Quantcast
Channel: Heel Gezonde Mama - Over Leven
Viewing all 104 articles
Browse latest View live

Recept: Spagetti Courgetti

$
0
0
In het kader van de detox-periode deel ik vandaag een recept met je uit mijn Raw Food menu. De Raw Food beweging is de laatste jaren bekender én populairder geworden. Er zijn heel veel voordelen aan Raw Food (héél veel!), en ik heb mij er een periode goed in verdiept. Alle ervaringen en kennis die ik hierbij heb opgedaan heb ik verwerkt in mijn "Heel Gezonde Levensstijl". Net zoals het voor andere stromingen/dieten geldt, ben ik echter geen 100% Raw Foodie. De pluspunten heb ik meegenomen, en ik bewandel de middenweg. En dus eet ik gekookt én Raw voedsel. Combineren werkt voor mij het beste.

Wat zijn (in het kort) de voordelen van het "Rauw" eten? Zoals ik al eerder heb verteld op FB, is het goed om vaker "levend voedsel" tot je te nemen. De enzymen in onze voeding gaan dood vanaf een temperatuur van 40 graden. En dat is jammer, want met die enzymen neem je de nutrienten in je voeding optimaal op. Af en toe dus rauw eten, zorgt ervoor dat je meer opneemt. Daarnaast zijn Raw Food gerechten (meestal) veganistisch en alkalisch (base vormend). Ideaal dus om je Zuur-base evenwicht in balans te brengen of te houden. Je krijgt een grote portie groentes en/of fruit en noten en zaden binnen, vaak gecombineerd met essentiele vetzuren. Op deze manier ben je aan het ontgiften terwijl je tegelijk je lichaam optimaal aan het voeden bent.

Klinkt dit goed? Dan heb ik hier iets lekkers voor je: mijn eigen favoriet, "Spagetti Courgetti". Ik heb het zo genoemd toen mijn kinderen het een beetje eng vonden om courgette te eten. In de vorm van spagetti vinden ze het opeens heerlijk.... :)

Ingredienten voor 1 á 2 personen:

1 courgette
6 zongedroogde tomaatjes
6 tomaten
1 flinke EL olijfolie
1 tl Italiaanse kruiden of: 1 EL Tomaatje Toe (Te koop bij: Unlimited Health)
eventueel: snufje Keltisch Zeezout

Eventueel erbij: groene pesto (recept op de FB pagina)

Werkwijze:

Laat de gedroogde tomaten minimaal 4 uur wellen in de olijfolie.

Saus:
Snijd de gewassen tomaten in vier stukken en doe ze in een blender. Voeg de olijfolie en de gewelde gedroogde tomaten toe. Doe de kruiden en eventueel het zout erbij. Blender dit fijn tot een romige saus ontstaat.

Spagetti:
Met de hand: snijd de gewassen courgette in heel fijne reepjes. Heb je een "turning slicer" of "spiral slicer", dan kun je de courgette heel makkelijk in spagetti snijden.

Varieer met extra groente-spagetti
(b.v. uit wortel) en voeg wat paprika toe
En klaar ben je!

Smakelijk eten!

Mama Sanna



Recept: roerbak met Dutch Superfood

$
0
0
Vandaag weer een lekker recept. Een makkelijk recept vooral, die je helpt bij het maken van een snelle lunch of maaltijd. Niet alleen heel gezond voor je lijf (zie onderaan deze blog), maar ook voor je portemonnee. Want ondanks dat het boordevol vitamines en mineralen zit (dit zijn echte superfoods!), is het bijzonder betaalbaar. Ik heb gebruik gemaakt van restjes groente van maaltijden die we eerder in de week hadden. Voor de gebruikte granen (in dit geval spelt-couscous) heb ik ook een kliekje gebruikt. 

Sowieso kan ik je aanraden om rijst, quinoa en dat soort zaken standaard in huis te hebben als je minder brood wilt eten. Het maakt het je makkelijker om dit soort snelle gerechten te maken met wat je in huis hebt. Lees hiervoor ook het Heel Gezonde Boodschappenplan maar eens elders op deze blog.

Enfin...we gaan beginnen. Wat heb je nodig:

Voor 1 persoon:

1/2 tot 1 zoete aardappel (Bataat)
2 handen gewassen en fijngesneden boerenkool
1 teentje knoflook
halve paprika
c.a. 6 champignons
Keltisch Zeezout naar smaak

Restje quinoa, (spelt-)couscous, of bruine rijst

beetje kokosolie om in te stoven

Werkwijze:

Zorg dat alle groente in kleine stukjes zijn gesneden. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken. Snijd het teentje knoflook fijn.

Verwarm de kokosolie in een wok of koekenpan en doe de zoete aardappel er in. Roerbak dit een vijftal minuten, tot je merkt dat het beetgaar wordt. Voeg nu de champignons en de knoflook toe. Roerbak dit tot de champignons bruin zijn geworden en de knoflook glazig is. Voeg nu de paprika en de boerenkool toe en roerbak dit tot de boerenkool is geslonken. Voeg als laatste de granen toe en roerbak nog even tot de granen warm zijn. Strooi naar smaak wat Keltisch Zeezout er over heen.

Serveer warm.

Eet smakelijk! Mama Sanna

Wat is er Heel Gezond aan deze maaltijd?

Zoete aardappel is een groente die zeer rijk is aan diverse vitamines en mineralen. Het is een bommetje van anti-oxidanten. De complexe koolhydraten zorgen ervoor dat de suikerspiegel niet snel stijgt. Dat is heel anders dan de "gewone" aardappel. 
Maar wat hem tot misschien een nóg grotere superfood maakt, is dat er onlangs een stofje in is ontdekt die het lichaam helpt bij de insuline aanmaak en -regulering. Dit zou wel eens een doorbraak kunnen zijn in de strijd tegen Diabetes. Het wordt dan ook verder onderzocht.

Kortom: de zoete aardappel is dus goed voor de lijn, een ondersteuning voor mensen met suiker-problematiek en een bron van anti-oxidanten, vitamines en mineralen. En nog betaalbaar ook!

Ook heel betaalbaar én gezond: boerenkool. Deze groene jongen barst van de vitamine C, K en A, maar ook de mineralen die hij bevat zijn indrukwekkend. Mangaan, koper en calcium springen eruit. Maar ook magnesium en ijzer zijn ruim vertegenwoordigd. De hoeveelheden van vitamines zijn soms zelfs hoger dan de ADH (dit kan overigens geen kwaad). Need I say more?

Deze schotel is veganistisch, vezelrijk, vetarm en past perfect in een detox dieet.

droogovens: tip voor beginners

$
0
0

Vandaag kreeg ik een vraag van een klant over het gebruik van een droogoven (dehydrator). Ik vond het zo'n fantastische vraag dat ik het hier graag met jullie deel. Want ik weet zeker dat velen van jullie hier ook iets aan zullen hebben.

"Mag ik je advies vragen wat voor oventje ik het beste kan kopen om zelf fruitsnoep te maken. Ik vind dit een geweldig idee. Alleen vraag ik me af of het wat betreft stroomgebruik niet erg duur wordt of valt dat wel mee? Kan het ook in een electrische oven? (fornuis) Die heb ik namelijk, een heel oude nog, ik denk ong. 28 jaar. Temperatuur is traploos in te stellen. Alleen onder de 50 graden misschien wat onnauwkeurig?
Ik hoop van je te horen.

Met vr. groeten,
... "
Hallo ... ,

Dank je wel voor je vraag. In het algemeen is het gebruik van een oven duurder dan een droogoven. Je moet er toch aan denken dat wanneer je op lage temperatuur droogt, het apparaat enkele uren aanstaat. Een droogoven is vaak van een lager wattage dan een bakoven. Dit is echter eenvoudig te checken wanneer je een droogoven bekijkt op internet of in een winkel. 

Toch is het best prettig om in eerste instantie eens wat uit te proberen in je "gewone" oven. De temperatuur zal dan inderdaad niet helemaal kloppen, maar je kunt in ieder geval een beetje testen of het iets is wat je ligt of niet. In mijn ervaring werden de gedroogde producten toch wel iets té knapperig, of juist te papperig. Crackers bijvoorbeeld, kon ik in de oven niet goed drogen omdat er geen verluchting onder de crackers was. En de boerenkoolchips ging iets te hard. Maar ach...het was tóch lekker genoeg en ik besloot toen een droogoven aan te schaffen.
De Excalibur...mijn droom!
Maar ja....wel wat prijzig....

Uiteraard zijn er de fantastische droogovens van Excalibur. Maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Zelf had ik een tweedehands Stockli, maar helaas gaf die na een jaar de geest. Van een bekende hoorde ik van de week over een betaalbare droogoven die je op Bol.com kon bestellen. Ik heb het even voor je nagekeken. Het is de Princess 112380 Voedseldroger en hij kost rond de zestig Euro. via Beslist.nl kun je de goedkoopste leverancier er van zoeken. 
Ik heb deze dus niet zelf getest, maar hij ziet er goed uit en die bekende was er erg over te spreken. Hij is slechts 350W, dus qua verbruik is dat heel prettig. Hij heeft een thermostaat en dat is wel belangrijk. Een timer is natuurlijk ook ideaal (zit er niet op), maar als je net begint is het wellicht gewoon fijn om voordelig te starten. Ik zet hem in ieder geval ook op mijn verlanglijstje hoor!
De Princess 112380:
Betaalbaar en met thermostaat:
Een goeie om mee te starten

Ik wens je veel wijsheid bij het kiezen, maar vooral veel plezier bij het uitproberen van al die mogelijkheden van drogen. Of je het nu in je "gewone" of een droogoven gaat doen!

Hartelijke groet,

Sanna


leven met tweedehands

$
0
0
Wat ik nou toch heb gevonden!! Als Heel Gezonde Mama ben ik natuurlijk helemaal voor reclycling. En dus hebben wij thuis een Stokke Tripp Trapp stoel staan van een jaar of tien oud. Er zat nog zo’n mooi houten beugel bij. Nu kan onze jongste er eindelijk in, maar toen bleek dat we geen kruisriempje meer hadden. je weet wel: dat stukje leer of plastic (bah!) dat tussen de beentjes zit. Toen ik bij Stokke op de website ging kijken, bleek dat de nieuwe stoelen allemaal een ander soort zitting hebben. Daar moest ik dan een baby set voor aanschaffen. Kosten: 50 €. En dan was het ook nog van plastic!!!! Dat moest toch anders kunnen? Tenslotte had mijn stoel al zo'n houten beugel...mmmm...

Toen ik er achter kwam dat het tussenstukje “kruisriempje” heette, en ik op dat woord google-de, kwam ik terecht op de FB pagina van “Leertje”. Deze dame maakt ze zelf: van leer en in allerlei leuke kleurtjes!!!!  De prijs is geweldig: al vanaf 6,75€ heb je er een in huis. Kijk: dat noem ik nou “Heel Gezond”: voor het milieu, voor je portemonnee, en voor onze kleine man die gezellig mee kan eten aan tafel in zijn eigen Stokke stoel.

Hulde!!! J


Hier vind je haar FB pagina: www.facebook.com/kinderstoelleertjes 

Recept: roerbak met Quinoa

$
0
0

Vaak vragen mensen me hoe ze minder brood kunnen eten en toch makkelijk een lunch kunnen bereiden die ook nog mee kan naar het werk. Mijn oplossing? Quinoa!

Dit veelzijdige, glutenvrije graan zit boordevol vitamines en mineralen en bevat veel eiwit en vezels. Het is zacht voor de spijsvertering, en daarom al geschikt voor baby's vanaf 6 maanden. Je kunt het zowel warm als koud eten en een kop levert je genoeg op voor vier dagen (1 pers). Kortom: Budgetvriendelijk en multi-functioneel inzetbaar voor het hele gezin!

Vandaag geef ik je een recept voor een roerbakschotel. Ik eet die dan één keer 's avonds als diner, en de dag/dagen erna eet ik het koud als lunch. Ideaal om mee te nemen naar het werk dus. De quinoa die ik zelf niet gebruik, voeg ik toe aan het groentehapje van mijn babyzoon van 8 maanden. (De perfecte combi: doperwten, zoete aardappel, venkel en quinoa!)  Zo hebben we er allebei wat aan. En dat met het koken van maar één kop quinoa!

Ingredienten:

1 kop quinoa
2 koppen water
snufje Keltisch Zeezout
1 zak roerbakgroente (ik had Hollandse groente) of vers gesneden eigen groente (als je tijd hebt)
1 pak tempeh, tofu of quorn (naturel)
Shoyu (Japanse sojasaus zonder suiker-natuurwinkel)
Rijststroop
Biologische ongeraffineerde zonnebloemolie

Werkwijze:

Van tevoren:
Meng een kwart kop Shoyu met een flinke scheut zonnebloemolie en rijststroop naar smaak. Gebruik grotere hoeveelheden als je veel tempeh hebt (is vaak meer dan tofu of quorn). Roer dit goed door, of schud het in een shaker. 
Snijd de tofu of tempeh in stukjes en doe het in een afsluitbare kom. Als je Quorn hebt kun je het meteen in de kom doen. Voeg het Shoyu mengsel toe. Roer goed door tot alle stukjes in de marinade zijn gekomen. Laat dit c.a. een uur (of langer) marineren.

Het gerecht:

Spoel de quinoa goed af in een fijnmazig vergiet of zeef. doe het in een pan met het water en zet het op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je het deksel op een klein kiertje staan. Laat de quinoa nu al het water opnemen (duurt c.a. 15 minuten). Zet het vuur uit en laat het nog even nagaren met de deksel nog steeds op een kiertje (vocht moet weg kunnen). Dan pas doorroeren.

Intussen haal je de vleesvervanger uit de marinade (bewaar de saus voor straks)en doe je die in een wok of grote koekenpan. Door de zonnebloemolie in het mengsel heb je geen ander vet meer nodig. Bak het rondom bruin. Voeg dan de roerbakgroente toe. Wok nu de groente beetgaar. Voeg als laatste de rest van de marinade toe. Je maaltijd is klaar!

Serveer de quinoa en de groente naast elkaar op je bord. Zo is het ook makkelijker te bewaren.

Lekker, Makkelijk, Gezond....zo zie ik het graag! Smakelijk eten!

Mama Sanna


Natuurlijk gezoete bramenjam

$
0
0

Op mijn oude blogpagina "zo zoet als suiker" kwam ik dit recept tegen. Een goed basisrecept voor het maken van jam zonder geraffineerde suikers. Nu de lente in het land is, en we straks weer kunnen genieten van heerlijke vruchten zoals aardbeien, leek me dit een goed moment om het te delen. De bramen moeten nog even wachten, maar dan heb je het recept maar alvast! ;)


5 september 2013 Gisteren was het een heerlijke na-zomer dag. Met de kinderen fietste ik over de hei en...hoera! Daar waren ze: rijpe bramen! Gewapend met een pan (toevallig bij ons, want we hadden popcorn gemaakt voor school ;) ) gingen we de bosjes in. Na een half uurtje gezellig plukken was de oogst behoorlijk goed: 750 gram! Een goed begin voor onze bramenjam. Als je bedenkt dat bramen op de markt c.a. 1.50 euro (of duurder) per 50 gram kosten, dan hebben we gisteren maar liefst een winst van 22,50 euro bij elkaar geplukt! 

Tip: pluk in deze tijd regelmatig vruchten die je tegenkomt, zoals vlierbessen, rozebottels, bramen.... vries ze in tot er een moment is waarop je genoeg vruchten hebt om ze te verwerken tot jam, chutney of compote. Op deze manier spaar je tijd en energie (een hele dag plukken...wie heeft daar nou nog tijd voor?) en een heleboel geld. En je kinderen vinden het hartstikke leuk om te doen! Zo leren ze al van kleins af aan dat onze Moeder Aarde alles kan geven wat we nodig hebben.

Dit is mijn beproefde recept voor onze bramenjam:

Ingredienten: 

2 kg bramen
300 ml cassis diksap
200 ml water
20 gr. Agar Agar ***

Nodig: een zestal lege jampotten: uitgekookt met soda

Was de bramen met koud stromend water en doe ze in een grote soeppan.Voeg de diksap en het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel even pruttelen tot de bramen echt zacht zijn geworden. Pureer vervolgens de bramen (in de pan) met een staafmixer tot er een prachtige paarse “ soep”  ontstaat. Er mogen gerust nog wat stukjes braam heel blijven, dat maakt de jam straks extra lekker.
Voeg al roerend de Agar Agar toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken. Om de dikte te testen, haal je een lepeltje van de jam eruit en laat dit afkoelen in een kommetje of schaaltje. Als het goed is stolt het wanneer de jam is afgekoeld. Heeft het nog niet de juiste dikte naar je zin, kun je nog Agar Agar toevoegen. Doe dit met 3 tot 5 gram tegelijk.

Wanneer de juiste dikte is gevonden, kun je de potten gaan vullen. Zet de uitgekookte potten op een houten plank, met daarover een nat gemaakte handdoek. Vul de potten tot iets onder de rand en draai meteen het deksel erop.  Draai de potten op zijn kop, doe er een andere natgemaakte handdoek overheen, en laat de jam zo een uurtje staan. Na een uur kun je de potten weer rechtop zetten. Soms hoor je dan een klik: de pot zuigt zich vacuüm.

Dit suikerarme broodbeleg is in een ongeopende pot c.a. 6 maanden houdbaar. Na openen dien je het in de koelkast te bewaren en in c.a. een week tot 10 dagen  te gebruiken.

Ik wens je veel plukplezier en geniet van het resultaat!

Sanna


*** Agar Agar is een natuurlijk en vegetarisch bindmiddel, gemaakt uit zee-algen. Het wordt in de Oosterse keuken veelvuldig gebruikt. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en de toko.

Lentezon: geniet veilig en met volle teugen!

$
0
0
Het is Lente!

De eerste mooie dagen zijn begonnen. Wat is het toch heerlijk om weer van het zonnetje te kunnen genieten. De zon is heel erg belangrijk voor de aanmaak van vitamine D, die niet alleen belangrijk is voor onze botten, maar ook voor heel veel andere processen in ons lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat ons immuunsysteem ondersteund wordt met vitamine D?

Toch is het ook belangrijk de huid te beschermen tegen het verbranden. Want verbranden is echt niet goed. Het is dus belangrijk om te smeren. Maar zorg dan ook dat je gezond smeert! Want oei, oei, oei…er zit heel wat rommel in de reguliere zonnebrandcrèmes! Van minerale olieën, parfums en parabenen tot nano-deeltjes die je lichaam binnen dringen. Al die chemische ingredienten leggen misschien een zonwerend laagje op je huid, maar voeden je huid met lichaamsvreemde stoffen. Je kunt dat vanaf dit jaar anders doen!

De zonnebrand crème van Ringana is de enige in Europa die bij de Duitse Cosmetica-analyse een donker groene smiley kreeg. Dat betekent dat het niet alleen het beste is voor je huid, maar ook voor het milieu en diervriendelijk. (Dat laatste is logisch, alles van Ringana is veganistisch!).
De crème is op volledig plantaardige basis en bevat geen nano-deeltjes. Dat is uniek te noemen. Het smeert goed uit en laat geen witte waas achter, wat je normaal ziet bij natuurlijke zonnebrand cremes. En dan is hij ook nog eens super waterproof!

De laatste voordelen komen niet door een chemisch trucje, maar gewoon door gebruik te maken van o.a. Abessijnse olie uit Oost Afrika. Deze olie trekt heel snel in de huid. De combinatie van Q10 met curcuma extract beschermt de huid tegen schadelijke radicalen en ondersteunt de cel vernieuwing. Mariadistel, koolzaad- en tung olie versterken op een natuurlijke manier de beschermfactor. En natuurlijk wordt jouw zonnebrandcrème weer vers gemaakt en direct naar je thuis gestuurd.

Bescherm jezelf (en je gezin) dit jaar dus met het beste van het beste. Wanneer je aan het einde van dit zonne-seizoen trouwens nog een restje zonnebrand over hebt, kun je de fles invriezen. Dan heb je van de winter of de volgende lente alvast wat zonnebrand in huis.

Meer weten over Ringana of bestellen? Kijk op de website: http://www.ringana.com/nl/1048914  of bel of mail me even. Ik vertel je er graag meer over.

Mama Sanna

Telefoon: (+31) (0)6 55830896 

Avocado: een topper in de keuken (met recept voor guacamole!)

$
0
0
An avocado a day keeps the doctor away...

Dat zou eigenlijk nog een betere uitdrukking zijn dan die met een appel. Want avocado's zijn súper gezond! Hieronder 9 punten waarom je avocado's vaker op het menu zou moeten zetten, én een super makkelijk recept voor de lekkerste guacamole....

Goede vetten
De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte. Aan de andere kant wordt dankzij de avocado het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd.
Vezels
Avocado’s bevatten relatief veel vezels. Een avocado bevat zowel onoplosbare als oplosbare vezels, een combinatie die je niet in veel voedingsmiddelen vindt. De onoplosbare vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zo verminder je ook de kans op darmkanker, omdat de dikke darm effectief wordt schoongemaakt. De oplosbare vezels helpen je de eetlust onder controle te houden door een vol gevoel te geven.
Vitamines
Een avocado zit boordevol vitamines, zoals vitamine B, K en E. De eerste zorgen voor een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid. Vitamine K speelt een belangrijke rol in het groeien van de botten, zodat op latere leeftijd de botdichtheid gehandhaafd blijft. Vitamine E helpt aandoeningen als retinopathie (ziekte aan het netvlies) te voorkomen.
Beschermt tegen oogziekten
Aangezien avocado’s een belangrijke bron zijn van de stof luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt), beschermt het tegen oogziekte.
Opname voedingsstoffen
Ze zitten niet alleen boordevol voedingsstoffen, avocado’s helpen ook voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg een avocado aan je salade en zo krijg je ongemerkt veel meer voedingsstoffen binnen.
Foliumzuur
Ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur, een vitamine die het risico op aangeboren afwijkingen verkleint. Een avocado beschermt dus de ongeboren baby.
Houdt hart gezond
Een hoge inname van foliumzuur is niet alleen gezond voor een ongeboren baby, maar wordt ook geassocieerd met een lager risico op een hartaanval en hart-en vaatziekten.
Eiwit
Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Als je minder vlees wilt eten, of kiest voor een vegetarische of veganistische levensstijl, voeg dan avocado’s toe aan jouw menu.
Werkt ontstekingsremmend
De combinatie van voedingsstoffen werkt ontstekingsremmend. Avocado’s helpen om artrose en reuma te voorkomen of verminderen. Avocado wordt bijvoorbeeld ook veel gebruik in gezichtsmaskers en andere schoonheidsproducten.
(Bron voor dit overzicht: www.hetkanwel.net)
Overtuigd van de kracht van de avocado? Zorg er dan voor dat je het vaker eet. Bij ons staat er elke dag minimaal één halve avocado op het menu, want hij zit steevast in onze groene smoothie bij het ontbijt. Maar in het weekend kunnen we soms ook heerlijk smikkelen van onze zelf gemaakte guacamole. Super makkelijk en super gezond! Ook eens maken? Hier volgt het recept:
Benodigdheden:
  • 2 avocado's
  • citroensap
  • Keltisch zeezout
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
Werkwijze:
Lepel de avocado's leeg en doe het in een kommetje of in de keukenmachine. Schil de knoflook en snijd het in hele fijne stukjes. Voeg dit toe aan de avocado. Doe een scheut citroensap er bij (naar smaak) en een halve theelepel Keltisch Zeezout.
Zet nu de keukenmachine aan of prak de avocado fijn met een vork en meng alles goed door elkaar. Zorg dat het een lekker papje wordt waarin alles goed is gemengd. Houd het nog een beetje grof.
Snijd nu de tomaat in grote stukken (als je de guacamole in de keukenmachine maakt) of kleine stukjes (als je het met de hand maakt).
Keukenmachine: voeg de stukken toe en meng het kort door elkaar. 
Met de hand: meng de tomaat door je avocadomengsel.
Proef nu even. Is het wat flauw? Voeg eerst citroensap toe. Als dat nog niet helpt, kun je nog wat Keltisch zeezout toevoegen. Doe dit naar eigen smaak.
Je guacamole is klaar!!! Heerlijk met tortillachips (naturel!!! In de gekruide versies zit véél te veel chemische toevoegingen), maar ook om te dippen met rauwkost. Ook gebruik ik het wel als dip bij de bonenschotel. Daar volgt later nog wel eens een recept voor.
Enjoy!
Mama Sanna


Recept: notenreepjes

$
0
0

Vandaag maakte ik weer eens mijn notenreepjes. Dat was al weer even geleden. En opeens zag ik dat ik dit recept nog helemaal niet op de Heel Gezonde Mama blog had gezet!!!! Ik heb hem dus gauw van de oude blog geplukt en deel hem hier. supermakkelijk om te maken en goddelijk lekker! Ook voor kinderen, dus perfect als tussendoortje (voor of na het sporten?!). Let op: koel bewaren is belangrijk ivm de cacaoboter en kokosolie. Dat kan wat gaan smelten bij temperaturen boven de 20 graden.

Dit is een heel eenvoudig recept, waarvan ik je de basis geef en één van mijn favoriete variaties. Voel je vrij om te experimenteren met andere noten en/of gedroogde zuidvruchten. Vervang de dadels b.v. eens door rozijnen, of doe verschillende zuidvruchten door elkaar. De cacaoboter kun je ook weglaten en alleen kokosolie gebruiken. Feel free en enjoy!



Basisrecept:

90 gr geraspte kokos
150 gr cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
130 gram dadels (ontpit)
20 druppels vanille essence of de inhoud van één vanille stokje
2 EL kokosolie
1 EL cacaoboter



Maal in een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk. Houd ze dan even apart in een kommetje, terwijl je de dadels in de keukenmachine tot een soort deeg of pasta mengt.* Voeg dan alle andere ingredienten toe en laat de keukenmachine "processen" tot je een mooie gelijkmatige massa hebt.

(Als de kokosolie en de cacaoboter nog hard zijn, kun je ze smelten in een klein pannetje op het vuur. Niet in de magnetron, dan gaat alle voedingswaarde verloren! Zorg ervoor dat je het vuur laag houdt en houdt het goed in de gaten. Het smeltpunt van kokosolie ligt op iets meer dan 25 graden celcius, dat van cacaoboter op 35 graden. Wanneer de kokosolie smelt, geeft dat al genoeg warmte voor de cacaoboter om mee te smelten, vooral als je het pannetje een beetje beweegt. Houd de temperatuur zo laag mogelijk en haal het pannetje van het vuur zodra er genoeg olie gesmolten is om de laatste brokjes ook te smelten. Zo behoudt je de voedingswaarde van deze gezonde vetten.)

Pak een platte schaal of bak, bedek de bodem en zijkanten met vershoudfolie. Stort je mengsel erop en druk het helemaal plat met een lepel tot je een "plak" hebt van ongeveer een centimeter dik. Dek het af (om opname van andere luchtjes te voorkomen) en zet dit in de koelkast om op te stijven.

Zodra het is afgekoeld stort je de plak op een snijplank en kun je het in de gewenste vorm snijden. Je kunt het met kinderen ook in koekjesvormen snijden, maar dan moet je de massa niet té hard laten worden. Zoek daarin even je beste moment.

Let op: bewaar deze reepjes altijd koel, want rond kamertemperatuur zal de olie weer gaan smelten! Je kunt ze heel lang bewaren, maar in de praktijk zijn ze meestal binnen no time al op!

Wat als je geen keukenmachine hebt? Geen probleem: ik heb het jaren gedaan zonder. Je bent alleen wat meer tijd en moeite kwijt en de structuur van de reepjes ziet er iets anders uit. Ik hakte de nootjes dan altijd fijn met mijn kleine blender (die ik gebruikte om babyvoeding te maken). Dit hield ik apart. Dan blenderde ik de dadels per twee of drie, afhankelijk van de kracht van de motor van je blender. Ze blijven dan grover, meer gehakt dan gepureerd zeg maar.  Uiteindelijk kneedde ik dan de hele massa met mijn handen door elkaar. Je krijgt nog steeds heerlijke reepjes, maar ze zijn wat grover van structuur en de zoetigheid van de dadels mengen zich minder met de rest. De smaken zijn zeg maar nog onderling wat meer te onderscheiden. Het ziet er dan zo uit:




Variatierecept:

De superfood variant 
(héél lekker én nog gezonder door het combineren van ingredienten met zeer voedzame eigenschappen)



Ingredienten:

90 gram geraspte kokos
150 gr gemengde ongebrande noten: 
cashew, macademia, pistache en amandelen zonder vlies
140 gram mengsel van dadels en vijgen (meer dadels dan vijgen)
1/4 TL vanille bourbon poeder
1/2 EL Mesquitemeel
1 EL chia zaden
2 EL kokosvet
1 EL cacaoboter

Verwerking: hetzelfde als hierboven

Deze variant smaakt wat caramelachtiger en heeft door de vijgen en chia zaden wat meer "pitjes" structuur. Op de blog zal ik in de toekomst meer vertellen over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de verschillende ingredienten die ik hier noem. I'll keep you posted!

Enjoy en voel je fit! <3


To blog or not to blog. ..

$
0
0
Hehe ik blogte de laatste tijd veel te weinig. Ik was gewoon niet vaak genoeg in de gelegenheid. Maar nu ik een Android telefoon heb ( sorry, oude Windows Phone. ...) kan ik ook even tussendoor delen. Hoera!

Vandaag een mega gezellige workshop gehad. Georganiseerd door Annemarie van South End. Het werd gehouden in een super mooie kookwinkel "the Cooking Factory" in Zaandam. Je vindt hem naast Loods 5. Echt om heeeeeeel hebberig van te worden; je bent gewaarschuwd!

Spritsen, cupcakes en taart...We hebben ze vanavond gemaakt met 8 dames. Wat een gezelligheid! Hier alvast wat foto's en volgende week een uitgebreide reportage op de blog van Oogopzaandam.nl

Dank je dames, voor de gezelligheid! En Dank je wel Annemarie voor het organiseren en je hartelijke ontvangst. En beste mensen van de Kookwinkel; Dank voor deze super mooie locatie : je zult me zeker vaker langs zien komen!

Eerst lekker uitproberen met decoreren...

en dan lekker genieten!
posted from Bloggeroid

Op eigen benen

$
0
0

Wat een week! Sinds drie dagen trekt onze jongste zoon (9.5 maanden) zich op. Stralend staat hij op zijn beentjes en trekt een lach van oor tot oor. Mama is trots en blij, en tegelijk knaagt er een klein wee gevoel aan mijn hart: mijn laatste baby'tje en hij zet zijn eerste stapjes op zijn eigen weg richting onafhankelijkheid.

En dan onze oudste dochter...13 jaar en vandaag voor het eerst een avondje uit. Huh? Uit? Jazeker: voor 12 tot 15 jarigen is er een super leuk initiatief gestart dat "Fris" heet. Het is een avond met echte DJ's, maar heel goed beveiligd, gecontroleerd en letterlijk "fris". Dus: geen alcohol, sigaretten en drugs. Er zijn zelfs regels voor kleding. Enfin...daar ging ze dus, mijn eerste kind...Zou ik haar kunnen loslaten?

Ik ben van mening dat we kinderen krijgen, niet nemen. Ze zijn voor mij dan ook niet "van mij", maar eigen personen die ik mag helpen hun eigen weg te vinden. Dat houdt dus ook in dat ik -hoewel ik het soms ook best moeilijk vind- ze langzaam maar zeker steeds meer los zal laten. Loslaten betekent niet in de steek laten, maar ze de ruimte geven om hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Dat begint met de eerste pogingen om recht op te gaan staan (en lopen) en gaat via leren fietsen en schoolgaan, naar afspreken met vrienden en vriendinnen, eerste baantjes, naar relaties en (wie weet?!) zelf kinderen krijgen.
Het is belangrijk om ze een goede basis mee te geven, en het vertrouwen te geven om steeds een stapje verder te mogen gaan. "Je kunt het!" In de wetenschap dat wanneer je even twijfelt, of op je gezicht valt, er liefhebbende ouders achter je staan die je op zullen vangen.

Twee kinderen, ieder in hun eigen fase op weg naar zelfstandigheid. En een moeder die even met weemoed terug denkt aan die negen maanden waarin ze nog helemaal "van mij" waren....

Mama Sanna

Vaderdag idee

$
0
0

Voor wie nog zoekt naar een uniek en toch betaalbaar vaderdagcadeau, heb ik deze maar eens gefotografeerd. Het is de placemat die onze oudste zoon heeft gemaakt toen hij vijf jaar was (inmiddels is hij bijna elf). Over een duurzaam cadeau gesproken! ;) 

Voor dit cadeau heb je slechts een vel papier nodig (liefst wat stevig) in het formaat dat je handig vindt (deze is A3), viltstiften, verf of kleurpotloden en een lamineerapparaat (of een copy centre in je buurt die dit voor je kan doen). Verder natuurlijk de creativiteit van je kind. Laat hem of haar een mooie tekening maken voor papa (en vergeet ook opa niet!) en lamineer het. Klaar is je placemat!

Een onbetaalbaar aandenken aan deze leeftijdsfase van je kind. Mjin man gebruikt dit placemat nog steeds met veel plezier. Zo kunnen we vertederd terug kijken naar dat jochie van vijf en de tiener van nu. 

Fijne vaderdag!

Mama Sanna

Recept: berry blast smoothie

$
0
0
Deze heerlijke smoothie is de favoriet van onze jongste dochter. Ze is nog in de "roze" fase en vindt het vreselijk dat onze smoothies altijd maar groen zijn. De Berry Blast zit echter zo boordevol rode en paarse vruchten dat het groen wat wordt onderdrukt. Het resultaat: een paarse smoothie met álle eigenschappen van groen.... En lekker dat ie is! Een zomerse traktatie.

Ingredienten:

4 bananen
1 grote zoet zure appel (b.v. Elstar) of 2 kleintjes
1 cup (grote hand) gemengde bessen (rode, blauwe, bramen, frambozen)*
1 flinke nectarine of 2 wilde perziken
1/2 avocado
scheutje water, kokoswater of amandelmelk
2 cup spinazie of veldsla

Eventueel: 
1 TL Maca
1 TL Lucuma
1 TL Spirulina

Ook lekker: 1/2 zakje Pack A (anti-oxidanten) van Ringana toevoegen (nóg meer rode vruchten!)

Werkwijze:

Doe alles in een blender (begin met de bananen, dan de bevroren vruchten, de appel en dan de rest) en maak het heerlijk "smooth".... Hoe meer water of amandelmelk  je toevoegt, hoe dunner hij wordt. Doe dit naar eigen smaak. (ik houd zelf van een heel dikke romige smoothie)

Eet smakelijk!

Mama Sanna

*Tip: Geen bessentijd? Je vindt mengelingen van deze bessen in het vriesvak van elke supermarkt of natuurwinkel. Altijd handig om in huis te hebben.

Weten waarom groene smoothies zo goed voor je zijn? Lees dit artikel op de blog maar eens: "De kracht van Groen"

nachtmerrie

$
0
0
Ik droom nooit eng. Nou ja...bijna nooit. De keren dat het gebeurt zijn op één hand te tellen, en meestal kan ik dan ook herleiden waar het mee te maken heeft. Zenuwen voor een examen bijvoorbeeld, of schuldgevoel naar iemand die ik niet goed had behandeld. Na zo'n droom kan ik er dan ook meteen iets mee en dan is het opgelost.

Maar er zijn in mijn leven twee nare dromen geweest die ik op het moment van wakker worden niet kon koppelen aan iets dat in mijn leven speelde. Levendige dromen, die nog uren na bleven zinderen in mijn lijf. Het beklemmende gevoel wat nog de hele dag bij me bleef...

De eerste keer was in 2009: ik droomde over een vliegtuig dat over mijn hoofd vloog, richting Amsterdam. Ik fietste met mijn oudste dochter over de hei (ik woonde hier al in 't Gooi) en we keken samen naar boven. Terwijl we keken gebeurde er iets heel raars: er kwam een scheur in het vliegtuig. Dwars over de romp, net voor de vleugel. "Nee!" riep ik, "dit gaat niet goed!". Geschrokken bleven we kijken en de scheur werd wijder en wijder. Allerlei mensen vielen er uit. Eenmaal beneden liepen ze over een weiland. (vraag niet hoe dat kan, het is een droom, afstanden lossen soms ineens op) Het vliegtuig maakte een heel rare bocht en begon te vallen. Ik huilde en schreeuwde: "Kom, we moeten er heen! We moeten helpen!" En we fietsten over een weiland in de richting van waar dat vliegtuig heen vloog (of viel). Ik werd op dat moment wakker met een pit in mijn maag. Wat een vreselijke droom!
Ik probeerde een koppeling te leggen met wat er op dat moment in mijn leven speelde. Ik kon het niet vinden. Het beklemmende gevoel bleef een hele tijd hangen. Die ochtend was echter de begrafenis van mijn schoonmoeder. Ik had dus iets anders aan mijn hoofd. We brachten de jongste naar een vriendin en op het moment dat we binnen kwamen bij haar stond de televisie aan. Mijn nekharen stonden recht overeind toen ik vanuit mijn ooghoek de beelden zag: een vliegtuig, op de grond met....een scheur in de romp. In een flits was het akelige gevoel van de droom weer terug. Jeetje!!!! Dit was het!



Natuurlijk is het niet letterlijk zo gebeurd zoals ik het droomde, maar de kern van de zaak was hetzelfde. Dezelfde plek in de romp, en (gelukkig) veel mensen die uit het vliegtuig konden komen en over het weiland liepen. In beeldentaal zijn er veel overeenkomsten te vinden.

Het is daarna niet meer gebeurd. En ik wist van een vriend van me, dat hij voor de aanslagen van 9/11 ook een heel heftige nachtmerrie had gehad waarbij deTwin towers centraal stonden. Een andere vriend had in de week voor 9/11 gedroomd dat zijn vrouw en kind waren gedood in een aanslag door moslim-terroristen. Vanuit de wetenschap zijn er aanwijzingen dat heftige gebeurtenissen vooraf een afwijking geven op een bepaald meet-apparaat. (ik weet het, dit klinkt een beetje vaag. Ik probeerde het bewuste apparaat op te zoeken voor ik deze blog schreef, maar kan het even niet vinden. Wie weet kom ik er later op terug) Dus...ik zag mezelf niet opeens als toekomstvoorspeller, maar weet het aan het feit dat dit waarschijnlijk heel heftige energieen waren die daardoor al in je onderbewustzijn worden opgepikt als je daar gevoelig voor bent. Net zoals dieren vooraf aanvoelen dat er een aanval van epilepsie bij hun baas volgt, of een onweersbui.

Mijn tweede nare droom gebeurde afgelopen nacht. Ik was met mijn man en twee dochters in een soort van zaaltje met vierkante ramen. Gekke ramen eigenlijk, want er zat geen glas in. Tussen de ramen was ook nog een deur die uit kwam naar buiten. Het leek op een soort dependance, zo'n noodgebouwtje van een school. Geen idee waar mijn zonen waren, maar ik was daar dus met de meiden en mijn man. Het was een soort politieke bijeenkomst waar heel veel mensen waren van verschillende nationaliteiten. Ze praatten met elkaar en ik heb geen idee wat wij daar deden.
Mijn man ging op een gegeven moment naar de andere kant van de zaal, en ik was vlak bij de ramen en de deur. Een van de aanwezigen was een dame uit een Oost Europees land. Geen idee welk land, maar dat wist ik dan toch wel. Ze ging even naar buiten en daar hoorde ik haar praten met twee of drie man. Iets in haar toon deed me opschrikken en ik besefte: hier gaat iets niet goed. "Het is niet goed!" riep ik kei hard en ik wilde opstaan (ik zat met de jongste dochter op schoot) om de ramen dicht te doen. Ik was te langzaam en riep "doe de ramen en de deur dicht! Het is niet goed!" Maar het was te laat: twee of drie mannen kwamen binnen. Ik pakte mijn dochters en liet ze hurken in een hoek. Zelf boog ik over ze heen om ze af te schermen met mijn rug naar de mannen toe. De angst op hun gezichtjes terwijl ze me aankeken! De mannen achter mij schreeuwden naar de aanwezigen in het kamertje of zaaltje. Ik wist dat mijn man naar mij onderweg was en toen openden ze het vuur. Ik zei "Jezus!" Ik kon niet geloven wat er gebeurde en dat ik hier midden in zat met mijn meisjes. Ik keek naar ze en zei "ik houd van jullie" en bad..."Lieve Heer, bescherm mijn meisjes". Het lawaai van de mitrailleurs was inmiddels begonnen en oorverdovend en ik....ik werd wakker. Misselijk als een kat!

Ik kon er geen touw aan vast knopen. Waar had dit nou mee te maken? Het gevoel bleef weer een tijdje bij me, tot de dagelijkse routine me weer opslokte.
En toen kwam mijn man met het nieuws: aanslag in Frankrijk. Jee, wat erg! Maar het had niets te maken met mijn droom. Vervolgens kwam het volgende nieuws: Tunesie. En hup! Daar was het gevoel uit mijn droom weer helemaal terug. Was dit de energie die ik in mijn droom had gevoeld?

Natuurlijk ben ik een nuchtere Hollandse meid, en ga ik meteen allerlei barricades opwerpen: dit was geen politieke bijeenkomst, de daders waren niet Oost Europees, enzovoorts enzovoorts. Maar toch....dat gevoel van die onverwachte dreiging, het moeten afschermen van je kinderen, de zorg om je geliefde ander(en)... ik herkende het gevoel van angst even toen de ooggetuigen er over spraken. Zonder dat ik nu wil zeggen dat ik weet wat ze mee hebben gemaakt natuurlijk. Dat van mij was (gelukkig) slechts een droom.

Anyway....het is iets wat ik nu voor het eerst deel met iemand buiten mijn familie en close vrienden. Want ik weet dat het veel scepsis ontmoet. En dat mag ook. Ik ben zelf altijd de grootste criticus. En nogmaals: ik geloof niet dat ik een toekomst voorspeller ben. Ik ben wel een heel intuitief iemand, kan aura's zien, heb contact gehad met overledenen en boodschappen door mogen geven. Dat klopt, en dat is ook iets waar ik me niet voor schaam. Sterker nog, ik denk dat het een menselijke eigenschap is die ieder van ons bezit. Mits we ons daarvoor open stellen. En net zoals iedereen kan piano spelen of zingen, is er een verschil in hoe sterk je daar in bent. Maar in de basis is ieder van ons in staat de subtielere energieen waar te nemen.



De reden dat ik dit vandaag wilde delen, is omdat ik denk dat dit heel veel mensen steeds vaker overkomt. Omdat er nu eenmaal heel veel heftige gebeurtenissen plaats vinden in deze tijd. En zoals ik al zei: die energie is subtiel voelbaar (en meetbaar).
Enerzijds is deze blog dus bedoeld om er open over te zijn, zodat wanneer je dit soort dingen herkent, jij je misschien ook daarover durft uit te spreken. Anderzijds is het ook misschien een vorm van willen laten zien dat er meer is dan het oog kan zien.
De kunst is natuurlijk hoe je de beelden en/of gevoelens die je binnen krijgt moet interpreteren. Daar ga ik het ook nog wel eens over hebben.

Deze nachtmerrie was voor mij van voorbijgaande aard. Ik kon mijzelf er uit wakker maken. Voor de mensen die midden in de aanslagen zaten vandaag, is de nachtmerrie nog niet voorbij. Ik wil mijn medeleven tonen aan hen die zijn achtergebleven én de mensen die ongewild getuige zijn geweest van dit soort gruwelijke daden. Er zijn geen woorden voor...



Namasté

Sanna

Recept: kokosijsjes tropical

$
0
0
 Een recept voor overheerlijk gezond tropisch ijs
Vegan, gluten- en lactose vrij, vrij van geraffineerde suikers
Geschikt voor jong en oud (vanaf 9 maanden)













Ken je die nieuwe kokosijsjes van Hero? Een goed alternatief als je snel ijsjes wilt hebben en je aan je Heel Gezonde levensstijl wilt houden. Maar toch.... ondanks dat er geen "suiker" in zit zoals je het kent, is het wel gemaakt van geconcentreerde vruchtensappen. Door alle bewerking is deze vruchtensuiker dus wel sneller dan wanneer je de vrucht in zijn geheel zou eten. De vezels bijvoorbeeld,  die je lichaam normaal zouden helpen om de suikers langzamer te kunnen opnemen, vindt je niet meer. En dan de prijs natuurlijk: met deze hoge temperaturen en vier kinderen (ja, de jongste vind ijsjes ook heerlijk!) loopt het al gauw in de papieren. En dus toog mama aan het werk, en heeft ze een zelf gemaakte versie vervaardigd. Volgens mijn kinderen is hij nét zo lekker.

Wil jij ze ook maken? Dan volgt hier het recept:

Ingredienten voor c.a. een halve liter (8 grote ijsjes):

1 gekoeld blik kokosmelk (favoriet: Amaizin (natuurwinkel) of Fair Trade van Jumbo)
1 grote mango
2 bananen
Snufje groene stevia (stevia blad) of ander zoetmiddel naar keuze
1/4 tl xanthaangum (glutenvrije producten winkel) of 1/2 tl Johannesbroodpitmeel.

Hardware:

IJsvormpjes (mijn favoriet: Zoku)
Vershoudfolie
Blender/staafmixer

Werkwijze:

Zorg dat je kokosmelk minimaal 12 uur ondersteboven in de koelkast heeft gestaan. Haal voor gebruik het blik er weer uit en draai het weer rechtop. De room is nu aan de bovenkant van je blikje en is helemaal gestold. Schep de room in een kom en voeg hier de bananen en mango in stukjes aan toe. Pureer deze ingredienten tot er een mooi glad papje ontstaat.
Voeg dan tot slot je stevia of ander zoetmiddel en de xanthaangum of Johannesbroodpitmeel. Vermeng dit goed met de andere ingredienten.

Let op: door het bevriezingsproces worden smaken iets minder intens. Daardoor maken we de basispuree voor ijsjes altijd wat zoeter dan je normaal zou doen wanneer je het op kamertemperatuur zou eten.

Doe de puree nu in de ijsvormpjes en laat ze bevriezen. Bij gewone ijsvormpjes duurt dit ongeveer 8 uur. Gebruik je de Zoku moet je ongeveer 10 minuten rekenen per twee ijsjes om te laten stollen.

Zijn ze hard geworden? Wikkel de ijsjes dan in het
vershoudfolie en bewaar ze in de vriezer. Zo heb je altijd een lekker en gezond ijsje bij de hand. Geen overbodige luxe met deze temperaturen!

Enjoy!

Mama Sanna


Recept: Italiaans brood

$
0
0

Vandaag ben ik jarig, en houden we een picknick. Eén van de favorieten bij onze picknicks is dit overheerlijke Italiaanse brood. Een spelt-desembrood met zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden. Met elke hap proef je de zomer!

Wanneer je jarig bent, deel je uit. Dat is virtueel natuurlijk wat lastig, dus deel ik graag dit recept met jullie. Andiamo!

Ingredienten:

1 pak mix voor spelt desem brood (in de webshop )
1 EL Italiaanse keukenkruiden
1 EL Olijfolie
1 kop zongedroogde tomaten (zonder sulfiet)
1/2 kop zwarte olijven in plakjes gesneden
c.a. 320 tot 350 ml water

Werkwijze:

Doe de zongedroogde tomaten in een kommetje met 3/4 deel water en 1/4 deel citroensap. Laat de tomaten hierin wellen.

Doe de broodmix in een beslagkom en voeg olie en wat water toe. Begin te kneden. Voeg tijdens het kneden steeds wat water toe net zolang tot het de textuur krijgt die prettig voelt. Wanneer het deeg plakt, is het te nat. Je kunt dan altijd nog wat speltmeel toevoegen als je het in huis hebt. 
Wanneer je het deeg goed hebt doorgekneed, vorm je er een bal van. Leg het terug in de mengkom en dek het af met vershoudfolie en een vochtige schone theedoek. Zet het weg op een warme plek. Laat het deeg nu rijzen tot het ongeveer 1.5 keer zo groot is geworden. Dit duurt c.a. 1.5 uur.

Wanneer het deeg is gerezen, komt de laatste kneed-ronde. Voor je hieraan begint, moet eerst de vulling in orde gemaakt worden: Laat de tomaatjes uitlekken en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Ook de olijven moeten in kleine plakjes of stukjes zijn gesneden. Neem nu het gerezen deeg en kneed de tomaten en olijven er doorheen. Vorm nu het deeg hoe je het wilt hebben. Je kunt het brood in een vorm bakken, maar ook b.v. in een ovale vorm op een bakplaat. Er zijn vele variaties mogelijk (zie hierboven).

Plaats het deeg in de vorm of op de bakplaat en dek het af met een vochtige theedoek. Het moet nu nog ongeveer een half uur opnieuw rijzen. Intussen kun je de oven voorverwarmen op 240 graden (of 220 graden bij Hete Luchtovens). Zet een vuurvast schaaltje met water onderin de oven om het brood straks lekker vochtig te houden.

Is het deeg goed gerezen? Schuif dan nu het brood in de oven en zet de temperatuur meteen 20 graden lager. (220 graden of bij Hete Lucht oven: 200 graden) 

Bak het brood nu in c.a. 30 minuten gaar. Tip: zet de kookwekker op c.a. 27 minuten en spuit als het wekkertje is gegaan water over het brood in de oven. Laat het dan nog 2 a 3 minuten verder bakken. Dit geeft een krokante korst.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. Haal het meteen uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Een vorm gebruikt? Haal het er dan meteen uit, anders wordt je brood vochtig.

Serveer dit brood bij soep, of bij een heerlijke zomerse salade. Er is eigenlijk geen beleg voor nodig, een beetje olijfolie en eventueel wat (Keltisch) zeezout is al geweldig. (zie foto hieronder) De combinatie met een zelfgemaakte pesto is overigens ook "errug lekkur". (recept hiervan staat op FB)

Ik wens je een fijne zomerse dag toe. Enjoy!

Mama Sanna
11 juli 2015





What doesn't kill you....(makes you stronger)

$
0
0
Sinds enkele dagen ben ik begonnen met lezen in "Fat Chance" van Dr. Robert Lustig. En via de blog en FB houd ik jullie op de hoogte van inzichten en/of mijn mening over wat ik lees. Ik ben nog maar aan het begin, maar de inleiding alleen al is al zo'n Eye opener voor velen, vermoed ik. Ik krijg zin om dit boek aan iédereen te laten lezen. Het is écht de moeite waard als je wilt begrijpen waarom onze huidige voeding zo ontzettend slecht voor ons is. En het is de moeite waard voor diegenen onder jullie die dit al jaren beseffen, maar zich altijd onbegrepen voelen. Dit boek komt met wetenschappelijke feiten. Er is geen speld tussen te krijgen. Dus....wil je gezond leven en word je door je omgeving niet serieus genomen? Lees dit boek, en wrijf de feiten onder hun neus! Want je bent écht niet gek! :)

Vandaag allereerst wat meer over de opvatting dat dik zijn/obesitas levensgevaarlijk is. Een misvatting! Je gaat niet dood aan dik zijn, maar aan wat er gebeurt met je organen. Je kunt dood gaan aan een hartaanval, diabetes, herseninfarct, kanker, dementie of leveraandoeningen, etc. Maar een arts schrijft nooit op een overlijdensakte dat je bent dood gegaan aan obesitas. De aandoeningen die hier genoemd worden, gaan vaak samen met zwaarlijvigheid. Ze zijn allemaal chronische stofwisselingsziektes. Maar ook mensen met een normaal gewicht gaan hier aan dood. Deze aandoeningen noemt men in de medische wereld "Metabolisch syndroom"*. Het is dit syndroom waar je aan dood gaat, en obesitas is niet de oorzaak van dit syndroom, maar een signaal (marker).

De oorzaak van dit syndroom vindt je in het viscerale vet. Dat is het vet wat wordt opgeslagen rondom onze organen. En verrassing: ook dunne mensen kunnen dit hebben! 
Even wat cijfers: in de VS is inmiddels 55% van de bevolking te zwaar en/of obese. Dat betekent dat met 45% de duntjes in de minderheid zijn (en die groep wordt steeds kleiner!) Van deze slanke mensen heeft maar liefst 40% signalen van Insuline Resistentie (een voorloper van Diabetes). Dit is een teken van het Metabolisch Syndroom.
Van deze 40% is er vervolgens 20% met een vette lever. Dit vergroot het risico op Diabetes nog maar eens. Kortom: slank zijn betekent niet automatisch dat je ook gezonder bent!

Maar...er is ook goed nieuws: dit viscerale vet (dus het vet rond je organen) is een metabolisch actief vet. En daar is -aldus Dr. Lustig- vrij makkelijk iets aan te doen.

Ik houd je op de hoogte!!!!

Vind je het trouwens ook interessant? Lees samen met mij dit boek, en deel je mening hier op de blog of op FB. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt. Het boek kun je o.a. bestellen bij Bol.com. Het is wel alleen nog maar verkrijgbaar in het Engels.

Tot volgende keer,

Sanna

* meer weten over het Metabolisch Syndroom? O.a. op deze website lees je er meer over (Engelstalig): http://www.webmd.com/heart/metabolic-syndrome/metabolic-syndrome-what-is-it?ecd=soc_fb_031515_metabolicsynref 

Is zwaarlijvigheid het probleem? Of is het een symptoom?

Recept voor zomerse smoothie

$
0
0
Het wordt weer warm... En dat betekent: veel drinken. Vandaag had ik een geheel vloeibare dag. Natuurlijk begin ik 's morgens altijd met mijn groene smoothie die ik graag lekker stevig maak. Maar later op de dag dronk ik deze: een heerlijk zoete en verfrissende smoothie op basis van banaan, kokos en watermeloen. Mmmmmm zomer in je glas! Makkelijk om te maken en het houdt je vochtgehalte op peil. Bijkomend voordeel: het is ook heel voedzaam.

Ingredienten:

4 bananen
c.a. 300 gram watermeloen (haal de pitjes eruit)
2 á 3 EL kokosroom (dikke gedeelte uit een blikje kokosmelk)
1 fris zure appel

Werkwijze:

Doe alles in de blender (begin met de bananen) en pureer het volledig tot je een mooie licht roze drank hebt. Drink hem ijskoud, dat is het állerlekkerst.

Enjoy!

mama Sanna

Recept: voorraadkast-koken

$
0
0
Het is weer het einde van de maand. Dat betekent dat we hier thuis een weekje "kast-koken": we maken allerlei lekkers met wat we nog in huis hebben. Dat geeft soms verrassende resultaten :)

Vandaag maakte ik een combi van quinoa met roergebakken groente op een bedje van veldsla en rucola. Manlief had een heerlijke Atjar gemaakt van komkommer. Zo had ik een heerlijk frisse gezonde maaltijd en de wetenschap dat het ons niets extra's had gekost zorgde er voor dat het nóg lekkerder werd. Wie zei er ook al weer dat gezond eten duur zou zijn?

Even op een rijtje wat ik heb gemaakt: (Je kunt hiermee natuurlijk naar hartelust varieren, want je moet het doen met wat je in huis hebt he?)

Ingredienten:
1 kop quinoa of bruine rijst (wat overblijft, kan de volgende dag voor de lunch)
1 rode punt paprika
1 preitje
1/2 courgette
Olijfolie met knoflook (maak je zelf door een teentje in olijfolie te laten trekken en dit in een fles of potje te bewaren)
handje veldsla
handje rucola (dit groen kun je ook vervangen door b.v. spinazie, net wat je in huis hebt)
1 EL rauwe noten of pinda's

Eventueel: komkommer, azijn, (keltisch) zeezout en zoet naar keuze voor de Atjar

Werkwijze:

Kook de quinoa of rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing
Snijd de paprika, prei en courgette in kleine blokjes
Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en roerbak de gesneden groente tot het gaar is (maar nog wel knapperig).
Hak intussen de pindas of noten fijn en rooster ze even in een droge pan.

Serveren:
Leg de sla op een bord en verdeel de warme groente er over heen. Schep er een beetje quinoa naast en verdeel tot slot de pinda's of noten over de groente.
Naar wens kan de knoflook olie gebruikt worden als extra dressing.

Eventueel extra: Atjar

Schil een komkommer en snijd hem in heel dunne plakjes. Doe de plakjes in een ruime kom en kneed ze met twee handen een beetje fijn (je "kneust" de plakjes).
Voeg nu een flinke scheut azijn toe, een snufje Keltisch zeezout en je zoetmiddel naar keuze. (Let op, als je agavestroop of b.v. rijststroop gebruikt, kun je het beter eerst apart mengen met de azijn en dan pas door de komkommer verdelen). De smaak dient zoet-zuur te zijn.

Tip: wil je het wat pittiger? Doe wat kleine stukjes (rode) ui er door heen.

Laat de Atjar eventjes in de koelkast trekken. Daardoor trekken de smaken nog beter in.

Enjoy!

Mama Sanna

Tip: weten hoe je je voorraadkast voordelig en gezond kunt vullen, zodat je nooit hoeft "terug te vallen"? check Het Heel Gezonde Boodschappenplan !




OERR!

$
0
0
Vandaag ging ik met de jongste twee naar het Oerr!-speelbos in 's Gravenland. Wat een feest!!!

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik elke keer wanneer we zoiets gaan doen iets moet overwinnen bij mezelf. Begrijp me goed: ik vind het heerlijk om de natuur in te gaan, dat is het probleem niet. Het probleem ligt er in dat het altijd zo'n hele organisatie is voor je met kinderen (laat staan vier!) op uitstap kunt gaan. Er moeten handdoeken en luiers worden ingepakt, zonnebrandcrème en boterhammen worden gesmeerd, fruit en water ingepakt, en oh ja, de EHBO kit moet ook mee, want je weet maar nooit, "mam, mag de opblaaskrokodil mee?"..... Kortom: ik ben al afgepeigerd voor we goed en wel zijn vertrokken! Ik zeg dan ook altijd: "vakantie is uitgevonden voor de kinderen, niet voor moeders".
Maar ik vind het belangrijk dat ze de natuur ervaren, dus...na een paar hectische uurtjes voorbereiding (waarbij de jongste tot twee keer aan toe doorlekte en constant zijn pas ontdekte talent als berg-(bank) beklimmer wilde showen gingen we dan op weg.

Het werd een fantastische dag. Jongste ervaarde voor het eerst van zijn leven hoe modder voelde. Met zijn voetjes in het koude water ontdekte hij een stokje. Het leek het achtste wereldwonder. Hij was er een half uur zoet mee. Het water wat eerst zo koud leek, was nu zijn favoriete plekje en het was heerlijk om zijn voeten op de drassige bodem heen en weer te schuiven.
Jongste dochter had een schepnetje meegenomen en probeerde diertjes te vinden (geen gevonden). De andere kinderen die aanwezig waren werden aangestoken door het enthousiasme van de jongste en kwamen met allemaal modder aandragen. "Hier, doe maar in je emmertje!" Hij vond het allemaal even boeiend.
Het water en de fruitjes die we meehadden smaakten opeens veel lekkerder dan thuis. Het leek wel of we alles veel beter proefden.

Aan het einde van de middag wandelden we nog even door het natuurgebied om de waterplas heen. Boven een veld vol bloemen vlogen vlinders en bijen en even verderop ontdekten we een veld vol haver. De halmen wuifden in de zachte zomerwind en we hoorden de krekels tsjilpen.

Toen we terugreden en de bewoonde wereld weer inreden, reed er een brommer langs. "Mama, staat het raam open?" vroeg jongste dochter. "Nee, hoezo?" vroeg ik. "Wat gek, ik hoor zo veel lawaai!" zei ze. En opeens besefte ik dat ze gelijk had. Wanneer je zo'n dagje in de natuur bent geweest, even weg van de bewoonde wereld, hoor je pas wat een herrie we hier met zijn allen maken. Er is hier áltijd geluid, waar je ook gaat. En het rustige gevoel, het gevoel van vól zijn ebt heel langzaam weg terwijl je weer opgeslokt wordt door de dagelijkse dingen. De dingen die "moeten", de geluiden van de stad....

En ik besefte eens te meer hoe belangrijk het is voor ons allemaal (niet alleen voor kinderen) om zo veel mogelijk de natuur in te gaan. Op die manier blijf je in contact met je diepste zelf (want ja, ook wij zijn natuur!) en wordt het makkelijker om te ontspannen zelfs tijdens de hectiek van alle dag.

Kinderen gebruiken bij het spelen in de natuur (als je dat toelaat) al hun zintuigen, wat uiteindelijk ook hun cognitieve ontwikkeling goed doet. Maar ook het ervaren van die "stilte" (die helemaal niet stil is) helpt ook om zich zelf te kunnen ervaren. Wat voel ik, wat doe ik, wat vind ik er van.... Het geeft een steviger basis, die nodig is in het dagelijkse leven waarbij je vaak genoeg wordt uitgedaagd om over je eigen grenzen heen te stappen.
Door deze dingen te ervaren, blijf je beter "in contact met je zelf" waardoor je in je latere leven beter zult weten wat voor jou belangrijk is en wat je wilt.

Te vaak wordt in onze dagelijkse routine ons innerlijke stemmetje overschreeuwd. Door lawaai, door de dingen die "moeten", door tijdgebrek....  Door het contact met de natuur kom je weer in aanraking met de essentie: het leven zelf. Dat werkt heerlijk bevrijdend. En dan besef je: in wezen zijn wij allemaal...OERR!! En lekker dat dat is!



Viewing all 104 articles
Browse latest View live