Quantcast
Channel: Heel Gezonde Mama - Over Leven
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Recept: Mama's havermoutkoekjes

$
0
0

gluten-, lactose- en geraffineerde suikervrij

Vandaag hadden we zo'n zin in koekjes, maar ik had even geen zin in gedoe. En omdat ik net 4 kilo havermout had gehaald bij de molen, dacht ik: "waarom niet?" en ik besloot gewoon even simpel wat te experimenteren. Na zoveel jaren bakken met verschillende soorten graan, kon er toch weinig misgaan dacht ik. ;)

Het resultaat zijn super lekkere koekjes die heel snel en heel makkelijk te maken zijn. En als klap op de vuurpijl ook nog eens mega-budgetvriendelijk! En je weet het: ik maak alleen maar "Heel Gezonde koekjes", dus....eet ze zonder schuldgevoel.

Dit recept is goed voor 12 koekjes. Je kunt het natuurlijk verdubbelen om er meer te maken. En geloof me: dat ga je willen!

Tip: deze koekjes zijn ook perfect geschikt om mee te nemen naar sport of school!

Let op: Deze koekjes zijn in principe glutenvrij, hoewel havermout wel eens sporen van gluten kan bevatten doordat het bij het malen in contact geweest kan zijn met b.v. tarwe. Heb je coeliakie, is het belangrijk te kiezen voor havermout met een garantie erop dat het glutenvrij is. 

Wat heb je nodig:

1 1/2 kop havermout
1/2 kop rozijnen
1 ei (L)
1/2 tl kaneel
1 EL kokosolie extra virgin (vloeibaar) +
1/4 tl groene stevia * of c.a. 5 druppels vloeibare stevia
2 EL rijststroop

+= Voor zachtere koekjes kun je 2 EL kokosolie gebruiken. Dit recept is voor een meer krokante bite.
*= binnenkort verkrijgbaar via de webshop

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven 160 graden)
Zet een bakplaat klaar en leg er een bakmat of bakpapier op.
Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een beslagkom. Voeg dan het ei, de kokosolie en de rijststroop toe en roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Vorm met je handen balletjes en leg deze op de bakplaat. Druk ze daar plat tot een dik, bol koekje.

Plaats de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin in 15 tot 20 minuten. Je kunt ze zowel warm als koud eten.



Tip: varieer ook eens met vanille in plaats van kaneel, cacao-nibs in plaats van rozijnen, enzovoorts. Leef je uit! :)

Enjoy!!!

Mama Sanna






Eng

$
0
0
Vorige week is bij ons het "gewone leven" weer begonnen: de kinderen gingen weer naar school. Voor twee van de drie schoolgaande bengels was het best spannend: oudste zoon ging naar groep 8 en jongste dochter naar groep 3. (Voor de Vlamingen: klas zes en klas één) Mijlpalen dus! En ook bij de sportclubjes werd het spannend: zoonlief verhuisde van de E-tjes naar de D-tjes (nieuw team) en dochterlief kreeg voor het eerst zwemles.

En dan zie je hoe verschillend mensen (en dus ook kinderen) kunnen reageren op gebeurtenissen. Waar jongste dochter zich er gewoon in gooit en ziet waar het schip strandt, heeft oudste zoon het zichtbaar heel moeilijk om te wennen aan nieuwe dingen. Hij vindt het eigenlijk doodeng en bevriest helemaal.

Natuurlijk vinden we nieuwe dingen allemaal best spannend. En soms ook zelfs eng. Je moet nieuwe vrienden maken bij verhuizing, of contact maken met nieuwe collega's bij een nieuwe baan. Oude gewoontes moeten wijken voor nieuwe... We maken dit allemaal ons hele leven mee in grote en kleine situaties.

Ik bezie veranderingen altijd al nieuwe kansen. En dat probeer ik ook aan de kinderen mee te geven. Want zonder veranderingen zul je nóóit ergens anders kunnen komen. Je komt zonder veranderingen nooit vooruit. En dat je het eng vindt, is helemaal niet erg. Het is ook goed om te weten van je zelf hoe je op dat soort dingen reageert. Want dan kun je je zelf helpen er doorheen te komen.

Hoe reageer jij op veranderingen? Vermijd je dat zo veel mogelijk? Of zoek je ze zelfs op? Wat gebeurt er met je wanneer je voor veranderingen staat? Wat voel je in je lijf, wat gebeurt er emotioneel? Wat doe je?

Wanneer je weet wat je sterke punten zijn en je valkuilen in dit soort situaties, kun je je zelf er doorheen loodsen én de verandering gebruiken als groeimoment.

Ik wens je een mooi nieuw schooljaar toe, met voldoende verandereringen!

Mama Sanna

Recept: Peren Havermout crumble

$
0
0
Vandaag weer even een receptje er tussendoor. Zoals je wellicht weet, werk ik parttime in de kinderopvang. Waar ik nu werk, krijgen we fruit van een lokale teler. Nu de oogsttijd is begonnen krijgen we kilo's peren. Lekker, maar na een tijdje komen de peren bij de kinderen natuurlijk ook wel eens de neus uit. Wat nu? Vandaag maakte ik daarom voor hen een Peren Crumble met havermout. Budgetvriendelijk, geschikt voor zowel de grote kids van de BSO als de kleintjes, super gezonde langdurige energie, en vooral: heel erg lekker! Ik deel het recept hier graag. Uiteraard kun je zelf kiezen of je voor biologische ingredienten gaat of niet. Wij hebben gekozen voor de ingredienten van de lokale buurtsuper.

 Peren Havermout crumble van Heel Gezonde Mama 

Gebaseerd op een recept van www.havermoutje.nl 
Geschikt voor groot en klein vanaf c.a. 10/12 maanden

Ingredienten voor 4 personen:
250 g havermout
40 g Rijststroop of Agavesiroop
50 g kokosolie
1 ei
1 appel
6 conference peren 
30 g rozijnen
1 el kaneel

Werkwijze:
1.Smelt de kokosolie door het even au bain marie in een bakje met warm water te zetten.
2.Doe de havermout, stroop, kokosolie en het ei in een kom en meng dit alles heel goed door elkaar.
3.Schil de appel en de peren en snij deze in kleine stukjes.
4.Doe het fruit in een kom en meng deze met de rozijnen en de kaneel.
5.Verdeel dit mengsel in een ovenschaal.
6.Verdeel het havermout mengsel over  het fruit en bak de crumble ongeveer 20  minuten op 180 graden. (Hete lucht oven: 160 graden)
7.Eet het warm of koud...het is áltijd lekker!

Enjoy!

Mama Sanna


lekker gezond smikkelen!


Druk, druk, druk! (snel recept)

$
0
0
Wanneer je kinderen hebt, kan niets meer spontaan. Zodra je ook maar iets wijzigt in je plannen van de dag, loopt alles in het honderd. Met een kind valt dat nog wel een beetje te corrigeren, maar vanaf twee en beyond kun je dat gewoon vergeten: kind nummer 1 komt te laat op voetbal, kind nummer 2 krijgt zijn huiswerk niet af en het hele gezin is ontroostbaar want hongerig en het eten is nog niet klaar. En dat alleen maar omdat je spontaan besloot met kind nummer drie even naar de winkel te gaan voor nieuwe gymschoenen. Loslaten en improviseren dus!

Want ja, ik plan altijd het eten voor de hele week vooruit. Dat moet wel, als werkende moeder die geen magnetron maaltijden wenst te gebruiken! ;) Maar met zo'n spontane winkelactie, valt opeens mijn menu in duigen. En dan moet je wat verzinnen. Snel, betaalbaar en gezond....kan dat samen? Jazeker wel!

Als je mijn Heel Gezonde Boodschappenplan kent, weet je dat ik altijd bepaalde ingredienten in huis heb. Die staan gewoon standaard in kast of koelkast. En dat is handig in dit soort situaties! Het enige wat ik erbij moest halen waren de vegetarische kipstukjes, maar dat was zo geregeld. En zo hadden we binnen twintig minuten iets lekkers op tafel, waar ook de jongste (14 maanden) van kon meesmullen. Hier volgt het recept:

Roerbakschotel met spinazie en olijven
vegetarisch gerecht

Ingredienten:

Gemengde volle granen, quinoa of rijst
(Wilde) spinazie
rode of oranje paprika
evt. tomaat
Vegetarische kipstukjes (vegetarische slager)
Walnoten
spaanse olijven (gedroogde) in stukjes gesneden
Extra Virgin kokosolie voor het roerbakken

Werkwijze:

Zet water op en breng het aan de kook
Snijd de " kipstukjes" wat kleiner, was de paprika en snijd hem in stukjes.
Wanneer het water kookt, voeg je de granen toe en laat ze volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken.

Zet de wok klaar en doe de kokosolie erin. Laat de olie warm worden.

Voeg de kipstukjes en de paprika toe en bak ze in c.a. 5 minuten gaar. Voeg als laatste de spinazie toe en roerbak door totdat de spinazie is geslonken.

Giet intussen de granen af en laat het even uitstomen.

Spinazie geslonken? Voeg de walnoten en de klein gesneden vijgen toe en laat ze even warm worden.

Schep de granen op een bordje en doe de groenten ernaast.

Eet smakelijk!

P.S.: je vraagt je misschien af waarom er geen zout of kruiden gebruikt zijn? Voor ons was dit totaal niet nodig. We hadden een mengsel van spelt, rijst, gerst en haverkorrels (beetje zoetig) en de kipstukjes, kokosolie en paprika maar ook de vijgen en de noten geven hun eigen smaak. Op deze manier proef je dat allemaal. Verrukkelijk!

Mocht je toch wat gekruider willen, kun je knoflook toevoegen of gebruik munt voor een Oosterse touch. Natuurlijk zijn provencaalse of Italiaanse kruiden hier ook lekker bij. Volg je gevoel!










Paniek!

$
0
0
Altijd wat te beleven in een gezin als het onze...
Vandaag had ik even wat ruimte om na een hectische week (waarin mijn PC was gecrashed en we alles dankzij mijn fantastische man hebben kunnen terugvinden) eindelijk eens wat op te ruimen in huis. De oudste drie kinderen waren even allemaal de deur uit en ik was alleen met onze Benjamin (15 maanden).

"Even iets pakken uit de schuur, schat!", zei ik tegen hem. Ik twijfelde nog even bij de achterdeur: zou ik hem nou openlaten? Nee, toch maar dicht: onze jongen is een beetje ziekjes, dus stel je voor dat hij naar buiten zou kruipen. Ik doe dus de deur achter me dicht en ga naar de schuur (twee passen lopen in onze postzegel van een achtertuin). Nietsvermoedend kom ik terug bij de achterdeur en zie daar een blij koppie achter het raam. En opééns begint het me te dagen: o nee he, hij zal toch niet?.... Jawel! In zijn jeugdige ontdekkingsdrang heeft hij de grendel op de deur gezet. En ik ben zónder sleutel of telefoon naar buiten gegaan. Ik kan dus niet door de voordeur naar binnen én ik kan mijn man niet bellen (die op dat moment op weg is naar Rotterdam). Mijn nachtmerrie is uitgekomen!!!!!

Koortsachtig zoeken mijn hersenen naar mogelijkheden. Kan ik door een raam? Nee. Kan ik met geweld de deur open breken? Nee. Is er iemand met een reserve sleutel? Nee. Oh mijn God!!!! Jongste kijkt mij met een stralend gezichtje aan: is er iets? "Ik móet rustig blijven, ik móet rustig blijven", maalt er door mijn hoofd. Actie is nu cruciaal: Ocker moet terugkomen want hij is de enige met een andere sleutel. Ik ren naar de buren. Pas bij de derde buur is er iemand thuis. (Waarom gebeurt zoiets in de herfstvakantie?!) "Oh wat leuk dat je langs komt!" zegt ze. "Nee, sorry ik ben in paniek. Kan ik heel snel bellen? Mijn zoon heeft me buitengesloten en is nu helemaal alleen in huis". Het huilen staat me nader dan het lachen. Ze geeft me de telefoon en ik bel mijn enige hulplijn. Ik voel me zó dom..... Manlief draait meteen om, maar hij was al bijna in Rotterdam, dus echt snel zal hij er ook niet zijn. "Lieverd," zegt de buurvrouw, "dit is ons allemaal wel eens overkomen." Wat lief dat ze dat zegt! Maar ik blijf mezelf stom vinden....Vier kinderen, ontelbaar veel kinderen van anderen meegemaakt en dan tóch niet berekend zijn op zoiets.

Gauw ga ik terug naar mijn kind. Die inmiddels aan het huilen is, want waar is mama nou? We doen een spelletje door het raam. Hij vindt er niets aan. Waarom komt ze niet binnen? Dan kruipt hij naar de (verboden) CD kast en begint CD'tjes te pakken. "Nee Minos, dat mag niet!" zeg ik nog. Hij gaat door en pakt een Sinterklaas CD uit de kast en laat hem aan me zien. Dan maakt hij hem open (nog meer verboden!) en roept "Kijk!" en houdt triomfantelijk het CD'tje omhoog. Je moet weten: hij praat nooit! Ondanks mezelf moet ik vreselijk gniffelen. "Je bent precies je vader!" zeg ik en geef kusjes aan het raam. "Pak maar alle CD's die je wilt hebben lieverd, als je je maar vermaakt."
Het is gek hoe de emoties elkaar kunnen afwisselen op zo'n moment. Enerzijds ben ik verdrietig en bezorgd. Wat als er nu iets met hem gebeurt? Ik kan er helemaal niet bij! (Ik besluit ter plekke dat ik dan gewoon het raam zal inslaan!) Anderzijds moet ik ook een beetje lachen: zijn vader was als kind net zo. De verhalen van zijn moeder en zussen waren altijd zo grappig en schattig. En ik weet: later als jongste groot is, gaan we hier zó vreselijk om lachen als we deze herinnering ophalen!

Maar ja....tegelijk sta je daar dus. Machteloos terwijl je kind is opgesloten in je eigen huis. Ik moet zó mijn best doen om niet vreselijk hard te gaan gillen of hyperventileren. Na een klein kwartier begint het voor hem ook niet leuk meer te worden. Hij is natuurlijk ziekjes en nu wordt hij moe. Hij staat voor het raam en begint te huilen. Ik druk mijn neus tegen het raam en geef hem kusjes door het glas. Hij huilt en kijkt me niet begrijpend aan. Nu zal het erom spannen: ik moet kalm blijven om hém kalm te houden anders is het hek van de dam. En dus zing ik voor hem en leg mijn hand op het glas. We maken contact door de deur heen. Hij wordt rustiger.

In het (lange!) half uur dat we zo hebben doorgebracht heb ik gezien wat een sterk jongetje hij is. Want het huilen wisselde af met rustige momenten waarbij hij naar buiten keek, of even met zijn handje over het glas ging om mij aan te raken. En ik besefte: "jij gaat het wel redden op deze wereld, jongen". Want ik zag dat hij -ondanks zijn leeftijd en het onvermogen om te begrijpen wat er gebeurde- zich kon aanpassen aan de omstandigheden. En dat is het állerbelangrijkste om je door het leven heen te kunnen slaan.

Na een half uur kwam daar de reddende engel: papa! Hij nam ons kleintje in zijn grote sterke armen, en mij niet veel later ook....zo konden we even een potje huilen met zijn tweetjes.

Ondanks de chaos en emoties van deze middag voel ik me gezegend: ik heb een geweldige man die er echt staat als je hem nodig hebt, een slimme ondernemende jongste zoon die het leven aan kan, en.....goed werkende sloten op mijn deuren (Hoewel er na vandaag wel enige aanpassingen gedaan gaan worden)!

Nu maar eerst een kopje (kruiden)thee...... ;)

Mama Sanna

Recept: pepernoten-cupcakes

$
0
0

Nog een paar dagen en dan is de Sint weer in ons land. Ik kan mij altijd zo verheugen op deze tijd van sfeer en samenzijn! Voor mij is deze tijd ook het creatieve hoogtepunt van het jaar. Ik bak, ik knutsel en frobel me suf. Dat is heel veel drukte, maar het voelt zó goed!!!! Vooral als je al die blije gezichtjes ziet van de kinderen die vol verwondering de magie van deze maanden beleven. Heerlijk, heerlijk, heerlijk!!!!!

Mijn creativiteit spat dus alle kanten op, en dat is leuk want zo verzin ik ook weer eens iets nieuws als variant op de “gewone”cupcakes. Wanneer je nu in de winkels kijkt, is er zó veel te snoepen. Het is al lang niet meer alleen maar pepernoten, taai-taai en marsepein. Er zijn ook heel veel zelf-bak producten in de schappen. Maar wat als je je suikerspiegel én je lijn stabiel wilt houden? Wat als je last hebt van allergieen of je darmen? Dan zijn mijn bakmixen wellicht een uitkomst voor je.

Afgelopen weekend heb ik met de Heel Gezonde Cupcakemix een Sinterklaasvariant gemaakt: de pepernoten-cupcake! Een lekker zacht luchtig cake-je met een verrassende krokante bite. Naar keuze kun je hem ook nog versieren met een kaneel-topping. Succes gegarandeerd! Hieronder zie je hoe ik het heb gedaan.*


*Ik bakte voor een demo en dus maakte ik mini-cupcakes. Leuk en voordelig om uit te delen. Voor thuis zou ik kiezen voor gewone maat cupcakes: nog leuker te versieren én…..extra luchtig!

Wat heb je nodig:

Voor de cupcakes:

1 pak Heel Gezonde (Cup)cakemix (te bestellen in de webshop)
2 á 3 flinke handen pepernoten (gemaakt met de Heel Gezonde Pepernotenmix)
200 gram (geklaarde) roomboter of kokosolie
4 eieren

Cupcake-vormpjes (papier)
Cupcake plaat (voor in de oven)

Voor de topping:

1 zakje Heel Gezonde Topper-mix naturel
45 gram speltbloem
200 ml (granen)melk
2 tl kaneel

Nog een paar losse pepernoten ter decoratie.

Werkwijze:

Bereid het cake-beslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden bij een Hete Luchtoven)
Zet de vormpjes klaar in de cupcakeplaat en vul ze met wat pepernoten. Als je de pepernoten wat groot vindt, kun je ze ook halveren.
Vul de vormpjes nu met het cake-beslag. Zorg dat je de vormpjes ongeveer ¾ vult. De lactosevrije variant rijst iets minder, dus je zou iets meer dan ¾ kunnen doen wanneer je kokosolie gebruikt.


Bak de cake-jes nu in c.a. 20 minuten gaar. Check of ze goed  gaar zijn door er even op te drukken. Veert het goed terug? Voelt het elastisch aan? Dan zijn ze gaar. Wanneer ze sponzig voelen en moeilijker terug veren zijn ze nog niet gaar van binnen!

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.


Bereid nu de topping volgens de gebruiksaanwijzing
. Voeg het kaneel toe bij het mixen van alle ingredienten.
Doe de topper in een spuitzak en laat het in de koelkast nog een uur tot een paar uur opstijven.

Voor het opdienen van de cake-jes, maak je een mooi toefje met de topping en plaats je er een (of meer) pepernoot op. Let op: de topping kan niet te koud worden gebruikt want dan kun je niet zo mooi decoreren. Haal de topping dus één uur voor het serveren uit de koelkast!

Je cupcakes zijn klaar…..Eet smakelijk allemaal!!!!

Mama Sanna

Wist je dat:

-          Er uit één zak Cupcakemix wel 72 mini-cupcakes kunnen komen?
-          Er uit één zak Cupcakemix tussen de 12 en 15 “gewone” cupcakes komen?
-          De vezels en de langzame suikers in onze mixen zorgen voor ondersteuning van je suiker-stofwisseling in plaats van een extra belasting?
-          De pepernoten van Heel Gezonde Mama gemaakt worden zonder ei of melk?

-          Snoepen bij Heel Gezonde Mama ook “voeden” is, en dus niet “vullen”?

Lampionnen slinger

$
0
0

Nog even en de kinderen gaan weer langs de deuren voor de jaarlijkse Sint Maarten optocht. Waar ik ben opgegroeid vierden we Sint Maarten altijd volop. De sfeer kan ik me nu nog voor de geest halen: het donker (best wel spannend!) en dan in de regen en wind lopen met je zelf gemaakte lampion....Overal waar je gaat hoor je in de verte kinderstemmetjes zingen....Het is heel speciaal.

Ik ben dus één van die mensen die hoopt dat er hordes kinderen aan de deur komen met hun liedjes. Helaas is het hier in Hilversum altijd bescheiden. Maar ja....beter iets dan niets: in Vlaanderen vierden we het alleen op de (Steiner-)school.

Om te laten merken dat mijn deur open staat voor zingende kinderen, plaats ik altijd een lichtje bij de voordeur en het keukenraam. Dat kan een lantaarntje zijn, of een pompoen, maar het allermakkelijkste én toch gezellig is onze lampionnen-slinger. Omdat hij zo makkelijk te maken is, kun jij hem nu ook nog even last minute maken. Dus hier een snelle How To:


Wat je nodig hebt: een lichtjesslinger met led lampjes en net zo
veel lampionnetjes (evt bij de bloemist te verkrijgen) als dat je lampjes hebt.
Ook: een schaar of klein mesje

Maak een gaatje in de onderkant van het lampionnetje en steek een lampje er in.
Het lampionnetje blijft zelf hangen aan het lampje.

Hang de slinger daar waar je het wilt hebben

En dit is het resultaat: sfeervolle verlichting, helemaal passend bij de herfst
Zo simpel gaat dat dus. Heel veel plezier vanavond!!!!

Mama Sanna

Achter het nieuws: vlees

$
0
0
Je weet, ik post hier geen berichten waar je naar van wordt. Ik geloof in positieve energie. Dat is ook waar "Heel" voor staat: ik vind het belangrijk om rekening te houden met lichaam, ziel en geest. Negatieve energie kan ziekmakend zijn, en hoort niet op deze blog of website thuis.

Het artikel waar ik nu naar ga verwijzen kun je zien als heel negatief. Het laatste wat ik wil is dat mensen het gevoel krijgen dat Heel Gezonde Mama zegt hoe ze "moeten" leven. Ik heb er dus ook lang over nagedacht wat ik hiermee zou doen. Maar tóch vind ik het belangrijk om te delen. Want kennis is macht. Het zorgt ervoor dat je bewuste keuzes kunt maken, en dat geeft je weer het gevoel dat je je leven in je eigen hand hebt (tot op zekere hoogte dan). Een gevoel van zelfbeschikking. En dát is juist weer Heel Gezond!

De Heel Gezonde Levensstijl is erop gebaseerd dat jij dié manier van gezonder leven gaat vinden die bij jou past. Door geinformeerd te zijn over hoe gezonde voeding en gezondheid werkt, kun je keuzes maken die voor jouw situatie werken. Ik zal dus nooit roepen dat iemand bijvoorbeeld vegetarier of veganist “moet” worden. Of geheelonthouder, enzovoorts. Ik zoek naar de gulden middenweg, want die is het langste vol te houden. Tenslotte is gezond leven geen dieet of fase, maar een “way of life”.

Vandaag ga ik het hebben over vlees. Of liever, de herkomst van ons vlees. Daarmee probeer ik niemand te bekeren tot het vegetarisme, maar wil ik de gevolgen van de huidige vleesindustrie laten zien. Aanleiding was dit artikel, in National Geographic: http://phenomena.nationalgeographic.com/2015/11/21/mcr-gene-colistin/ In dit artikel wordt verteld over de nieuwste inzichten op het gebied van anti-biotica. Namelijk, dat nu ook het laatste soort anti-bioticum dreigt onbruikbaar te worden omdat ook hier bacterien resistent voor aan het worden zijn. Het is een crisis waar druk over vergaderd wordt met o.a. de Wereld Gezondheidsraad.

Je weet misschien dat er in de intensieve veehouderij (de “gewone” lapjes vlees komen hier vandaan) antibiotica worden gebruikt om de dieren niet zieker te laten worden dan ze al zijn. De laatste jaren komt er steeds meer naar buiten dat dit overvloedige gebruik van anti-biotica lijdt tot resistentie: bacterien worden immuun voor die bepaalde soorten anti-biotica. Dat is natuurlijk heel problematisch want zo kunnen we ernstige bacteriele aandoeningen wellicht niet meer aanpakken. Ook niet bij ons, mensen! Er is dus al jaren sprake van het zoeken naar oplossingen hiervoor en intussen wordt de veehouderij verzocht minder te gebruiken. Ook wij zelf mogen niet meer voor ieder wissewasje een anti-biotica kuurtje nemen.

Dat is even in een notendop hoe het zat. Al die tijd had men nog wel het idee dat er nog één laatste soort antibiotica was die nog wél werkte. Een anti-bioticum die heel vervelende bijwerkingen heeft, overigens. Het kan bijvoorbeeld nierschade opleveren. Daarom hadden ze hem dan ook al die jaren niet gebruikt. Maar met al die toenemende resistentie was het toch fijn om te weten dat ze nog iets achter de hand hadden. Helaas…. Inmiddels blijkt ook dit middel niet meer onfeilbaar te zijn. Ook hiertegen is een resistentie aan het opbouwen. En daarmee is het “laatste redmiddel” overboord.

Een doem-scenario? Ga ik je nou tóch iets heel negatiefs schrijven? Ik denk het niet. Ik denk –net als heel veel wetenschappers- dat dit juist een uitgelezen kans is. Een kans om het anders te doen. Een kans om te beseffen dat de manier waarop we de laatste decennia zijn omgegaan met onze mede-aardbewoners (de dieren) geen toekomst heeft. Steeds meer wetenschappers beseffen dat het bestrijden van ziekte niet zo zeer ligt in het bestrijden van de ziek-makers, maar wellicht nog meer in het versterken van ons eigen immuunsysteem. En laat dát nou net zijn, waar Heel Gezonde Mama voor staat!
Heel Gezond leven is zorgen dat je in balans bent wat betreft je lichaam, je ziel en je geest. Dat maakt je sterk, en daarmee krijgen ziekmakers minder kans. Wanneer we ons voeden in élke zin van het woord, houden wij onze weerstand op peil. Geestelijk én lichamelijk.
Maar hoe kunnen wij ons gezond voeden wanneer we niet zorgen voor onze aarde en hetgeen wat ons voeding moet geven? Wanneer wij moeten eten van een zieke aarde, of wanneer wij vlees eten wat vol zit met stress en anti-biotica, voeden wij ons met precies dát!

Ik hoop dat deze noodklok die nu geluid wordt, ook op wereld-niveau zal gaan zorgen voor een verandering in het denken. Dat we een begin kunnen maken met het zorgen voor onze voedingsbronnen. Je tankt je auto toch ook niet vol met bagger?

Dus…geen paniek. Bepaal wat je wilt doen met deze informatie. Er bestáán diervriendelijker alternatieven, óók wanneer je wel vlees wilt eten. In de biologische veehouderij mag bijvoorbeeld geen anti-biotica worden gebruikt.
Onthoud: jij stemt met je vork! Jij als consument bepaalt hoe de voedingsindustrie ons in de toekomst van producten gaat voorzien. Make it count!

Een Heel Gezonde optimistische groet,


Mama Sanna 

Groener dan groen (klimaattop 2015)

$
0
0
Onze aarde.......Zó mooi!!!!
Nu in Parijs de hoge heren hopelijk eindelijk beseffen dat het echt vijf voor twaalf is voor ons klimaat, is vandaag het startsein gegeven van mijn eigen Ringana Team. Wat een mooie tijd om te starten!

Ringana was voor mij een eye-opener... Natuurlijk wist ik dat in onze gewone verzorgingsproducten allerlei rommel zat. Maar ach...ik gebruikte vooral ook biologische verzorgingsproducten dus ik was er verder niet zo erg mee bezig. Mijn voedingssupplementen waren ook natuurlijk, dus dat zou ook wel snor zitten. Tot ik er achter kwam dat:

- Ieder verzorgingsproduct dat in de winkelschappen ligt minimaal 24 mnd houdbaar moet zijn (en dus iéts moet bevatten wat er voor zorgt dat het houdbaar blijft)
- De werkzame stoffen in de winkelproducten hierdoor maximaal 4 % zijn
- Natuurlijke ingredienten alleen maar werkzaam zijn in ons lichaam als ze vérs zijn
- Een product "groen" genoemd kan worden ook als 75% van de bedrijfsvoering helemaal niet groen is
- De meeste dagelijkse verzorgingsproducten hormoonverstorende stoffen bevatten. Oók die voor baby's en kinderen.
- De meeste verzorgingsproducten stoffen bevatten die de huid of ons lichaam belasten in plaats van voeden. Hierdoor verliest je lichaam zijn eigen balans en wordt afhankelijk van de producten om die kunstmatige balans te houden. (Ik dacht aan mijn moeder, die letterlijk niet zonder Labello kon....)


En toen kwam Ringana op mijn pad. Toen mijn huid kennis maakte met de handcreme wist ik niet wat me overkwam! Het is moeilijk te omschrijven, maar ik vóelde dat het goed was. Mijn huid herademde, iets anders kan ik er niet van maken. Ik wilde méér! Wat was dát?! Oh....en het geurtje....zo helemaal natuurlijk en fris....geen namaak parfummetje of sterke etherische olie....gewoon alsof je in een veld met gras en bloemen stond! Daar wilde ik meer over weten.

Al snel bleek dat Ringana's oprichter Andreas Wilfinger een zeer gedreven man is, die de hele wereld groen zou willen maken. Hij doet geen enkele consessie, en dat al bijna 20 jaar. Zijn 100% filosofie is letterlijk 100%:

100% vers
100% consequent
100% werkzaam
100% Etisch

Heel klein begonnen, is zijn geesteskind Ringana inmiddels heel groot aan het groeien, en dat is niet voor niets. De meeste mensen die kennis maken met de producten zijn zo tevreden dat ze nooit meer anders willen. Daarbij komt dat de filosofie zó aanspreekt en echt is, dat men niet meer terug kan naar halfbakken slogans en beloftes.

Ik besloot dat de filosofie van Heel Gezonde Mama en Ringana perfect bij elkaar aansluiten. En met heel veel plezier sloot ik Ringana in mijn hart en werd ik partner. Want ja....als je verse verzorgingsproducten en voedingssupplementen maakt, mogen ze niet in winkels liggen. De énige manier om deze producten bij zo veel mogelijk huishoudens in Europa te krijgen is door enthousiaste partners zoals ik zelf die er over vertellen en je eventueel wat laten uitproberen.
Hoe vaak ik wel niet hoor dat dit gewoon Multi Level Marketing is... En ja, dat dacht ik in het begin ook! Maar ook daar gaat de 100% Etisch regel van Andreas op: er is geen énkel MLM programma dat ik ken dat zó eerlijk en goed in elkaar zit als die van Ringana. 100% uniek! Partners investeren niets anders dan alleen hun tijd en aandacht. Voorraad is niet nodig, want alles wordt vers gemaakt in Oostenrijk. Er is niemand die achter mijn broek aan zit om klanten of partners te winnen...ik deel mijn enthousiasme over Ringana op mijn eigen -échte- manier. En voor iedereen zijn er volop kansen om een bijverdienste of zelfs salaris te verdienen zonder dat dit ten koste gaat van anderen. Ik heb dit nog nooit bij andere producten die via netwerken verkocht worden gezien.

Werken met Ringana brengt je op allerlei gebieden op een hoger plan. Je leert over jezelf, je leert over ons milieu, de impact die dagelijkse dingen hebben op ons lichaam en onze aarde. We worden gestimuleerd het beste in en voor ons zelf én onze wereld naar boven te halen. Dat doen we met elkaar, als team van partners, maar ook vanuit de hele bedrijfsfilosofie blijft dit stromen. En nu ben ik toegekomen aan mijn volgende stapje op dit bijzonder leerzame pad: ik ben mijn eigen team van partners  gestart. Vanaf nu ga ik mensen coachen die badkamers groener willen maken. Die mee willen werken aan de groene droom van Andreas Willfinger en ál die andere mensen die geloven dat het kan. Wij zijn een groter groeiende groep die zegt: het kan anders! Het kan dier- en milieuvriendelijk. We kúnnen genieten van fijne producten zónder consessies te doen aan het milieu, dieren, of onze eigen gezondheid. We kunnen de béste ingredienten ter wereld gebruiken en de producenten (boeren) eerlijk betalen. We kunnen 100% werkzame ingredienten gebruiken en toch betaalbaar zijn (al was het alleen maar omdat je er minder van nodig hebt voor een geweldig effect!).....YES WE CAN!

Dus....beste hoge heren bij de klimaattop.....als wij er aan kunnen werken, kunnen jullie het ook. Durf stappen te zetten en stop met consessies doen. Want dat is niet nodig. Mensen als Andreas bewijzen dat.
YES YOU CAN!

Mama Sanna

P.S.: wil je meer weten over Ringana, of over het partnerschap? Kijk gerust op deze pagina : RINGANA En je mag mij er altijd over contacteren via : sanna@heelgezondemama.eu of telefonisch op: (00) (31) (0)6-55830896

Groen afwassen

$
0
0

Als Heel Gezonde Mama probeer ik mijn huishouden  natuurlijk zo groen mogelijk te voeren.  Toch moet het ook leefbaar zijn, en dat houdt ook in: betaalbaar.
Al jaren ergerde ik mij eraan dat ik wel groen afwasmiddel kon vinden (ik gebruik al 26 jaar Ecover,  kwam ik laatst achter), maar dat ik voor een afwasborstel genoegen moest nemen met hout of plastic. Nou was de houten borstel niet erg handig, want zijn ronde kop paste bijna nergens in. Maar ik vond het ook zo zonde dat je na een haf jaar zo'n heel geval moet weggooien alleen maar omdat de haren vies en versleten zijn! Hoe duurzaam is dat?

Maar nu heb ik iets gevonden! Een gerecyclede afwasborstel waarvan je het borstelgedeelte eenvoudig kunt vervangen wanneer hij versleten is. Eureka! !!!

Dit setje kostte mij 5,75€ bij Ekoplaza. Daarvoor heb ik nu drie afwasborstels. Meteen in een klap klaar dus.  Gewone afwasborstel kosten ook al tussen 1 en 2 € per stuk dus dit is echt niet gek.

De tip van vandaag dus ! Want zondag is bij ons vooral toch schoonmaakdag.  ;)

Mama Sanna
17 januari 2016

Ik daag je uit!

$
0
0


Hoe staat het met jouw goede voornemens? Gaat het goed, of ben je zoals negentig procent van de mensen terug gevallen in je oude gewoontes? Neem het jezelf niet al te kwalijk, het IS niet makkelijk om je gewoontes zomaar eventjes te veranderen. Je komt daar niet alleen op wilskracht doorheen. En toch is dat vaak wat we van onszelf eisen.

Ten onrechte denken we dat we vaak dat we streng voor onszelf moeten zijn als we iets willen veranderen. Ik zeg: wees juist eens wat aardiger voor jezelf! Veel mensen schrikken als ik dat zeg, want ze denken dat je jezelf misschien wel laat gaan als je lief bent voor jezelf. Misschien weet je van geen ophouden meer en laat je de chocolade niet meer staan. Of blijf je kettingroken, want je bent zo lief voor jezelf. Dat is een totaal kromme beredenering want: wanneer je van jezelf houdt, wil je het beste voor jezelf. Denk daar maar eens over na: WANNEER JE VAN JEZELF HOUDT, WIL JE HET BESTE VOOR JEZELF.

Dan is natuurlijk de volgende vraag: wat vindt jij het beste voor jezelf? Als jij er echt oprecht van overtuigd bent dat kettingroken het beste is voor jezelf….tja…..dan is er misschien toch iets aan de hand met je zelfbeeld. En dat is eigenlijk de kern waar ik vanuit mijn Heel Gezonde levensvisie mee werk: ik wil jou helpen te kijken naar jezelf op álle vlakken. Niet alleen vanuit voeding, of vanuit “spiritualiteit” (wat een vreselijk woord is dat geworden), of vanuit wel of niet ziek zijn, maar vanuit álles wie jij bent, wat je denkt, voelt en doet. Want al die dingen samen zorgen er voor dat jij naar jezelf kijkt zoals je doet en dat je gewoontes creëert en hebt gecreëerd zoals je doet. Door die  gewoontes alleen maar te willen breken vanuit pure wilskracht is dus maar één kant van jouw hele persoontje gebruiken om iets aan te pakken wat door jouw héle wezen, jouw hele zelf is gecreëerd. Je zult deze gewoonte nodig gehad hebben, anders doe je iets namelijk niet. Er moet een voordeel in hebben gezeten voor jou.

Naast het gegeven dat we gewoontes creëren vanuit verschillende behoeftes die we hebben, komen gewoontes ook tot stand door de verslavende werking van de ingrediënten die we gebruiken. Sigaretten en alcohol zijn natuurlijk een heel duidelijk voorbeeld, maar ook in voeding én dagelijks gebruikte verzorgingsmiddelen zitten stofjes die ons aansporen om méér en vaker naar die bepaalde producten te grijpen. Door je hiervan bewust te worden kun je besluiten hier niet meer aan mee te doen. Ook dit kun je op meerdere manieren doen: jezelf straffen door boos op jezelf te zijn dat je het lekker vond, of door te begrijpen dat je er toen niets aan kon doen omdat je niet beter wist. Ik kan je nu al verklappen dat de tweede manier beter werkt dan de eerste. Bij de tweede zul je vanuit liefde voor jezelf kunnen kiezen om er voortaan minder van te  gebruiken of zelfs helemaal te stoppen. Bij de eerste blijft er een soort van slachtofferrol bestaan, en is er kans dat je vanuit die positie (“ach, het heeft toch geen zin, ik ben nou eenmaal zwak”) weer terug valt in de oude gewoontes.

Kortom: om te kunnen stoppen met bepaalde gewoontes in je levensstijl, is het nodig om je niet alleen te ontdoen van die ene oude gewoonte, maar ook om je te ontdoen van alle gedachtenpatronen, emoties, overtuigingen, gedragingen die er aan gekoppeld zijn. Ik noem dat een totale detox: een Heel Gezonde Detox!

Ik heb hier een speciaal programma van vier weken voor ontwikkeld. En deze wil ik graag in februari lanceren. Ik heb gekozen voor de dag na Valentijnsdag, omdat ik de Liefde voor Jezelf in dit programma centraal wil stellen. Als deelnemer aan dit programma ontvang je  elke dag een mail van mij, met daarin een recept, een tip, een weetje of een opdracht die je helpt je levensstijl om te buigen naar een Heel Gezonde Levensstijl: een levensstijl die bij JOU persoonlijk past en die jouw gezondheidsbeleving en gevoel van welzijn zal vergroten. 

We gaan ontgiften op elk denkbaar niveau: lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. En op al deze niveaus zul jij een nieuwe balans beginnen te vinden. Hierdoor zul jij je doelen kunnen bereiken. Of dit nu is dat je wilt afvallen, of wilt stoppen met roken…. Je zult het makkelijker gaan vinden om te kiezen voor jezelf, wanneer je eenmaal verlost bent van de belemmerende patronen en gewoontes die je gevangen hielden. Resultaat: een stralende jij, boordevol motivatie en positieve energie om je leven een nieuwe wending te geven!

Aan het einde van deze vier weken houden we een live chatsessie van een uur, waarin jij je vragen en/of ervaringen vanuit je persoonlijke situatie kunt voorleggen aan mij én aan je mede “detoxers”. Wat heb jij nodig om je Heel Gezond te kunnen (blijven) voelen? Deze sessies worden gehouden in een groepje van maximaal 5 mensen per keer.

Waarom vier weken?
Onderzoek heeft aangewezen dat je gewoontes alleen kunt veranderen als je het minimaal 30 dagen “anders” doet. In die 30 dagen creëer je nieuwe patronen die opgenomen worden in je “gewoontelichaam”. Natuurlijk zijn die vier weken maar een begin. Maar het heeft je een gevoel gegeven wat het met je doet en het is na deze 30 dagen makkelijker om deze ingeslagen richting verder te volgen.

Doe jij mee aan de Heel Gezonde Detox-Challenge?
Deze try-out in Februari is voor een beperkte groep toegankelijk en heeft een speciale prijs, namelijk: 25 personen voor 25€ per persoon. Hiervoor krijg je een compleet uitgewerkt programma met:

-       - Vier weken lang elke dag een mail in je box met daarin een recept, tip, weetje of opdracht.
-      -  Een gratis set “ Pack ABC” van Ringana: de ultieme voedingssupplementen bij het Detoxen
-       - Een uur persoonlijke interventie via een besloten groepssessie aan het einde van de vier weken (zelf kiezen uit beschikbare data).
-       - Een kortingsbon van 10% voor een aankoop in de Heel Gezonde Mama webshop

Deze symbolische prijs is éénmalig, en de groep is klein, dus wees er snel bij als je mee wilt doen! Geef je zelf snel op, door naar de webshop te gaan en jouw plaats voor de Detox Challenge te reserveren. Dit is de directe link: Heel Gezonde Detox Challenge

Ik hoop je vanaf 15 februari persoonlijk te mogen begroeten. We gaan er voor!!!

Mama Sanna


P.S.: voor vragen over deze Challenge kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Dit kan via: sanna@heelgezondemama.euof een PB op onze FB pagina www.facebook.com/heelgezondemama

Ziek zijn is Heel Gezond!

$
0
0
Ben jij ook al  geveld door de griep? Op dit moment woedt er een ware griep-epidemie over ons land, en ik zie de mensen om mij heen echt bij bosjes omvallen. Ook mijn oudste twee zijn de dans niet ontsprongen. De oudste was zelfs nu zo ziek geworden (na een opleving van een kleine week) dat we dachten aan een long-ontsteking. En dan heb ik het over twee kern-gezonde kinderen die eigenlijk “nooit” ziek zijn!

Dat is ook wel het opvallende kernmerk van deze griep, heb ik begrepen: het velt mensen die anders “nooit” iets hebben. Jonge en sterke mensen liggen plotseling op de Intensive Care met allerlei complicaties. Jeetje! Dat is echt wel even schrikken! Een moeder uit mijn kinderdagverblijf was na vier dagen griep ook weer een beetje op de been en we hadden het hierover. We kwamen toen tot de conclusie dat je je bij dit soort berichtgevingen ófwel geintimideerd gaat voelen (oh jee! Wat een enge griep!) ófwel voel je je daardoor juist heel bijzonder, want jij bent blijkbaar sterk genoeg geweest om zo’n zware griep te doostaan. Wij hielden het maar op het laatste ;)

Omdat ik mijzelf enige jaren geleden tot Heel Gezonde Mama heb gedoopt, krijg ik natuurlijk vaak te horen dat men denkt dat ik dan nooit ziek mag zijn. Ik sta eigenlijk voor aap als ik een griepje krijg, of erger! Hierover ontstaat dan vaak een interessant gesprek.

De titel Heel Gezond slaat namelijk op het “geheel”. Het gaat uit van een holistische kijk op gezondheid en welzijn. Ik zie de mens als onderdeel van het geheel (van de samenleving, de natuur, de aarde, het universum…) en ook weer als een onderdeel in zichzelf. Alles is met elkaar verbonden, zowel in de buitenwereld als in onze binnenwereld. VERBONDENHEID is voor mij dan ook een sleutelwoord. Het lichaam is in mijn visie een perfecte machine. Een wonderlijke machine, die beter is dan een mens ooit zou kunnen verzinnen. En alles in deze machine is gericht op overleven.
Nu zou je ziekte dan kunnen zien als een falen. Een hapering in de machine. Maar vanuit de holistische visie is het slechts een fase. Een soort opruimen, waardoor het lichaam weer verder kan naar een volgende fase. 
Er zijn artsen en wetenschappers die de theorie ondersteunen dat een ziekte je lichaam juist helpt om oude eiwitten te kunnen lozen. Eiwitten die overbodig zijn geworden. Alsof je lichaam even  grote schoonmaak houdt, zodat het klaar is voor een volgend rondje. Dit is vooral merkbaar bij kinderen en de kinderziektes: na het doormaken van een ziekte hebben ze vaak opeens een grote sprong gemaakt in hun ontwikkeling.

Er zijn ook mensen die beweren holistisch te denken en roepen dat een écht gezond mens nooit ziek kan zijn. Dat ziek zijn je eigen schuld is, en dat je dan vast niet in balans bent. Tja….dat is wel duidelijk: ziek zijn komt wanneer er ergens op lichamelijk, psychisch/emotioneel of spiritueel vlak iets niet helemaal in balans zit. Of misschien wel op alle gebieden tegelijk. Duh… Maar is dat dan slecht? Is dat dan een falen? Of is het soms juist nodig om even de balans kwijt te zijn, zodat je je kunt ontwikkelen?

Wij vrouwen zijn elke maand even uit balans. Emotioneel, fysiek..... Is dat een falen? Hebben we dit over ons zelf uitgeroepen? Zal dit anders zijn als we heel veel mediteren in een klooster op een heilige berg? Natuurlijk niet, het hoort bij de natuur! Elke maand ruimen we even grondig op van binnen. En dat is volkomen normaal. Lastig, dat wel, maar verder is het volkomen normaal. Helaas wordt het in onze maatschappij vooral gezien als lastig, en moeten we vooral net doen alsof er niets aan de hand is. Terwijl ik juist pleit voor het omarmen van deze maandelijkse disbalans. Doorleef het, ervaar het en verzet je er niet tegen. Want het laat je voelen dat je onderdeel bent van de natuur. En als je vecht tegen de natuur, vecht je tegen jezelf. En zo is het voor mij ook met ziekte. Het is misschien wel een cadeautje in vermomming. Het pakt ons wanneer onze weerstand laag is, en het brengt ons misschien wel een boodschap.

Wetenschappelijk zijn hier heel mooie aanwijzingen voor. Google maar eens op Antoine Béchamp. Deze Franse bioloog leefde tegelijk met Louis Pasteur en zij richtten zich beiden op de micro-organismen die ons ziek maken. Maar hun visies lagen mijlenver uit elkaar.

In mijn “Heel Gezonde Detox Challenge” zal ik je hier ook meer over vertellen. Want de ontdekkingen van Béchamp helpen jou om jouw lichaam lief te hebben en te waarderen. Ze doen je inzien dat jouw lichaam alles doet om jou tot dienst te zijn. En met deze Detox Challenge gaan we jou en je lichaam samen laten werken om jou tot de beste versie van jouw Heel Gezonde Zelf te laten zijn. De verbondenheid wordt weer hersteld, en dat is het begin van alles.

Meer weten over de Challenge? Klik op deze link en dan vind je alle informatie en kun je je eventueel meteen opgeven. Want we beginnen al over een week en de plaatsen zijn beperkt.

Ik hoop dat de  griep jouw deur voorbij gaat. Maar mocht het tóch zo zijn dat je er door geveld wordt: probeer het te accepteren en help je lichaam met opruimen. Veel water drinken (-kruiden- thee kan ook), en even geen zuivel en dierlijke eiwitten. Volwaardige granen en vooral veel groente en fruit helpen je lijf in dit proces. Slaap veel en let op je dromen: ben je geestelijk ook aan het opruimen? Vaak gaat dit namelijk samen. Geef het de ruimte en dank je lijf dat het je deze gelegenheid geeft. Want door het doormaken van dit soort “kleinere” infectieziektes, hoeven er geen grote nare problemen te ontstaan. Je hebt griep: je bent dus Heel Gezond!


Mama Sanna

Alles is liefde

$
0
0

Valentijnsdag...

Ik had er nooit zo heel veel mee. Toch een beetje het gevoel van een verplichting wat het spontane een beetje in de weg stond. Want ja....als je het overslaat dan geef je misschien wel een verkeerd signaal af.

Maar dit jaar wilde ik mijn lief toch echt laten weten hoe belangrijk hij voor me is. We hebben heel moeilijke jaren achter de rug en op dit moment is hij thuis-vader. Dat is niet altijd even makkelijk. Voor veel vrouwen is dat al zo, maar voor mannen is dat toch nog vaak extra slikken. (ja, dames, daar kunnen we wat van vinden, maar dat is toch echt zo hoor!) Ik wilde hem laten weten hoe belangrijk hij is voor mij en voor ons gezin. Dat ik enorm waardeer wat hij allemaal doet. Dus....ik schreef vorige week spontaan een briefje naar All You Need is Love. Ik hoorde er niets op, dus ik had het al weer losgelaten, toen ik woensdagmiddag plotseling een telefoontje kreeg. Of ik misschien voor Ocker wilde zingen in de uitzending?

Wat er dan gebeurt....Ik werk drie dagen in de week in de kinderopvang, en de opnames voor de Valentijnsspecial werden afgelopen donderdag gedaan. Natuurlijk mijn werkdag! Er begon een hectische toestand om van alles te regelen: we hadden geen invalkrachten meer ivm de griep-epidemie, en het zag er naar uit dat het gewoon niet zou lukken. Ik had me daar al een beetje bij neergelegd. Maar mijn collega's hebben alles op alles gezet om mij de kans te geven dit te doen. En ook onze oudste dochter moest betrokken worden bij het complot. Want Ocker mocht van niks weten natuurlijk.
Nu moet je weten dat onze oudste al dagen lamlendig op de bank lag met een lichte long-ontsteking. Ze had net deze woensdag een anti-biotica kuur gekregen. Maar toen ze hoorde wat ik kon doen om haar (stief-)papa te verrassen, was ze meteen van de partij. Ook al voelde ze zich nog helemaal niet optimaal, ze zou dit gewoon doen.

En zo ervaarde ik afgelopen woensdag al zo veel liefde in al zijn vormen: collega's die bereid zijn hun dag om te gooien en enorm met je meeleven, een dochter die ondanks haar ziekte bereid is om helemaal mee te gaan naar Amsterdam en in een studio te gaan zitten.... Ik voelde me zó dankbaar en warm!

En toen kwam daar de donderdag nog eens bovenop: ik ontmoette alle andere gelegenheids- zangers en -zangeressen en All You Need is Love kandidaten. Ik hoorde hun verhalen. De redenen waarom ze zich hadden opgegeven voor dit programma en mijn hart vulde zich steeds meer. Wat een prachtige mensen allemaal! Ieder verhaal was anders, maar ieder verhaal was ook weer hetzelfde: liefde. En ik besefte dat het cliché ook gewoon écht waar is. Er IS niets belangrijkers dan liefde. Al het andere is  gewoon B*Sh*  Waar maken we ons eigenlijk toch druk om? Het enige wat telt is wat jij voelt voor die mensen (en dieren) om je heen en wat zij voelen voor jou. Zonder liefde zijn je dagen geteld. Dan is er geen reden meer om te leven. En dan heb ik het niet alleen over romantische liefde tussen partners, maar álle vormen van liefde. Dus ook vriendschappen, waardering, en de liefde voor je familie. Verbondenheid, dus eigenlijk.....

Voor mij kreeg deze Valentijnsdag heel veel betekenis. En ik werd zo blij van dat gevoel! Mijn hart kon wel barsten van liefde! Liefde voor álle mensen in het algemeen, maar voor mijn man, kinderen, collega's, en nieuw ontmoette kennissen in het bijzonder. Ik zou zeggen: kijk om je heen hoe veel bijzondere mensen jij kent. Besef wat een gezegend mens je bent met zulke mensen om je heen en heb een......HAPPY VALENTINE'S DAY!

Mama Sanna

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten

$
0
0
In het Oostenrijkse vrouwenblad "Wienerin" (vergelijkbaar met onze "Vrouw"), verscheen onlangs dit artikel over hormoonverstorende stoffen in onze dagelijkse verzorgingsmiddelen. Een heldere uitleg, die ik je daarom niet wil onthouden. Wil je meer weten over veilige producten? Kijk dan ook eens op de website: www.heelgezondmooi.nl 

Maakt cosmetica ons ziek? 

Een openhartig interview over de minder bekende donkere kantjes van onze dagelijks gebruikte verzorgingsproducten. Vertaald uit het Duits door Anneminke van der Velden


“Het gebruik van schadelijke stoffen in verzorgingsmiddelen is vanwege het prijskaartje”
Volgens een actuele studie van Global 2000 bevat één op de twee bodylotions hormoonverstorende ingrediënten. Cosmeticaexpert Andreas Wilfinger zegt hierover: “Ik snap niet wat deze stoffen in verzorgingsmiddelen te zoeken hebben!”
Eigenlijk is het resultaat van Global 2000 positief: op dit moment zijn er beduidend minder tandpastas en douchegels die hormoonverstorende stoffen bevatten dan bij het laatste onderzoek van 2013/14. Ondanks dat zitten er nog steeds in één op de vijf geteste producten stoffen die hoogstwaarschijnlijk invloed hebben op de menselijke stofwisseling. Het lijkt erop dat het zoveelste ingrediëntenschandaal voor de deur staat. We vroegen Andreas Wilfinger, oprichter van het Oostenrijkse cosmeticabedrijf Ringana, om commentaar. Als kritische geest ergert hij zich vooral aan chemische zonnefilters zoals die tegenwoordig heel vaak worden gebruikt.
Andreas Wilfinger: Zonnebrandmiddelen worden op het moment extreem gepropageerd. Voor een deel lijkt me dat nogal kortzichtig. Chemische bescherming tegen de zon verhindert namelijk de productie van lichaamseigen vitamine D: een belangrijke beschermende functie. Verder bestaat het vermoeden dat deze hormoonverstorend werkt. Hoe groter het oppervlak dat ingesmeerd wordt, des te hoger die belasting kan zijn. Het is verstandiger een minerale zonnefilter te gebruiken en die naar behoefte op te brengen. Wie de hele dag op kantoor zit kan waarschijnlijk ook zonder.
Hoe werken endocriene stoffen? (Endocrien betekent: naar binnen werkend)
AW: Dat is, op een enkele uitzondering na, nog veel te weinig onderzocht. We hebben vervolgstudies nodig die zich over twintig jaar uitstrekken. Vast staat dat onze huid geen barrière is die alle schadelijke stoffen tegenhoudt. In je huid vindt een intensieve uitwisseling van stoffen plaats. Dat moeten we niet vergeten.
Waarom worden die stoffen, waarvan gezegd wordt dat ze hormoonverstorend zijn, dan überhaupt gebruikt?
AW: Vanwege de lage kosten en de houdbaarheid. Voor wat betreft hun werking op stofwisseling en cellen gelden parabenen, halogenorganische verbindingen als triclosan, formaldehydesplitsingen, stoffen die bederf tegengaan, eventueel ook enkele etherische oliën als problematisch en ik denk dat dit nog niet alles is.
U denkt dat we nog lang niet klaar zijn met dit onderwerp?
AW: Het zou eens tijd worden. Op de markt en in de pers verschijnen steeds nieuwe trends op het gebied van ingrediënten – positieve - en daarbij kwamen de laatste jaren de anti-ingrediënten- of chemiebommentrends. Vorig jaar ging het over de microplastics, twee jaar geleden was het aluminium en daarvoor de parabenen. Dit jaar misschien wel de synthetische zonnefilters. Volgens mij kun je bij Ethylhexyl-Methoxycinnamaten en soortgelijke goedkope UVA-filters wel wat vraagtekens zetten.
Bijlage:
Wat is wat?
Endocrine verstoorders zijn stoffen waarvan vermoed wordt dat ze, doordat ze veranderingen in het hormoonsysteem veroorzaken, de gezondheid schaden. Het gaat dan om stoffen als Bisfenol A (weekmakers in plastic), parabenen (conserveringsmiddelen) en triclosan (anti-bacterieel).
Omstreden synthetische UV-filters zijn bijvoorbeeld Ethylhexyl Methoxycinnamate (OMC), Methylbenzylidene kamfer en Benzylidene kamfer.
Alternatieven hiervoor zijn minerale zonnefilters als titaniumdioxide en zinkoxide, slimme witte pigmenten die als een film op de huid blijven liggen en zo geen zonnestralen doorlaten. Deze filters zijn chemisch stabiel en geven geen schadelijke stoffen af. 

Ringana is een oostenrijks natuurcosmeticabedrijf dat in Stiermarken cosmetica produceert voor gezichts- en lichaamsverzorging en voedingssupplementen – zonder conserveringsmiddelen, chemische zonnefilters en andere potentieel endocriene substanties.

Bij het winkelen zijn apps als ToxFox en Codecheck handig. Met je mobiel scan je de barcode van een product, de app analyseert deze en geeft je een koopadvies.
(Vertaling: Anneminke van der Velden)

de regenboog

$
0
0
In de kinderopvang, maar ook als ouders worden we gevraagd om onze kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. De motorische ontwikkeling (dus het gebruik van je lijf en leden), de mentale ontwikkeling (je hoofd, kort gezegd)... en dus wordt er veel geknutseld en daarbij is het dan ook fijn als we tussen neus en lippen door ook even de kleuren leren.
Dat is logisch natuurlijk: knutselen is leuk én leerzaam en als we dan toch bezig zijn en gezellig keuvelen, komen de namen van de kleuren ook langs. Toch zie ik de laatste jaren ook een tendens ontstaan waarin de focus meer en meer lijkt te gaan naar een "gewenst eindresultaat", in plaats van naar de beleving. Dat zie ik niet alleen in de professionele opvang, maar ook bij ouders: het is net of we ons soms een beetje laten verleiden om prestaties te gaan vergelijken. "Mijn peuter telt al tot tien", of "Kent hij de kleuren nog niet?" En wat ik laatst ook tegen kwam was een kindje van drie die een prachtig schilderij aan het maken was met paars gras. "Wat?!" zei haar vriendinnetje, "Dat kan toch helemaal niet? Gras is groen!" De kunstenares was even beduusd en zei: "Ja maar, ik vind paars gras mooi!" Daar kon haar vriendin echt even met haar pet niet bij.

Mij doen dat soort gesprekjes een klein beetje pijn. Misschien zelfs een beetje veel pijn. Want ik zie een kindje dat haar fantasie al een stukje kwijt aan het raken is. Die alleen nog maar groen gras kan zien en daar niet meer overheen kan stappen. En ik zie tegelijkertijd ontstaan dat er volwassenen zijn die medelijden hebben met dat ándere kindje: och jeetje....een kindje dat nog niet weet dat gras groen hoort te zijn.

Creativiteit is niet alleen leuk, maar ook heel erg belangrijk. Creativiteit en fantasie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door kinderen toe te laten kind te mogen zijn en hun fantasie en creativiteit te mogen ontdekken, ontwikkelen ze een vermogen om problemen op te kunnen lossen. Dat is van levensbelang! Het is gebleken dat kinderen die hun fantasie en creativiteit in vrijheid hebben mogen gebruiken, in hun volwassen leven beter bestand waren tegen de stress van bijvoorbeeld onverwachte situaties en veranderingen. Voor mij klinkt dat volkomen logisch.

Een voorbeeld uit de praktijk van hoe het ook kan:

Kindje van twee mag schilderen. Ze krijgt drie kleuren: rood, geel en blauw (inderdaad, de basiskleuren), een kwast, een pot met water en een vel papier. En een schortje natuurlijk :) Verder geef ik geen opdracht... ze mag gewoon lekker verven. En dat doet ze ook; ze zet een paar streepjes op het papier. "Hé!" roept ze uit, "een regenboog!" De lijn waar ze naar wijst is een beetje krom en er zitten verschillende kleurtjes in omdat ze de kwast in de verschillende potjes heeft gedaan. Wat een ontdekking! Ik zeg haar hoe mooi ik het vind en ze kwast lekker verder. Ze babbelt over de regenboog en de kleuren. De beweging van haar kwast is telkens rond. Ze is helemaal enthousiast en blijft maar zeggen dat het zo'n mooie regenboog is. Intussen komt er steeds meer verf bij en de regenboog dreigt een modderpoel te worden in een bruinrode kleur. Nu kan ik twee dingen doen: ingrijpen (ik denk dat je klaar bent he?Zullen we hem ophangen?), of haar laten bepalen wanneer zij vindt dat ze klaar is. Ik kies voor het laatste, want ik ben niet uit op het eindresultaat, maar op haar beleving van het verven.

Uiteindelijk is ze klaar: op het blad papier is een roodbruine brei te zien, met wat blauw-bruine strepen in het midden. Ze straalt: "de regenboog!" en zucht tevreden. "Papa moet ook kijken naar de regenboog.""Jazeker!" beloof ik haar, "we laten hem even drogen en dan kan papa naar jouw mooie regenboog kijken. Wat zal hij het mooi vinden he?" Trots als een pauw begint ze aan haar volgende spel.

Inmiddels hangt haar regenboog op de groep waar ik alle kunstwerken van onze kinderdagverblijf-kinderen "exposeer". Elke dag wijst ze er naar en roept "regenboog", en ik zie wat zij ziet. Want ik heb haar regenboog ook gezien. En elke dag weer, voel ik mijn hart een sprongetje maken als dit gebeurt want ik voel de kracht van dit moment. Ze helpt mij dat stukje in mijzelf terug te vinden: het vermogen om áchter het direct zichtbare te kijken. In dit geval de bruine brei. En dan denk ik aan de uitspraak van Einstein: "Logica brengt je van A naar B, fantasie brengt je overal". Maar ook aan de vos uit het boek de Kleine Prins: "Alleen met het hart kun je goed zien".... En ik ben blij met al deze kleine wijze mensjes die ik op mijn pad mag tegenkomen.

De ontdekking: hé een regenboog!

Zie jij hem ook nog? Die regenboog? Mooi he?
Dit is het moment waarop je kunt kiezen om te stoppen...
Of zou jij haar ook door laten gaan?

Voor ons als volwassene is de regenboog op het oog weg
Maar kijk naar de beweging van de kwast..... Hij is er nog steeds!



Recept: Heel Gezonde Paaseitjes

$
0
0
Heel Gezonde Paaseitjes
Vegan raw chocolade-eitjes met amandel-vulling
zonder geraffineerde suiker


Deze paaseitjes kunnen zonder schuldgevoel gesnoept worden*: ze dragen bij aan een gezonde levensstijl. Met een vulling van pure amandelen en door gebruik te maken van extra virgin kokosolie, zijn ze een bron van gezonde vetten. De rauwe cacao zit bomvol anti-oxidanten, werkt cholesterol verlagend, is goed voor je humeur en barst van de mineralen. Kortom: een Heel Gezond snoepje!

Ingredienten:

Voor de chocolade
3 EL gesmolten extra virgin kokosolie
2 EL rauwe cacaopoeder
2 EL rijststroop en 1/8 tl groene stevia of 1 druppel vloeibare stevia
¼ tl gemalen vanille

Vulling:
2 EL gemalen amandelen of amandelmeel
1 EL Extra virgin kokosolie
1 EL rijststroop

Hardware:

Siliconen chocolade vorm (paaseitjes of andere leuke vormpjes)
vriezer

Werkwijze:
Meng de ingredienten voor de chocolade goed door. Giet of schep een laagje onderin de vorm. Zorg dat je de helft van het chocolademengsel gebruikt. De rest heb je straks nog nodig. Zet de vorm 5 minuten in de vriezer tot het stevig is geworden.
Meng de ingredienten voor de vulling door elkaar. Haal de vorm uit de vriezer. Plaats een klein bolletje vulling in het midden op de hard geworden chocolade. Giet dan de rest van de chocolade over de vulling heen tot het vormpje vol is. Zet het terug in de vriezer. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de eitjes klaar.

Bewaren: in de koelkast in een luchtdichte doos, blijft dit nog heel lang goed. Let op: kokosolie smelt al bij 24 graden. Daarom is bewaren in de koelkast aangeraden.

LET OP BIJ JONGE KINDEREN:
Vervang de rauwe cacao door Carobepoeder. Dit bevat geen caffeine. Ook voor mensen met een gevoeligheid voor cacao kan carobe een uitkomst zijn. 



Tip voor de paasdagen:


Niets leuker dan paaseitjes zoeken! Maar als je geen suiker mag, is het voor kinderen vaak niet mogelijk om aan dit feest mee te doen. En deze zelfgemaakte eitjes hebben geen folie, en zijn te zacht om zo neer te leggen. Ooit vond ik in een speelgoedwinkel deze blikken paaseitjes. Daar doe ik mijn chocolade eitjes in, en zo kan ik ze in de tuin verstoppen zonder bang te zijn dat het smelt of nat wordt.Je vindt deze blikken eieren wel eens op marktplaats of bij “houten speelgoed” winkels.

* Uiteraard is te veel nooit goed! Cacao bevat naast alle goede stoffen bijvoorbeeld ook caffeine. Een teveel aan caffeine maakt je misschien onrustig, en het is voor gevoelige mensen niet altijd prettig om caffeine te eten (of drinken). Cacao is ook een behoorlijk werkje voor de lever. Kortom: Heel Gezond, maar zoals met alles: zoek de balans en matigheid die bij jou past.

onderweg

$
0
0
Vandaag gaf ik een lezing in Groningen. Vanuit Hilversum is dat toch bijna twee uurtjes rijden. Nu leef ik al 27 jaar met speciale voeding, dus eigenlijk ga ik altijd bepakt en bezakt van huis zodat ik niet het risico hoef te lopen iets te moeten eten waar ik niet tegen kan. Maar vandaag had ik gewoon even niet zo'n zin. Ik nam dus alleen mijn ontbijt mee (groene smoothie) en wat noten. Ik had er niet zo goed over nagedacht.

Tja....en daar zat ik dan op de terugweg: het was later geworden dan ik van tevoren had gedacht (té gezellig!) en nu begon mijn maag toch wel te knorren. "Ach, " dacht ik nog naief "er zijn zoveel mensen op de gezonde toer tegenwoordig: het tankstation zal toch ook wel iets hebben wat in mijn dieet past." Een stop bij een tankstation werkte meteen ontnuchterend: niets, maar dan ook niets wat ook maar énigszins gezond, voedend én lekker was! Ik pakte maar een zakje worteltjes, dat leek me dan nog het lekkerste.

Oei, oei, oei! Wat valt dát tegen!!!! Als je gewend bent om goede, verse groente te eten (worteltjes zijn bij ons thuis altijd biologisch) is zo'n verpakt, gewassen en geschild worteltje echt verschrikkelijk smerig! Een waterig vaag smakend oranje dingetje. Dat is alles. Om te huilen! Opeens begreep ik waarom heel veel mensen zo verbaasd zijn als ik zeg dat ik graag rauwkost eet. Als je nog nóóit een ander worteltje hebt geproefd dan dit soort "waspeentjes" geloof je nooit dat een wortel écht lekker en smakelijk kan zijn!

Vréselijk!!!! Als dit worteltjes moeten voorstellen?!
Gelukkig kwam ik vlakbij huis bij een tankstation die het restaurant van Scheiwijk heeft. Voor zover ik weet zijn er daar twee van, allebei aan de A27. Uit ervaring weet ik dat die een aantal gezonde dingetjes heeft, dus met een klein beetje hoop stapte ik binnen. En daar vond ik het: het Oathie broodje!!!!!! Echt mensen, ik ben hélemaal om!
Dit broodje is gemaakt van havermout, met gekiemde sojabonen, gemalen noten en lijnzaad. Het is gemaakt van de hele havermout en dus niet van meel. Dat betekent dat het boordevol vezels zit. Dat vertraagt (zoals je in eerdere blogs van mij hebt kunnen lezen) de opname van de koolhydraten in het bloed, zodat je suikerspiegel minder piekt. En....Oathie bevat ook nog eens veel minder gluten.
Ik heb deze Oathie laten beleggen met houmous en gegrilde groente. En dit was het resultaat:
Dat is toch wel even iets heel anders he?

Jongens, ik was in de wolken met mijn Oathie!!!! Wat een ontdekking! Je moet weten dat ik vroeger altijd veel onderweg was. Ik trad op als zangeres door het hele land. Nachten heb ik door ons kikkerlandje gereden. En natuurlijk moest ik ook toen al rekening houden met mijn voeding. Dat was echt niet makkelijk. Het was dus altijd een heel gedoe. Het voordeel is dat hierdoor ook mijn blog en bedrijf is kunnen ontstaan, want ik ben er heel vindingrijk door geworden. Maar wat was het fijn geweest als ik toen ook zoiets als Oathie had gehad.

Daarom deze tip voor jullie. Volgens hun website zijn de Oathies te koop bij alle vestigingen van Bagels en Beans. Dat betekent dat je ze min of meer in heel Nederland kunt krijgen. Onderaan dit artikel zet ik de link naar hun website zodat je zelf de info over dit superbroodje kunt lezen, en ik ga even kijken of ik voor jullie kan achterhalen wat de ingredienten zijn. Op die manier kunnen jullie zien of het ook echt past in je dieet. Ik vermoed echt dat er geen geraffineerde of snelle natuurlijke suikers in zitten, want ik heb geen last gehad van mijn suikerspiegel. En je weet het: ik ben een goede graadmeter wat dat betreft.

Ik moet wel een beetje lachen: het bedrijf wat het maakt is -net als ik- gevestigd in Hilversum. Het maakt me nóg nieuwsgieriger! Ken ik ze?

Wordt vervolgd dus.......

Mama Sanna

Dit is de website: www.oathie.com
De Oathie..... ik ben er blij mee!

Het ADHDilemma

$
0
0
De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over AD(H)D en steeds meer kinderen krijgen het etiketje opgeplakt. Als ervaringsdeskundige (moeder en ex-partner van ADD-ers, opvoedingsprofessional en zelf creatief-chaoot zijnde) kijk ik met veel belangstelling naar dit onderwerp.

Ik zet mijn vraagtekens bij de toenemende diagnoses, dat is zeker. Maar ik weet ook zeker dat ADHD en ADD bestaan en dat het zeker geen denkbeeldige toestand is. Het brein werkt anders, en dat feit moet je gewoon mee dealen. Hoe je dat ook wilt noemen. Deze blog gaat niet over medicijngebruik wel of niet, of wat voeding kan doen. Ik wilde het even met jullie hebben over de dilemma's waar je als opvoeder voor komt te staan wanneer je te maken hebt met AD(H)D in je gezin of opvoedingsomgeving.

Als je hier inderdaad mee te maken hebt, herken je vast wel de dagelijkse situaties waarin je terecht komt. Voor mensen die dit niet kennen is het vaak erg moeilijk uitleggen. Hoe kun je uitleggen dat een kind met ADHD bijvoorbeeld niet alleen maar heel erg hyper is, maar ook behoorlijk depressief kan zijn, of een heel laag zelfbeeld heeft. En hoe moeilijk het is om een simpele opdracht uit te voeren, vooral wanneer die uit meerdere stappen bestaat?

De therapeut van mijn zoon legde het heel mooi uit. Een "normaal" werkend brein heeft alle stappen van processen  geautomatiseerd. Als je naar de tandarts moet bellen om een afspraak te maken weet je dat je een agenda bij je moet hebben, het nummer van de tandarts en de telefoon. Je belt en je doet het. Voor iemand met AD(H)D is elk stapje een nieuw werkproces. Het pakken van de agenda, het opzoeken van het telefoonnummer, het pakken van de telefoon.....Je bent al afgepeigerd wanneer je eindelijk kunt bellen. En dan moet je nog bedenken wat je moet zeggen! Kun je je voorstellen wat een enorm uithoudingsvermogen je dus eigenlijk moet hebben om "normaal" te functioneren? Geen wonder dat deze kinderen (en volwassenen) dus wel eens een steekje laten vallen.

Maar de positieve kant van ADHD is dat het een heel creatief werkend brein is. En dat geeft heel leuke mensen met originele invallen en enthousiaste ideeen. Het is moeilijk om weerstand te bieden aan de (soms heel wilde) plannen van deze mensen! Daar word ik altijd erg blij van wanneer ik dat zie bij kinderen. Tegelijk ontstaat daar dus vaak het dilemma.

Want in de praktijk, vooral in scholen en opvangsituaties, veroorzaakt dit wel eens situaties waar de instanties niet zo blij mee zouden kunnen zijn. Denk aan kinderen die in bomen willen klimmen (en het liefste heel hoog), of met hamer en spijkers hutten willen bouwen. In hun enthousiasme en creativiteit wordt die hamer dan ook nog wel eens een Viking wapen en wordt de vijand wild zwaaiend ermee achtervolgd. Dit impulsieve gedrag is eigenlijk de grootste veroorzaker van de problemen die mensen tegen komen met kinderen met AD(H)D. Want het ontstaat heel snel en je ziet het vaak niet aankomen. Dat maakt het voor opvoeders in grote groepen vaak ook zo lastig.

Wat ik zelf lastig vind is de kloof tussen wat "veilig" of "gewenst" is in een professionele opvoedingsomgeving en wat ik als persoon leuk vind of bewonder in deze creatieve geesten. Een voorbeeld: van de week was een jongetje in de Buitenschoolse Opvang (BSO) buiten aan het spelen op het plein en hij vond daar een pilon. Zo'n oranje toeter, je kent het wel van wegwerkzaamheden en zo. Hij stak zijn been erin en hinkte zo over het plein. Vol enthousiasme kwam hij naar zijn leidster toe en riep: "kijk!!! Ik heb een houten been! Harrrrrrrr!" En als een volleerd piraat stond hij voor haar. Ik riep (ook impulsief) enthousiast: "Oh! Wat geweldig bedacht!", maar mijn collega zei "ja heel knap, maar straks ben je een piraat met een gebroken been!" Ze liet hem zien dat zijn been (en vooral voet) wel heel erg dubbel geklapt zat in die toeter en dat dat misschien toch niet zo'n goed idee was. Kind haalde zijn been eruit en de pilon werd weg gezet. Einde spel.....

Op die momenten voel ik de teleurstelling bijna net zo hevig als dit kind. Tegelijk begrijp ik mijn collega, die de GGD rapporten al voor zich ziet..... Wat een dilemma!!!!

Ik ben eigenlijk heel benieuwd of er in overheidsland ook gepraat wordt over deze dilemma's. Ik zou bijna pleiten voor een werkgroep die zich hiermee bezig gaat houden. Hoe kunnen we kinderen kind laten zijn in een gecontroleerde omgeving? Hoe kunnen we er voor zorgen dat ze hun wereld mogen ontdekken, hun grenzen mogen opzoeken binnen een veilige omgeving die toch ruimte biedt om "fouten" te maken? Hoe erg is een ongelukje? En wat is een ongelukJE en waar is het te ver? Maar ook: wat is veiligheid bieden en wanneer wordt het een gouden kooi?

Ik ben benieuwd naar jullie meningen hierover. Laat gerust een berichtje hieronder achter.

Mama Sanna

Recept: Kokoskoekjes

$
0
0
Kokoskoekjes
(voordelig, snel en makkelijk te maken!)
Gluten- lactose- en geraffineerde suikervrij

Deze koekjes zijn vezelrijk en gezondheidsondersteunend dankzij het gebruik van kokos. Meer weten over de voordelen van kokos en kokosvet? Kijk op deze link: http://denieuweeyeopener.blogspot.nl/2012/07/de-goede-werking-van-kokosolie.html

Door gebruik te maken van biologische rijstmeel i.p.v. rijstbloem, profiteer je ook van de voordelen van volle rijst: deze bevat o.a. veel B vitamines en anti-oxidanten.

Ingrediënten:
100 gr. kokosvet of roomboter
150 gr. geraspte kokos
100 gr. rijstmeel of 80 gr. rijstmeel en 20 gr kokosmeel
¼ TL (zee)zout
3 EL rijststroop
1 ei

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven: 170 graden). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Smelt de boter of kokosvet in een pannetje op laag vuur. Is het gesmolten? Doe het vuur uit, en voeg alle andere ingrediënten toe. Roer dit goed door tot een plakkerig, samenhangend deeg. Gebruik een kleine ijsschep of twee lepels om  halve bolletjes te vormen, en leg deze op de bakplaat. Het rijst niet, dus ze kunnen dicht bij elkaar liggen.
Bak de koekjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. Als ze lichtbruin kleuren, zet je de oven uit en laat je ze nog 5 minuten nagaren. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen.


kokoskoekjes.jpgLekker snel te maken en o zo lekker (en gezond!!!!)


Dit recept is afkomstig van: Sanna van Tets-Jonkhart
www.heelgezondemama.nl
Het mag gedeeld worden, mits met bronvermelding

De zin en onzin van Speltbrood

$
0
0
Steeds meer mensen ontdekken Spelt. Dit graan is een oud ras dat door de eeuwen heen weinig veranderd is. Omdat tarwe veel makkelijker te telen was en meer opbracht heeft tarwe het spelt ooit verdrongen. In de loop der tijd werd er aan tarwe steeds meer gesleuteld om het te "verbeteren". Ver-edelen noemt men dat. Op zich lijkt dat niet zo'n slecht idee, maar de laatste tijd komen er natuurlijk steeds meer feiten boven water over tarwe die aangeven dat dit graan niet meer helemaal is wat het ooit was. Biologische tarwe schijnt iets beter te zijn, maar een feit is dat er steeds meer mensen een gevoeligheid hebben ontwikkeld voor dit graan. Dit heeft naar mijn idee minder te maken met de kwaliteit van het (biologische) graan dan wel met het feit dat we iedere dag overstelpt worden met tarwe. Het zit overal in, zelfs in producten waar je het niet verwacht. En iedere voedingsdeskundige weet: waar je te veel (eenzijdig) van gebruikt, ontwikkel je vaak een intolerantie tegen.

Enfin...daar kwam spelt terug. Wat een ontdekking! Meer en andere eiwitten, zacht voor de darmen, nog vrijwel ongerept (oer!) en heel makkelijk in gebruik. Het werd een hit en inmiddels zelfs een regelrechte hype. Waar je het vroeger alleen in natuurwinkels tegen kwam, zie je het nu overal. En tot mijn verbazing zag ik het nu zelfs in de Lidl liggen!

En daar blijkt dan wat het nadeel is van een hype: dat er spelt wordt gebruikt betekent namelijk nog niet dat het ook gezond is! Enerzijds wordt er vaak veredelde spelt gebruikt (een kruising met tarwe), anderzijds zijn de ingredienten die er bij worden gevoegd in veel producten echt niet om blij van te worden.

Als voorbeeld het brood uit de Lidl. Dit zie je liggen in de schappen:


en je denkt: Ha!!! Spelt brood!!!! Lekker, gezond én goedkoop! Meenemen dus!

Maar als je verstandig bent, neem je een kijkje op de achterkant om het etiket even door te nemen. Daar zie je:


Allereerst bestaat dit brood voor de helft uit speltbloem (dus wit geraffineerd meel), terwijl je toch het beste volkoren brood kunt eten. Daarnaast zie je het misschien al meteen staan: gekaremeliseerde suiker en suiker. Kortom: dit brood is een koolhydratenbom. Bovendien is het gebruik van gekaremeliseerde suiker nog schadelijker voor je gezondheid i.v.m. de reactie van deze vorm van suiker met de in het brood aanwezige eiwitten. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die men "glycatie" noemt. De suiker en de eiwitten vormen door de verhitting de zogenaamde AGEs . Deze versnellen de verouderingsprocessen in het lichaam en kunnen uiteindelijk zorgen voor aandoeningen zoals staar, meer kans op aderverkalking, hartaandoeningen, verslechterde werking van de zenuwen en er is mogelijk meer kans op het ontstaan van kanker. * Kortom: zo gezond is dit brood nou ook weer niet!

*Let op: zeg ik nu dat je een enge ziekte krijgt van het brood van de Lidl?! Ik ben er van overtuigd dat ziekte en gezondheid een samenspel zijn van een heleboel factoren. Dus nee, van alleen een broodje van de Lidl krijg je echt niet direct een slopende ziekte. Dat is te kort door de bocht. Daar distantieer ik me met klem van! Ik wil je alleen bewust maken van de voedingsstoffen die je in ons bewerkte voedsel terug vindt en ik denk wel dat we onze vraagtekens kunnen zetten bij hoe gezond al die dingen bij elkaar genomen zijn.

Het is jammer dat "Spelt" dus nu wordt misbruikt door de voedselproducenten om jou als welwillende consument (die heel veel over heeft voor zijn gezondheid) weer in hun straatje te krijgen. De enige remedie daar tegen is: informeer je zelf! "Spelt" op zich is geen garantie voor gezond, dat blijkt uit dit soort dingen. Blijf dus etiketten lezen en leer over hoe voeding in elkaar zit. Ik hoop daar met mijn blog en FB tips aan bij te kunnen dragen.

Mama Sanna

Meer info over AGEs vind je o.a. op: http://www.dehormoonfactor.nl/het-gevaar-van-teveel-suiker-glycatie

P.S.: er valt nog véél meer te schrijven over spelt en andere granen. Dat zal ik vanaf nu dan ook wat regelmatiger doen. Belangrijkste is dat je zo veel mogelijk varieert (er zijn heel veel soorten!) en volwaardige granen eet. Het meel wat in fabrieksbrood zit, is op zo'n manier gemalen dat er bijna geen voedingswaarde meer in zit. Daar heb ik het graag over in een volgende blog. Heb je meer vragen over granen? Stel ze gerust hieronder, of meer privé via de mail en ik ga daar een volgende keer op in.
Viewing all 104 articles
Browse latest View live