Quantcast
Channel: Heel Gezonde Mama - Over Leven
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Duurzame Dames Dingen

$
0
0

We hebben het vorige week gehad over alle gifstoffen in onze verzorgingsproducten, onze voeding, ons water, onze bodem... Waar ik het nog niet eens over heb gehad is de chemicalieen die er gebruikt worden in onze kleding en....onze intieme verzorging. En over dat laatste wil ik het vandaag hebben. Want dat is iets waar nog steeds heel veel vrouwen niet echt bij stil staan. 

Ben jij zo'n vrouw die het liefst zo min mogelijk geld wil uitgeven aan haar maandverband producten?

Ben jij zo'n vrouw die haar geld liever besteed aan goede producten voor de kinderen en dus bezuinigt op deze maandelijkse kostenpost?

Geef jij liever geld uit aan de kapper of "iets leuks" dan aan je maandverband?

Leef je op budget en is je maandverband de sluitpost?

Je hoeft je echt niet te schamen als je op deze vragen ja hebt geantwoord. Dat deed ik voorheen precies hetzelfde. Ik kan het je niet kwalijk nemen. Echt niet. Ik heb het ook pas later ontdekt. Wat er werkelijk aan rommel in onze maandelijkse producten zit, wordt namelijk nergens op de verpakkingen vermeld. Dat hoeft ook niet. Het is namelijk voor uitwendig gebruik. (Ja, zelfs tampons!). 

Deze kromme redenering is het zoveelste gevolg van eeuwenlang "mannelijk", rechtlijnig denken. Effectief, linker hersenhelft denken. Maar inmiddels weten we dat dit op de lange termijn heel veel schade aanricht. We zien dit overal om ons heen. Het is tijd dat de linker- en rechter helft samen gaan werken. 

WAT IS HET PROBLEEM MET MAANDVERBAND?

Net als met wegwerp luiers lijkt het allereerste en grootste probleem natuurlijk het feit dat het wordt weg geworpen. Het is een enórme belasting voor ons milieu. En in de maandverbanden zitten verschillende plastics verwerkt (ook micro plastics) die niet worden gerecycleerd en zó ofwel op afvalbergen terecht komen, of in verbrandingsovens. Allebei niet goed...

Maar naast plastics zit er nog veel meer rotzooi in... Tot in detail weten we het helaas nooit zeker, want -zoals gezegd- de fabrikanten hoeven het niet te vermelden. Maar maandverband wordt vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals Rayon en Viscose, of van gangbaar katoen, wat éen van de meest bespoten stoffen is ter wereld. Met andere woorden: de pesticiden zitten vervolgens in onze tampons. Vervolgens worden de meeste producten nog eens gebleekt met chemische bleekstoffen om ze aantrekkelijk wit te maken. En dat alles eindigt uiteindelijk in en om onze vagina, die het teerste stukje huid heeft wat je maar kunt bedenken. En...heel belangrijk: een microbioom die je in het beste evenwicht wilt houden. Niet alleen om vervelende klachten te voorkomen, maar ook wanneer je b.v. in verwachting wilt raken. Het kwetsbare evenwicht "daar beneden" is iets wat door dit soort chemische stoffen erg verstoord kan worden. 

Vind jij ook dat dit beter moet?

Dan is het tijd om de producenten te laten weten dat wij niet langer gediend zijn van deze praktijken. Jij stemt met jouw portemonnee! Kies anders. Kies Heel Gezond!

OPLOSSINGEN

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer oplossingen. Waar ik vroeger naar de natuurwinkel moest om daar Natracare producten te halen (zij waren denk ik de eersten. Of in ieder geval het eerste merk dat ik kende wat eco- en vrouwvriendelijke producten maakte), kun je nu zelfs in de meeste supermarkten een betere keuze vinden voor wegwerp maandverband en tampons. En online vind je super goede merken voor wasbaar maandverband en/of cups. Maar waar dien je op te letten?

Allereerst dien je voor jezelf een keuze te maken: ga je voor wegwerp, of wil je herbruikbare producten gaan gebruiken? Want ja, net als bij luiers, bestaan voor dames ook wasbare maandverbanden, tampons en inlegkruisjes. En er zijn ook "cups" in plaats van tampons. Kortom: er is nogal wat keuze.

Je kunt je keuze laten bepalen door te kijken hoe je leven nu in elkaar zit. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld besloten voor wegwerp te gaan omdat ze niet op school met zo'n cup wilde rommelen in de wasruimte bij het toilet. Ik werkte op een plek waar we een wastafel in het toilethokje hadden, dus voor mij was het juist prima te doen. Misschien heb je nog maar eventjes te gaan voor je menopauze begint en heeft het nu weinig zin meer om te investeren in wasbaar maandverband aangezien je er geen jaren gebruik meer van maakt.....Het zijn allemaal afwegingen die je mee kunt nemen. 

Als je hebt besloten wat bij jou past, zijn er de volgende mogelijkheden:

WEGWERP PRODUCTEN

Als je kiest voor wegwerp producten, is het belangrijk te kijken naar de bio katoen producten. Dit staat er ALTIJD op. (Want dat is iets waar een fabrikant trots op is). Staat er alleen "katoen", laat het dan maar staan. Staat er niets op? (Zoals bij de meeste bekende merken)...Sla maar over. 

Ook belangrijk: kies aub nooit voor geparfumeerde inlegkruisjes en maandverband. Gewoon écht nooit doen! Hier moet echt een zwaailicht afgaan als je dat ziet. Bedenk wat er nodig is geweest om het te maken, maar ook: welke chemicalieen er dus nog in het product zitten waar jij je lichaam nu aan wilt gaan blootstellen. Echt....we ruiken daar niet naar roosjes. Dat is niet natuurlijk. En nee....we stinken er ook niet. Echt niet! Leer je lichaam weer waarderen zoals het is.

Op dit moment zijn de bekendste merken die goede dames producten maken:

Yoni, Natracare en Cottons*. Deze merken werken met chemicalienvrij biologisch katoen, en chloorvrij gebleekt. Natracare maakt een combinatie van bio katoen en houtpulp. Ook Yoni  gebruikt biologisch katoen. *Cottons beweert chemicalieenvrij katoen te gebruiken maar heeft geen eco keurmerk. Het gaat hier dus niet over bio katoen. DAt hoeft niet slecht te zijn, maar het is wel iets om ook een bewuste keuze in te maken. Uit ervaring weten we dat de tampons van Yoni en Cottons beter absorberen dan die van Natracare. 

Onderaan de blog vind je de links van de websites van deze fabrikanten. Dan kun je zelf meer lezen en kijken welk merk bij je past. 

WASBARE/HERBRUIKBARE PRODUCTEN

Er zijn online ontzettend veel wasbare maandverbanden te vinden. Ook hier is het belangrijk te kiezen voor zo natuurlijk mogelijke stoffen. Ik weet dat er b.v. fleece maandverbanden zijn. Als dat synthetisch fleece is, zou ik dat vermijden. Dit is weer een vorm van plastic en het ademt niet.Niet goed voor het milieu, maar ook niet voor jou. Je huid is daar gevoelig. Dan lijkt fleece een fijne keuze vanwege de zachtheid, maar onze huid houdt niet van "nep". De bio katoenen versies zijn soms ook fleece achtig gemaakt. Ik gebruik b.v. het merk Imse Vimse en dat is flanel-katoen. Heerlijk zacht én absorberend!

Het is handig goed te kijken wat jou aanspreekt. Wil je kleur, of neutraal? Groot of klein? Langer of juist breder? Elk merk heeft zijn eigen vorm, net als jij. Er zijn soms ook testpakketjes te verkrijgen met de verschillende merken. Zodat je echt een goede keuze kunt maken.

Wil je inwendig opvangen? Dan zijn er wasbare katoenen tampons of cups om dit op te lossen. De bekendste cups zijn Mooncup en Organicup, maar er zijn nog talloze andere merken. Ook hier: kijk wat bij jou past en hoe de fabrikant aankijkt tegen de ecologische kant van het verhaal. Want ja, ook in siliconenland heb je verschillen! Het is belangrijk te kiezen voor "medical grade" siliconen. Dat betekent dat er geen énkel ander stofje in mag zitten dan silicium, zuurstof, koolstof en hydrogeen. 

Bij de cups zijn er verschillende maten. Afhankelijk van leeftijd én bij  volwassen vrouwen: of je vaginaal bent bevallen of niet. Er zit een staafje aan die je helpt bij het verwijderen van de cup. Deze is op maat te knippen. 

Het is even wennen, zo'n cup. Maar er zijn genoeg instructiefilmpjes op het internet te vinden. En als je eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer. Dat is niet alleen mijn mening, maar dat hoor ik van de meeste vrouwen die het ooit hebben geprobeerd. 

HOE BEWAAR/WAS JE HERBRUIKBARE PRODUCTEN?

Net als met wasbare luiers, is het belangrijk dat je thuis een emmer hebt waar je je gebruikte verband in kunt gooien. Daar doe je koud water in met een flinke lepel zout, baking soda of b.v. biotex. Ik gebruik Strong Acid Kangenwater (voor de kenners). Ben je op je werk of onderweg? Er zijn speciale etuitjes die waterafstotend zijn en geurtjes tegenhouden waar je je verband in kunt meenemen, en dan thuis in de emmer kunt deponeren. Deze etuitjes worden meestal in dezelfde winkels verkocht als het wasbare maandverband. Als het aan de beurt is om gewassen te worden (ik was in mijn periode elke twee dagen), spoel je het eerst om onder de koude kraan, doe je ze in een waszak en was je ze in de machine op 60 of 90 graden. De meeste merken kunnen ook in de droger, maar aan de lijn drogen kan natuurlijk altijd. 

De cups spoel je gedurende de dag bij elke wissel goed om onder koud stromend water. 1x per dag reinig je het grondig. Met gekookt water en eventueel een zachte ongeparfumeerde zeep. Ook hiervoor gebruik ik Strong Acid Kangenwater, zodat eventuele bacterien/virussen/schimmels gedood worden. 

Op de websites van de producenten kun je hier ook goed tips over vinden. 


Ik hoop dat meer en meer vrouwen beseffen hoe belangrijk het is om te kiezen voor gifvrije producten. Het is belangrijk voor het milieu, maar ook voor jou zelf ! Ik zou bijna willen eindigen met de slogan van een bekende cosmetica producent (waar ook veel rommel inzit, dus eigenlijk niet de beste vergelijking): OMDAT JE HET WAARD BENT!

De linken naar webwinkels met goede en mooie wasbare producten en de drie bekendste producenten van verantwoorde wegwerp maandverbanden:

https://www.katoenenko.nl/maandverband/

https://lanaluna.nl/product-categorie/menstruatiecups/

https://www.greenjump.nl/Categorie/Verzorging/Menstruatie/Herbruikbaar

https://www.organicup.com/nl/product/organicup/

https://www.mooncup.co.uk/

Wegwerp maandverbanden en tampons:

Yoni  https://www.yoni.care/nl

Cottons https://cottonswomen.nl/

Natracare https://www.natracare.com/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104