken. Ze zijn helemaal "naar binnen" getrokken en wachten tot het voorjaar.

In het voorjaar gaan de sappen in de planten weer stromen, en ook de buiten natuur gaat weer stromen: smeltwater vult de rivieren en spoelt ze schoon, regen spoelt de grond schoon van alles wat nog was  blijven liggen in de wintermaanden en al het groen kan daardoor weer beginnen te groeien.

Als je zo naar de natuur kijkt, wat lijkt jou dan de beste tijd om te lijnen of te detoxen? Juist....

Omgevingsfactoren
Soms kun je heel moeilijk stoppen met bepaalde dingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor bepaalde voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld koekjes. Of kaas. Of die lekkere Hema worst waar je maar niet vanaf kunt blijven als je in de stad loopt. En oh oh oh die geur van chocolade als je langs die bakker loopt!

Wist jij dat voedingsproducenten heel bewust zijn van wat ons "triggert" om meer te willen eten of drinken van bepaalde producten? Het is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Ze gebruiken een wel afgemeten hoeveelheid en samenstelling van suiker, zout en vet om ons te laten snakken naar "meer, meer, meer"! Toevoegingen van bepaalde E nummers versterken dat effect nog eens.

Maar buiten dat zijn er ook bepaalde combinaties van  op het oog onschuldige of zelfs gezonde voedingsstoffen die ons hongerig maken naar meer. Brood is bijvoorbeeld zoiets.

In de Heel Gezonde Detox Challenge, die op 14 februari gaat beginnen, ga ik je vertellen hoe jij zelf al deze boycots (en meer) kunt herkennen en stoppen. Met deze challenge ga je je eigen manier vinden om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die past bij jóuw persoonlijkheid, mogelijkheden en wensen. Je voelt je daardoor fitter, meer in balans en krijgt het gewicht dat bij jou past.

Wil je hier meer over weten? Vraag hieronder vrijblijvend meer informatie aan. Als dank ontvang je mijn geheime recept voor Heel Gezonde gevulde koeken. Heerlijk met dit koude weer!

Geniet van deze koude winterse dagen en tot snel!

Mama Sanna

Lekker, snel, gezond: peulvruchten! (recept)

$
0
0


Het werd toch echt de hoogste tijd dat ik weer eens een receptje met jullie deelde! Sorry, het is de afgelopen twee weken heel druk geweest omdat we zijn begonnen met de Heel Gezonde Detox Challenge. En wat is het gezellig, om met zo'n groepje zo intensief zo'n workshop te beleven. Heb jij het gemist? Zorg dan dat je er de volgende keer écht bij bent hoor!

Maar goed, voor al diegenen die niet meedoen met de Challenge heb ik vandaag ook een lekker gezond receptje. Super makkelijk en snel te bereiden. Daar houd ik van in het weekend, want dan doe ik al mijn boodschappen en heb het al druk genoeg!

Waarom peulvruchten zo gezond zijn? Je weet misschien inmiddels dat we tegenwoordig erg veel koolhydraten eten. En dan vooral koolhydraten uit granen en vaak ook geraffineerd. Dat betekent dat we ons lichaam continue belasten met een vorm van suiker. Zelfs zo veel dat we er dik en ongezond van worden. De oplossing is om meer eiwitten toe te voegen aan ons dieet, als vervanger van al die koolhydraten. Maar dan wel plantaardige eiwitten. Met vlees is op zijn tijd niets mis, als je daar van houdt, maar té veel daarvan is niet goed voor je gezondheid, het dierenwelzijn én het milieu. Een gezonde en lekkere bron van eiwit is dan dus: peulvruchten!!!!

Het recept voor vandaag is er één met kidneybonen. Hij lijkt wat op Chili (sin carne), maar ik heb er een wat mildere twist aan gegeven. Zo kunnen de kinderen ook mee eten. Toch wat pittiger? Voeg wat cayennepeper toe en een extra teentje knoflook.

Het recept

Wat heb je nodig:

100 tot 150 gram kidneybonen*
1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
1 wortel in reepjes of plakjes
6 tot 8 champignons in plakjes
1/2 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
tijm
Keltisch Zeezout
Cajun kruiden (ik gebruik die van Piramide)

Hoe maak je het?

Neem een hapjespan of wok en verwarm hierin wat kokosolie of ghee op middelhoog vuur. Fruit hierin het uitje en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg nu de champignons toe en bak ze goudbruin. Doe nu de paprika en de wortel erbij en roerbak dit c.a. 3 minuten mee.
Zet het vuur lager en voeg de bonen toe.Meng alles goed door.
Doe nu de tomatenpuree bij je groentemengsel en roer goed door. Voeg nu 1/4 theelepel Cajun kruiden toe en strooi wat tijm en een snufje Keltisch Zeezout erbij. Weer goed roeren.

Laat dit alles onder af en toe roeren goed warm worden en pruttelen. Als je wilt, kun je ook wat water toevoegen als je vindt dat het te droog lijkt. Proef af en toe even of je de kruiden lekker genoeg vindt. Je kunt naar smaak altijd nog wat bijvoegen.

Na c.a. 10 minuten pruttelen is je bonenschotel klaar. Direct serveren. Eventueel met verse guacamole erbij (zie recept op deze blog).

Enjoy!!!!

Mama Sanna

*je kunt hierbij kiezen voor door jou zelf voorgekookte kidneybonen (daarvan heb ik altijd wel een voorraadje in de koelkast), of een pot of blik. Let op dat er dan geen suiker is toegevoegd!!!!! Bonduelle voegt geen suiker toe, en in de natuurwinkel vind je glazen potjes met bonen zonder meuk.
Viewing all 104 articles
Browse latest View live