Op mijn oude blogpagina "zo zoet als suiker" kwam ik dit recept tegen. Een goed basisrecept voor het maken van jam zonder geraffineerde suikers. Nu de lente in het land is, en we straks weer kunnen genieten van heerlijke vruchten zoals aardbeien, leek me dit een goed moment om het te delen. De bramen moeten nog even wachten, maar dan heb je het recept maar alvast! ;)
5 september 2013 Gisteren was het een heerlijke na-zomer dag. Met de kinderen fietste ik over de hei en...hoera! Daar waren ze: rijpe bramen! Gewapend met een pan (toevallig bij ons, want we hadden popcorn gemaakt voor school ;) ) gingen we de bosjes in. Na een half uurtje gezellig plukken was de oogst behoorlijk goed: 750 gram! Een goed begin voor onze bramenjam. Als je bedenkt dat bramen op de markt c.a. 1.50 euro (of duurder) per 50 gram kosten, dan hebben we gisteren maar liefst een winst van 22,50 euro bij elkaar geplukt!
Tip: pluk in deze tijd regelmatig vruchten die je tegenkomt, zoals vlierbessen, rozebottels, bramen.... vries ze in tot er een moment is waarop je genoeg vruchten hebt om ze te verwerken tot jam, chutney of compote. Op deze manier spaar je tijd en energie (een hele dag plukken...wie heeft daar nou nog tijd voor?) en een heleboel geld. En je kinderen vinden het hartstikke leuk om te doen! Zo leren ze al van kleins af aan dat onze Moeder Aarde alles kan geven wat we nodig hebben.
Dit is mijn beproefde recept voor onze bramenjam:
Ingredienten:
2 kg bramen
300 ml cassis diksap
200 ml water
20 gr. Agar Agar ***
Nodig: een zestal lege jampotten: uitgekookt met soda
Was de bramen met koud stromend water en doe ze in een grote soeppan.Voeg de diksap en het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel even pruttelen tot de bramen echt zacht zijn geworden. Pureer vervolgens de bramen (in de pan) met een staafmixer tot er een prachtige paarse “ soep” ontstaat. Er mogen gerust nog wat stukjes braam heel blijven, dat maakt de jam straks extra lekker.
Voeg al roerend de Agar Agar toe en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Laat het 2 minuten doorkoken. Om de dikte te testen, haal je een lepeltje van de jam eruit en laat dit afkoelen in een kommetje of schaaltje. Als het goed is stolt het wanneer de jam is afgekoeld. Heeft het nog niet de juiste dikte naar je zin, kun je nog Agar Agar toevoegen. Doe dit met 3 tot 5 gram tegelijk.
Wanneer de juiste dikte is gevonden, kun je de potten gaan vullen. Zet de uitgekookte potten op een houten plank, met daarover een nat gemaakte handdoek. Vul de potten tot iets onder de rand en draai meteen het deksel erop. Draai de potten op zijn kop, doe er een andere natgemaakte handdoek overheen, en laat de jam zo een uurtje staan. Na een uur kun je de potten weer rechtop zetten. Soms hoor je dan een klik: de pot zuigt zich vacuüm.
Dit suikerarme broodbeleg is in een ongeopende pot c.a. 6 maanden houdbaar. Na openen dien je het in de koelkast te bewaren en in c.a. een week tot 10 dagen te gebruiken.
Ik wens je veel plukplezier en geniet van het resultaat!
Sanna
Ik wens je veel plukplezier en geniet van het resultaat!
Sanna
*** Agar Agar is een natuurlijk en vegetarisch bindmiddel, gemaakt uit zee-algen. Het wordt in de Oosterse keuken veelvuldig gebruikt. Verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel en de toko.